Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Θέλω να με ξυπνάτε τις νύχτες

γράφει η Νόνη Καραγιάννη

Τον τελευταίο χρόνο ξυπνάω πια πολύ συχνά τις νύχτες. Είναι αυτός ο γνωστός ήχος του μηνύματος στο κινητό και το φως στην οθόνη που αναβοσβήνει κάθε φορά που κάτι «έκτακτο» έχει συμβεί μέσα στη νύχτα. Μήνες τώρα, πριν απλώσω το χέρι μου για να πιάσω το κινητό είναι σαν να ξέρω τι θα διαβάσω: «Επιχείρηση του λιμενικού για τη διάσωση προσφύγων, ανασύρθηκαν πτώματα από τη θάλασσα, ανάμεσα τους και παιδιά». Δεν θυμάμαι πόσα τέτοια μηνύματα έχω πάρει. Δεν θυμάμαι για πόσους πνιγμένους έμαθα μέσα στη νύχτα, ντρέπομαι που δεν μπορώ να μετρήσω για πόσα κορμάκια παιδιών που ξεβράστηκαν στα παράλια, ξύπνησα πριν από το ξημέρωμα.

Τις τελευταίες ημέρες τα μηνύματα έχουν αραιώσει, όχι γιατί η θάλασσα έπαψε να ξεβράζει σώματα ανθρώπων, όχι γιατί αυτό το πέρασμα του θανάτου από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά, έγινε λιγότερο επικίνδυνο. Τα μηνύματα αραίωσαν ίσως γιατί «οι πηγές» μου έπαψαν να αξιολογούν αυτές τις ειδήσεις ως «ειδικής σημασίας». Ισως πάλι γιατί περιμένουν να ξημερώσει για να δουν το σύνολο των ανθρώπινων απωλειών.


Φοβάμαι ότι δεν είμαστε μακριά από την ημέρα, που κάποιος διευθυντής μέσου ενημέρωσης σε κάποια σύσκεψη θα πει: «αυτό δεν είναι είδηση». Και κάπως έτσι οι πνιγμοί ανθρώπων θα γίνουν μέρος της καθημερινότητας μας. Δεν ξέρω πόση αντοχή μπορεί να έχει το βλέμμα, η ψυχή, το μυαλό ενός ανθρώπου απέναντι σε μια τραγωδία. Δεν μπορώ να μετρήσω το μέγεθος της «ανθρωπιάς» μας, απέναντι στη δυστυχία. Μπορώ να προβλέψω όμως, με ποιο τρόπο μια καταστροφή μετατρέπεται «σε ένα εκκρεμές θέμα προς επίλυση» στα γρανάζια γραφειοκρατικών μηχανισμών.

Η προσφυγική κρίση προκαλεί ήδη πολιτική περιδίνηση σε κορυφαίο επίπεδο στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από τους Πράσινους και την Αριστερά στη Γερμανία, ως «δώρο στον Ερντογάν». Όμως η Καγκελάριος της Γερμανίας άνοιξε τα σύνορα της χώρας της στους πρόσφυγες και παρά τις φωνές και από το εσωτερικό του κόμματός της για όριο στον αριθμό εισόδου τους επιδεικνύει αξιοπρόσεκτη αντοχή ακόμα κι απέναντι στην πρωτοφανή για το πολιτικό της βάρος, δημοσκοπική πίεση.

Το προσφυγικό δεν θα επιλυθεί αν δεν τελειώσει η σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας στην Συρία είναι το συμπέρασμα όλων των αναλυτών, αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν η λύση συμπεριλαμβάνει και τον Άσαντ κι ενώ η Ρωσία με «άλλοθι» την αντιμετώπιση του ISIS, βομβαρδίζει και θέσεις αντιπάλων του Σύριου Προέδρου.

Η Αθήνα δειλιάζει μετρά το κόστος και με εξαίρεση ορισμένες ακραίες φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, δείχνει επιτέλους να κατανοεί το πρόβλημα. Η Τουρκία ξαναμετρά στο Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, το χαρτί του γεωπολιτικού της ρόλου στην περιοχή.

Αργούμε και κάπως έτσι πνιγόμαστε στα αβαθή.
 
Θέλω να με ξυπνάτε τις νύχτες, πνίγονται άνθρωποι.



Η Νόνη Καραγιάννη είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Παρακολούθησε πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στη Σορβόννη με θέμα «Πολιτική Επικοινωνία – Κοινωνική Ψυχολογία». Ξεκίνησε τη δημοσιογραφία το 1987 από την εφημερίδα «Το Βήμα». Τον Φεβρουάριο του 1988 μετακινείται στον Ελεύθερο Τύπο, όπου και εργάστηκε ως το 2006. Το 2006 αναλαμβάνει την αρχισυνταξία του πολιτικού ρεπορτάζ για την τηλεόραση του «ALPHA». Εργάστηκε στη Δημόσια Τηλεόραση ως πολιτική συντάκτρια από το 1993 έως το 1997. Στον Αθήνα 9.84, εργάζεται από το 1998 , αρχικά ως πολιτική συντάκτρια και μετέπειτα ως ραδιοφωνική παραγωγός. Από το 2011 έως και σήμερα, παρουσιάζει στον Αθήνα 9.84 την καθημερινή εκπομπή πολιτικής επικαιρότητας «Αθήνα σήμερα». Από τον Οκτώβριο του 2014, ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του Ιστορικού Ραδιοφώνου του Δήμου της Αθήνας. Είναι παντρεμένη και έχει ένα γιο.


Πηγή: Το ανανεωμένο site του Αθήνα 9,84 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου