Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τάκης Μενδράκος 1927-2014

 "Απόψε ονειρεύτηκα πως φύτρωσα
πλάι σʼ ένα εγκαταλειμμένο κιονόκρανο
  πρώτη μου έγνοια
   αν με πρόσεξες".


Ο ποιητής, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας Τάκης Μενδράκος πέθανε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου σε ηλικία 87 ετών. Ο Τάκης Μενδράκος γεννήθηκε το 1927 στον Πειραιά και από το 1941 ζούσε στην Αθήνα. Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς να πάρει πτυχίο, και από την εφηβεία του ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία.

Από το 1973 ασκούσε μόνιμα την κριτική της λογοτεχνίας. Άρθρα, δοκίμια και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες, ενώ έχουν κυκλοφορήσει δεκαέξι βιβλία του, κυρίως μεταφράσεις από την αγγλόφωνη λογοτεχνία, παγκόσμια πεζογραφία και ποίηση. 


Ο Τάκης Μενδράκος εξέδωσε πολλές μεταφράσεις έργων του Τζακ Λόντον, του Νόρμαν Μέιλερ, του Έζρα Πάουντ, του Τζόζεφ Κόνραντ, του Ουίλιαμ Φόκνερ, του Στέφαν Τσβάιχ, του Άρθουρ Καίστλερ και άλλων και άσκησε συστηματικά την κριτική βιβλίου από το 1973. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Η Αυγή και Πρώτη, με τα περιοδικά Αντί, Γράμματα και Τέχνες, Το Δέντρο, Διαγώνιος, Επιθεώρηση Τέχνης, Η Λέξη, Πόρφυρας, Χρονικό κ.ά. Επιλογή των βιβλιοκρισιών του κυκλοφόρησε στον τόμο Μικρές δοκιμές (1990) και στον τόμο Περιπλανήσεις (2006), με εβδομήντα πέντε κριτικά κείμενα για έργα της μεταπολεμικής πεζογραφίας, γραμμένα το διάστημα 1986-2002.

Στο λογοτεχνικό του έργο συμπεριλαμβάνονται οι ποιητικές συλλογές Τα τετράστιχα της πικρής βροχής (2001), Τα τετράστιχα της τρελής ανέμης (2006), Ατάκτως ερριμμένα (2012) και τα σύντομα πεζά Εξ ακανθών (2006), στα οποία το βιωματικό υλικό μεταμορφώνεται λογοτεχνικά με λόγο ειρωνικό, γλώσσα λιτή και στοχαστική διάθεση.

Επιμελήθηκε επίσης τα Άπαντα (1982) της Μαρίας Πολυδούρη, διασκεύασε για παιδιά την Αντιγόνη (1988) του Σοφοκλή και συνέταξε την ανθολογία ξένης ποίησης Μικρό ανθολόγιο. Από τον Άγιο Φραγκίσκο της Ασσίζης ως την ποίηση της Μαύρης Αφρικής (1998).

Ήταν ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και μέλος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

Η κηδεία του Τάκη Μενδράκου έγινε εχθές  στο νεκροταφείο του Βύρωνα. 


Διαβάζουμε  
ένα κείμενο της κ. Όλγας Σελλά, από την Καθημερινή, 
μια συνέντευξη του ποιητή στο Poeticanet.gr 

1 σχόλιο: