Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! [13.09.2015]


Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών.

Είναι ο κόσμος μια πόλη

δυό άνθρωποι

ένα πιάτο φαγητό

ένα κρεβάτι

ένα αγκάθι

μια αγκαλιά.


Τα χέρια σου. Τα χέρια μου.


Ένα μπουκάλι αλκοόλ.

Δυό τσιγάρα. 

Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης. 

ΥΓ. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
Α.ΣΤΕΓΟΣ [13.09.2015]


1. Σε φυλάκιση 13 ετών, εννέα μηνών και επτά ημερών για υποκίνηση βίας κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2014 καταδικάστηκε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Λεοπόλντο Λόπες. Δυστυχώς τα διαπλεκόμενα με κέντρα εξουσίας ελληνικά ΜΜΕ έγραψαν ανερυθρίαστα ότι η ποινή ήταν στα 14 έτη... Η απόφαση στηρίζεται σε ένα στέρεο σκεπτικό: "οι εκκλήσεις ειρηνικής αντίστασης που έκανε ο κ. Λόπεζ ενώ παρακολουθούσε υπό κράτηση τις διαδηλώσεις είχαν υποβόσκοντα μηνύματα και καλούσαν σε ταραχές...". Συνήγορος του Λόπες δήλωσε ότι η δίκη έβριθε παρατυπιών, γεγονός που "αντανακλά την έλλειψη ανεξαρτησίας του δικαστικού συστήματος της Βενεζουέλας". Ελέγχονται και αυτές οι δηλώσεις τη στιγμή που το δικαστήριο άκουσε τις καταθέσεις 138 μαρτύρων κατηγορίας και ενός μάρτυρα υπεράσπισης.

Ο 44χρονος ηγέτης του κόμματος Λαϊκή Θέληση, οικονομολόγος, απόφοιτος του Χάρβαρντ, είχε τεθεί το 2014 επικεφαλής του κινήματος "La Salida" (Η Εξοδος), που ζητούσε την ανατροπή της κυβέρνησης του Νικόλας Μαδούρο στο πλαίσιο των φοιτητικών διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη Βενεζουέλα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο 2014.

Σκεφτόμουν τις ταραχές του 2008 στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, την στάση της κυβέρνησης Καραμανλή, την πράξη των ηγετών της ελληνικής αριστεράς και ακούω "Το μακρύ ζειμπέκικο για τον Νίκο", του Διονύση Σαββόπουλου... Ο πρόεδρος Μαδούρο έχει υποστηρικτές στην Ελλάδα. 


2. Έβλεπε τώρα καθαρά τις λαθεμένες επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος. Ακάλυπτες επιταγές, οικονομικά ανοίγματα χωρίς υπόβαθρο, πεπαλαιωμένα τεχνικά μέσα, ανίκανα στελέχη. Μια υπερεκτιμημένη επιχείρηση. Είχε, και δεν το αρνήθηκε κανείς, καλές προθέσεις. Δυνατές και δύσκολες σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, μια κάποια εμπειρία σε μεγάλες επιχειρήσεις της αλλοδαπής. Ίσως το πρώτο, το κύριο λάθος του, που μπορεί όμως να εξηγήσει την πλήρη αποτυχία του, ήταν η επιλογή ενός κορεσμένου αντικειμένου. Στον λαϊκισμό, στην πατριδοκαπηλία, στον εθνικισμό, άλλοι είχαν ήδη μεγαλουργήσει. Έβλεπε τώρα μικρούς να αντρώνονται και πρώην να επιστρέφουν. Θυμόταν έντονα τις λέξεις ενός επαναστάτη περί συγκεκριμένης ανάλυσης την συγκεκριμένη στιγμή. Θυμόταν τις λέξεις. Με το νόημά τους είχε σαφώς οξύτερο πρόβλημα. [πρώτη δημοσίευση  youpress.grhttp://www.youpress.gr/ne/]


3. Εικόνα εγκατάλειψης με κλειστά σχολεία και νηπιαγωγεία την πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς.  Το πρώτο κουδούνι δεν κτύπησε η απογοήτευση κάλυψε αμετάκλητα τα πρόσωπα μικρών και μεγαλύτερων μαθητών. Με μια πρώτη ματιά δύο δημοτικά σχολεία δεν άνοιξαν στο νομό Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, έμειναν κλειστά το 2θ Δημοτικό Σχολείο Καμαρών και το 1θ Δημοτικό Σχολείο Κρότου. Περισσότερα ήταν τα νηπιαγωγεία σε συνοικισμούς και χωριά που καλύπτουν μεγάλο τμήμα... της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Η στάση και η θέση του Υπουργείου Παιδείας είναι στιβαρή. Στους ιερωμένους αυτών των περιοχών θα δοθεί η ευκαιρία και θα έχουν τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που αξιώθηκαν οι συνάδελφοί τους κατά την τέλεση του αγιασμού. Η επικοινωνία των υπουργών με τον Αρχιεπίσκοπο διέλυσε κάθε φόβο. Όλα τα σκοτάδια. Τα παιδιά ίσως αργήσουν στα μαθήματα αλλά θα αγιαστούν κατ`οίκον...


4. Κανόνας
Τι σπάει τα δεσμά;
Τι τ` απελευθερώνει;
Το είναι και το σώμα
Πάνε μαζί
Ή μένει πίσω κάποιο να
ζητά  απαντοχή
Στο χάδι, στο φιλί
Και στον αιώνα.

Μια μακρινή
Ανάμνηση θολή ή
Ταξιδιού χαρά και προσμονή
Είναι αυτή που κρύβει την εικόνα
Χάνεται ο ορίζοντας
Κι η θάλασσα ορίζει πάλι τον κανόνα.  [ Ιούλιος 2015 ]



5. Οι τίτλοι...
στην Κ.

Μέλι
Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο
Εσείς οι ζωντανοί
Ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής βρίσκεται στη γωνία
IDA
Ο πρωτάρης
Με κομμένη την ανάσα

...συνθέτουν ένα ακατέργαστο σενάριο καλοκαιριού. Με το θήτα του φθινοπώρου.



υγ. Ο συγγραφέας πρέπει να ξέρει τι ψηφίζει ο ήρωας του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου