Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Υπομονή [ Portulacaria Afra ]

 

στην καλή φίλη Στου Κλόσερ


Δεν έχω μυρίσει τα άνθη τoυς ακόμα. Αλλά μικρές είναι...

Πορτουλακάρια, Υπομονή

Δημοφιλές παχύφυτο η Πορτουλακάρια,  μέτριας ανάπτυξης, ανθίζει σε μεγάλη ηλικία μικρά ροζ άνθη σε βούρτσες τα οποία διαρκούν μία εβδομάδα. Είναι ιδανικό για φυτεύσεις βραχόκηπων, καθώς και για γλάστρες.

Δύσκολο να καλλιεγήσεις την Υπομονή σε ανθρώπινο επίπεδο. Ειδικά τον καιρό της κατανάλωσης. Ιδιαίτερα σήμερα, που η φράση "λιτός βός", έχει ακουστεί από πολλά στόματα. Κάποιοι προσπαθούν. Λίγοι τα καταφέρνουν.

Αντίθετα η καλλιέργεια του φυτού υπομονή είναι πολύ εύκολη. Το χειμώνα όταν το θερμόμετρο πέφτει κάτω από τους 5-6 ℃ χρειάζεται προστασία. Αν χρειαστεί να τη βάλουμε μέσα στο σπίτι θα την τοποθετήσουμε σε θέση που θα δέχεται έμμεσα το φως του ήλιου. Μία καλή θέση σε εξωτερικό χώρο είναι αυτή που σκιάζεται τις μεσημεριανές ώρες. Αλλά και ο χώρος κάτω από την ελαφριά σκιά ενός δέντρου με αραιή κόμη ή μια καλαμωτής είναι επίσης καλή θέση. Ποτίζουμε μόνον όταν το χώμα είναι καλά στεγνό γιατί η υπομονή αντέχει πολύ στην ξηρασία και απεχθάνεται το λιμνάζον νερό. Το βασικό είναι να αποφύγουμε σχεδόν ολοκληρωτικά το πότισμα μέσα στο χειμώνα γιατί τότε το φυτό είναι σε λήθαργο. Μία-δύο δόσεις από κάποιο ελαφρύ λίπασμα το χρόνο (περίπου στα μέσα της άνοιξης) είναι αρκετές. Τη φυτεύουμε σε χώμα με πολύ καλή στράγγιση. Δηλαδή, ακόμη κι αν πάρουμε χώμα για κάκτους θα το βελτιώσουμε με λίγη ελαφρόπετρα. Οι δικές μου υπομονές είναι φυτεμένες σε ένα μείγμα από κοινό χώμα του κήπου.

Αντέχουν αρκετά καλά. Δεν κάνει παγωνιές εδώ στο νησί. Δεν έχω δει ακόμα τα άνθη τους, αλλά μικρές είναι. Θα μεγαλώσουν μαζύ μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου