Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Μικρό σχόλιο για το ελληνικό πρωτάθλημα...


γράφει ο Ανδρέας Γιάνναρος

Τελείωσε και το φετινό πρωτάθλημα της super league. Ο Ολυμπιακός απόλυτος κυρίαρχος πήρε ίσως τον πιο εύκολο και ξεκούραστο τίτλο των τελευταίων ετών. Πανίσχυρος τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδων δεν έχει αφήσει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας του. Θα λέγαμε ότι η χρονιά του ήταν συνολικά επιτυχημένη, αν τελικά περνούσε στην επόμενη φάση του Champions League, ή έστω στο Europa League, αλλά όπως φάνηκε, έμεινε από δυνάμεις και ίσως από φιλοδοξίες.  Αν υπάρχει κάτι αρνητικό είναι η εμμονή σε ξένους ποδοσφαιριστές(πόσοι καλύτεροι υπάρχουν από τον Μήτρογλου και τον Κολοβό) που μπορεί να αποφέρουν αποτελέσματα, αλλά δεν αποτελούν βάση, ούτε μπαίνουν στην ψυχοσύνθεση των οπαδών. 

Ο ΠΑΟ αν και φέτος προσπάθησε να γίνει πιο ανταγωνιστικός, το άσχημο ξεκίνημα σε Ελλάδα και Ευρώπη τον προσγείωσε ανώμαλα στην πραγματικότητα και στις αδυναμίες που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια τόσο αγωνιστικά όσο και διοικητικά. Η προσπάθεια να χτιστεί μια ομάδα πάνω σε υγιή βάση και με Έλληνες παίκτες θα έχει αντίκτυπο αν καταφέρει να υπερβεί το άγχος του κατατρεγμένου και βαδίσει πάνω σε ένα πλάνο εξυγίανσης και αγωνιστικής ενδυνάμωσης. Έχασε το κύπελλο, αλλά ο στόχος για έξοδο στα προκριματικά του C.H παραμένει εφικτός. 

Από τις άλλες ομάδες η ΑΕΚ φέτος στην επιστροφή της μετά από δύο χρόνια, έκανε μια καλή χρονιά, κινήθηκε προσεκτικά στις μεταγραφές, ενώ φαίνεται ότι η έλευση του Πογιέτ ισορρόπησε τα πράγματα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Ο στόχος για την 2η θέση που αρχικά φάνταζε μακρινός επετεύχθη δίκαια και τώρα καλείται να τον υπερασπιστεί και στα play off. 

Αρνητική έκπληξη του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ που αν και ξεκίνησε με φιλοδοξίες, με εύρωστη διοίκηση και παίκτες καλοπληρωμένους, για ακόμα μια φορά πληρώνει την έλλειψη ενός σωστού προγραμματισμού αλλά και τον ασφυκτικό έλεγχο των οπαδών που και φέτος δημιούργησαν προβλήματα στην ομάδα τους. 

Ευχάριστη έκπληξη ο Πανιώνιος-τα χουμε γράψει πολλές φορές- που παρ ότι ξεκίνησε αποδυναμωμένος σε σχέση με πέρσι, με περιορισμό μεταγραφών και με νέα παιδιά στην σύνθεσή του κατάφερε όχι μόνο να σωθεί αλλά και να μπει στα play off, παίζοντας ίσως το πιο μεστό και εντυπωσιακό ποδόσφαιρο τηρουμένων των αναλογιών μετά τον Ολυμπιακό. Πλέον αναμένει την εκδίκαση της έφεσης για την πολυπόθητη άδεια που από αυτήν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό ο νέος σχεδιασμός.  

Τέλος χωρίς ιδιαίτερο ανταγωνισμό κρίθηκε και ο υποβιβασμός της Καλλονής και του Πανθρακικού που από νωρίς λόγω οικονομικών και αγωνιστικών προβλημάτων είχαν δείξει σημάδια αποσύνθεσης. 

Κατά τα  άλλα σε ένα μάλλον άγχρωμο πρωτάθλημα, με πολλά τα οικονομικά προβλήματα, με λίγα εισητήρια και με μέτριο θέαμα, αν προστεθεί και ανυποληψία της ΕΠΑΕ, της ΕΠΟ, αλλά και η επιδερμική αντιμετώπιση από την πολιτεία, ίσως μιλάμε για μια παρατεταμένη νοσηρή κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου που έχει ως αντίκτυπο και τον μαρασμό των εθνικών ομάδων.Και η σύγκριση με ξένα πρωταθλήματα μας κάνει να βλέπουμε ποιοι είμαστε, που είμαστε και που μπορούμε να φθάσουμε...

πηγή: προσωπική σελίδα στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου