Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Σπύρος Τσακνιάς Αϋπνία

ποιητικό ανθολόγιο 2014
 
[ με κοσμήματα αγαπημένων εικαστικών... ]

για τον Νοέμβριο: Δημοσθένης Κοκκινίδης
ΑΫΠΝΙΑ


Σου μιλώ για την ομίχλη και για τα πουλιά που πέταξαν στο χθεσινό λιβάδι. Για τις φωνές που βγαίνουνε τη νύχτα μεσ` απ` τα μπαούλα. Για τον ηλεκτρικό θάνατο που λέει κι ο φίλος μου ο Γιάννης. Θα σου μιλήσω ακόμη για το ιδιωτικό νεκροταφείο που διατηρώ σε μια αποθηκούλα της φιλάσθενης μνήμης μου, εκεί που θάβω χίλια μικροπράγματα, παράταιρα κι άχρηστα εν πολλοίς: Παλιές ομπρέλες, τρυπημένα γάντια, σχολικά τετράδια, αποτυχημένους στίχους, πικρά λόγια, καρδιογραφήματα και ακτινογραφίες, ναυαγισμένες εξεγέρσεις, διφορούμενα χαμόγελα, ήχους από παλιές βροχές και χωρισμούς σε καφενεία χειμωνιάτικα με σόμπες πετρελαίου.

Χωρισμούς σε καφενεία με φτηνό κονιάκ και θολωμένα τζάμια.

Θα σου μιλώ ως το πρωί να μη σε πάρει ο ύπνος.

Φοβάμαι τα όνειρά σου.




Ο Σπύρος Τσακνιάς γεννήθηκε στη Λαμία το 1929. Την εφηβεία του  σημάδεψε η συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ. Εμφανίστηκε στα γράμματα στα μέσα της δεκαετίας του `50, με σποραδικές δημοσιεύσεις. Την πρώτη του ποιητική συλλογή Εν Αυλίδι εξέδωσε το 1976, έκτοτε η παρουσία του ήταν συνεχής. Παράλληλα με το ποιητικό του έργο ασχολήθηκε με την κριτική. Πλούσιο και το μεταφραστικό  του έργο, που καλύπτει ποίηση, πεζογραφία και δοκίμια από το χώρο της θεωρίας της λογοτεχνίας και της κριτικής. Πέθανε στην Αθήνα τον Μάιο του `99. Ο Σπύρος Τσακνιάς ήταν μια σεμνή παρουσία. Ανθρώπινη και συγγραφική κατά τον Δ.Μαρωνίτη.

Το ποίημα είναι από την ποιητική συλλογή ΟΝΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ [1984], επιλογή από τη συγκεντρωτική έκδοση ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ 1952-1992, εκδόσεις στιγμή 2000

Δημοσθένης Κοκκινίδης     Μέσα στο φως, 1985 ακρυλικό σε μουσαμά, 70 x 100 εκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου