Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015

Πέθανε ο Πιέτρο Ινγκράο

Σε ηλικία εκατό ετών πέθανε σήμερα Κυριακή στην Ρώμη το ιστορικό στέλεχος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος, Πιέτρο Ινγκράο.

Από τους πρωταγωνιστές της αντίστασης κατά του ναζιφασισμού, εξελέγη επί δέκα συνεχείς νομοθετικές περιόδους βουλευτής του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Προχώρησε σε δημόσια αυτοκριτική για την υποστήριξη που παρείχε στην σοβιετική εισβολή στην Ουγγαρία, το 1956, ενώ κατά την δεκαετία του '70 διετέλεσε πρόεδρος της ιταλικής Βουλής.

Βαθύς γνωστής της ιταλικής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, διατήρησε πάντα στενούς δεσμούς με την ομάδα που δημιούργησε το περιοδικό και την εφημερίδα Il Manifesto -και η οποία διαφώνησε με την επίσημη γραμμή του κόμματος.

Ακούραστη η βοήθειά του προς τους Έλληνες αντιστασιακούς, οι οποίοι είχαν επιλέξει την Ιταλία για να πολεμήσουν την Χούντα των συνταγματαρχών.

Μετά την στροφή και την μετονομασία του ΙΚΚ σε Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, ο Πιέτρο Ινγκράο προσχώρησε στην Κομμουνιστική Επανίδρυση του Φάουστο Μπερτινότι. Αφιέρωσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην συγγραφή αυτοβιογραφίας και στην ιστορική έρευνα.


Αναστοχασμός μιας ολόκληρης πορείας. 
Το "τετράδιο εξόδου" διαβάζει ξανά το βιβλίο:  
ΠΙΕΤΡΟ ΙΝΓΚΡΑΟ Η αγανάκτηση δεν αρκεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου