Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου! [23.08.2014]

Μείναμε στην πόλη. Δεν κάναμε καμιά διακοπή. Στην άδεια πόλη...Στο κέντρο της. Βόλτα στα όρια της παιδικής γειτονιάς: 

Τα δεύτερα, δικά μου!...Με τον τρόπο φίλων, που ανταμώνουν για να χαθούν, ξανά και ξανά.
 
υγ.1 διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα. 

υγ.2 τον καλό μήνα Σεπτέμβριο θα ανηφορίσουμε πάλι στην μικρή πλατεία...
Α.ΣΤΕΓΟΣ 23.08.2014

1. Η Χαμένη Άνοιξη

"Καθώς το σύστημα είναι ευεπίφορο στα ίδια του τα ψέματα, είναι αναγκασμένο να πλαστογραφεί τα πάντα. Πλαστογραφεί το παρελθόν, και πλαστογραφεί το μέλλον. Πλαστογραφεί στατιστικές. Προσποιείται πως δε διαθέτει έναν πανταχού παρόντα και αδίστακτο μηχανισμό παρακολούθησης. Προσποιείται πως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Προσποιείται πως δεν καταδιώκει κανέναν. Προσποιείται πως δε φοβάται τίποτα. Προσποιείται πως δεν προσποιείται ποτέ". Βάτσλαβ Χάβελ



2. Η αναβολή φθείρει όχι μόνο το θεσμό του κοινοβουλίου αλλά και το ίδιο το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Για το αντιρατσιστικό ο λόγος και την νέα τροπή γύρω από την ψήφισή του. Ίσως να γράφαμε ντροπή... αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Την πρώτη -όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν καταθέσει το δικό τους σχέδιο νόμου. Ήταν η μια ήττα και του υπουργού Ρουπακιώτη -τότε η ΔΗΜΑΡ ήταν στην κυβέρνηση- και συνολικά της υπόθεσης να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο και συγχρονισμένο με το Ευρωπαϊκό περιβάλλον νόμο για τα φαινόμενα ρατσισμού.

Η νέα μετάθεση  της ημερομηνίας κατάθεσης  του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου  στη Βουλή, προδίδει τις έντονες προσπάθειες που καταβάλλουν  συντηρητικοί  θύλακες στο εσωτερικό της ΝΔ,  να αποτρέψουν την ψήφιση  μιας σύγχρονης αντιρατσιστικής  νομοθεσίας. "Ακούουν φωνές" από την δεξιά του Κυρίου, κάποιους ρασοφόρους που οδηγούν το ποίμνιό τους αλλά και τη χώρα στο απόλυτο σκοτάδι.

Οι πιέσεις όμως είναι πολλαπλές. Κείμενο που φέρει τις υπογραφές ανεξάρτητων βουλευτών κατονομάσει το νομοσχέδιο ως  "μνημείο υπόδουλης αποικίας" και δηλώνει ότι συνετάχθει υπό την "...κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση". Από  "γνωστούς - άγνωστους υποβολείς". Κείμενο που φέρει τις υπογραφές του κ. Μπόλαρη και του κ. Μουτσινά.

Ρατσιστικές  και νεοναζιστικές πρακτικές αμαυρώνουν τη χώρα. Πολίτες και μειονότητες απειλούνται στην καλύτερη των περιπτώσεων. Ζητήματα που άπτονται στη σχέση της Ελλάδας με την ΕΕ παραμένουν έωλα.  Το νομοσχέδιο πρέπει να εισαχθεί άμεσα και να ψηφισθεί. Πρέπει να υπάρξουν μέγιστες συναινέσεις όσων -κομμάτων, προσώπων, φορέων, θεωρούν σημαντική αυτή την έλλειψη.  

Εν τω μεταξύ, το ΠΑΣΟΚ παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο κ. Μπαλτάκος συνομιλεί απ`ευθείας με την Ιερά Εξέταση. Ανενόχλητος. 


3. Ο ιστορικός του μέλλοντος αλλά και ο νομοθέτης του παρόντος θα εξετάσουν το ζήτημα. Το διάστημα που μεσολαβεί από τις αυτοδιοικητικές εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από τους νέους άρχοντες  πρέπει να μειωθεί. Να χάνουν και να παραδίδουν στον επόμενο. Να κερδίζουν, να ορκίζονται, να ορίζουν κατά το νόμο νέους αντιδημάρχους και με νωπή την εντολή [πάντα ήθελα να το γράψω αυτό] να συνεχίζουν.

Με την ισχύουσα νομοθεσία ένα μαρτύριο ζουν. Εκείνοι, που έχασαν τη μάχη με τα οργανωμένα συμφέροντα , και την πρώτη Σεπτεμβρίου παραδίδουν τα κλειδιά. Των πόλεων, των γραφείων... Τώρα παριστάνουν τους δημάρχους μα το μέσα τους καίει. Ψήνεται! 

Πάνε σε εγκαίνια -στη μέση της φωτογραφίας, με το ψαλίδι- "αύριο, φεύγεις" του λένε οι γύρω, 60% από τους οποίους δεν τον ψήφισαν στην πρόσφατη κάλπη.

Διοργανώνουν μια συναυλία- ένα κουαρτέτο σε μια πτέρυγα ενός ανολοκλήρωτου έργου- και δεν μπορούν να κλείσουν μάτι. Ύπνος δεν τους παίρνει. Κάθιδροι σηκώνονται, βλέπουν σε οπτασία ότι οι ίδιοι διευθύνουν την ορχήστρα. 

Υπογράφουν νέες συμβάσεις, κλείνουν παλιά χρέη, στέλνουν τους παλιούς αντιδημάρχους σε προκεχωρημένα φυλάκια, ορίζουν νέους για είκοσι μέρες. Αν όλα είχαν τελείωσει με την καταμέτρηση της ήττας των, τώρα και δύο μήνες θα ήταν σε διακοπές... [στην κάλπη της ευρωβουλής ένας μήνας είναι αρκετός. Εκεί τα κτίρια είναι μεγάλα...]

Ο νομοθέτης πρέπει να το δει. Ο ιστορικός του μέλλοντος να το γράψει. Μια αδικία πρέπει να εκλείψει. Να με συγχωράτε -πολυπληθείς αναγνώστες μου- μα στο Ηράκλειο πρώτη φορά συμβαίνει...και ο απερχών δεν πιάνεται.

Με την ευκαιρία. Ο νομοθέτης ας δει την υποχρεωτική καθιέρωση του πολιτικού όρκου κατά την ορκωμοσία των δημοτικών αρχών... Και το δικαίωμα βέβαια εκείνων που το επιθυμούν να ορκίζονται -κατ`ιδίαν- σε όποιου παπά ευαγγέλιο. 


4. "Φοβάμαι"...έλεγες στον σύντροφο Δ. "Φοβάμαι για πολλά"... Ο φόβος σε έκλεισε στο καβούκι σου. Μα τα δύσκολα είναι μπροστά, σκέφτηκα. Όπως και ο δρόμος. Επέλεξες να τον προχωρήσουμε χωριστά. Σεβαστό. 

Μα, άφησέ τον καθαρό... Τα έχουμε ξαναπεί: "...στους χωρισμούς και στις μετακομίσεις πάντα οι χώροι μένουν  καθαροί: Εκείνοι που αφήνεις και εκείνοι που πηγαίνεις...".  Μη το ξεχνάς.
Ο φόβος σου έγινε οργή. Οι... Άλλοι είναι πάλι -είναι ξανά και ξανά- οι εχθροί. Γυρνάς στο παρελθόν σου. Καλό λογαριασμό να κρατάς. Να γράφεις με μολύβι τα νέα σου λάθη.


5. Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός [από τις εκδόσεις Μεταίχμιο]


Δεν πειράζει να είσαι υιοθετημένος!
Δεν πειράζει να κινείσαι σε αναπηρικό καροτσάκι!
Δεν πειράζει να έχεις μεγάλα αυτιά!
Δεν πειράζει να έχεις διαφορετικό χρώμα!
Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός!
Όλοι είμαστε διαφορετικοί.

Ένα βιβλίο, με έντονα χρώματα και πρωτότυπη εικονογράφηση για τη διαφορετικότητα και τη δυναμική της ομάδας. Ο Τοντ Παρ, μέσα από τα κείμενα και τις όμορφες εικόνες λέει στα μικρά παιδιά: "Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός. Είσαι μοναδικός και σπουδαίος γιατί είσαι ο εαυτός σου!". Ένα βιβλίο για μικρά, μεγάλα και μεγαλύτερα παιδιά. Διαβάζω τώρα ότι σε κάποια σχολεία και με αυτό το βιβλίο γίνονται μαθήματα ζωγραφικής και μια πρώτη συζήτηση γύρω από τα θέματα που θίγει. Μέχρι να μπει σε όλα τα σχολεία, στο ωρολόγιο πρόγραμμα, σε όσα παραπάνω σπίτια μπει, όσα παιδικά, εφηβικά δωμάτια φιλοξενήσουν τα χρώματα και τις λέξεις του, κέρδος θα είναι. Με τους θεσμούς αλλάζουν οι κοινωνίες -μια βασανιστική πορεία από το σκοτάδι στο φως- μα και οι συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο. Το διάβασμα, ο κόσμος του βιβλίου. Ο αγώνας να δεις μαζί με τις λέξεις κόσμους που δεν ήξερες, δεν γνώρισες, δεν θα μάθεις. Η διαδρομή του ανθρώπου να σταθεί στα πόδια του. Μια προσπάθεια είναι. Μαζί με τα παιδιά μας ξεκινήσαμε.


υγ. Αν τα γεγονότα αντιστέκoνται στη ρητορεία των ιδεολογημάτων και στις βεβαιότητες των ερμηνευτικών σχημάτων, η πολιτική μπορεί ακόμα να είναι ένα κλειδί μαγικό...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου