Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Ερωτηματολόγιο–πρόταση για το διαχωρισμό Κράτους–Εκκλησίας

Από την Ένωση Αθέων λάβαμε και δημοσιεύουμε ερωτηματολόγιο προς τα πολιτικά κόμματα, που αφορά το διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Μόλις έχουμε τις απαντήσεις [ή και την απουσία τους] θα τις διαβάσουμε μαζί...
τετράδιο εξόδου
Όπως πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση αποστέλλουμε στα πολιτικά κόμματα το ερωτηματολόγιο-πρότασή μας για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ένα συντριπτικό ποσοστό της τάξεως του 74,5% του εκλογικού σώματος τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. 
Η αναγκαιότητα εκκοσμίκευσης του Ελληνικού Κράτους στηρίζεται κυρίως ως εξής: Αρχικά και σημαντικότερα από την άποψη του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Δικαιώματα όπως της θρησκευτικής ελευθερίας, της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, της ισότητας ενώπιον του νόμου, της αντίρρησης στη χρήση προσωπικών δεδομένων κ.α. παρεμποδίζονται ή/και παραβιάζονται συστηματικά στη χώρα μας εξ αιτίας μιας κατάστασης όπου το Κράτος δεν είναι ουδέτερο όπως θα όφειλε απέναντι στους πολίτες αλλά συνυπάρχει νομικά και επηρεάζεται από αντιεπιστημονικές αντιλήψεις και απαρχαιωμένες ηθικές αξίες πρωτόγονων πολιτισμών που υποστηρίζονται από θρησκευτικούς οργανισμούς.

Κατάπληξη επίσης προκαλεί το γεγονός πως μετά από 5 χρόνια οικονομικής κρίσης και φορολογικής πίεσης όλων των Ελλήνων πολιτών, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το θρήσκευμά τους ή αν δεν έχουν τέτοιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην καθόλου ευκαταφρόνητη οικονομική διάσταση του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας. Και έτσι καλούνται ακόμα όλοι οι πολίτες να σηκώσουν το βάρος συντήρησης μιας κρατικής εκκλησίας ενώ ταυτόχρονα το κράτος αναγκάζεται να περικόψει δαπάνες και προσωπικό από πραγματικά απαραίτητες δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά όπως Υγεία, Παιδεία, Ασφάλεια.
Οι μεταβολές που περιγράφονται δεν εξαντλούν τις απαραίτητες ενέργειες για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αποτελούν όμως μια συνοπτική εικόνα του ζητήματος χωρισμένη σε θεματικές ενότητες. Η πρόταση έχει μορφή ερωτηματολογίου που μπορεί να απαντηθεί σημείο προς σημείο. Για τη διευκόλυνση όλων θα παρακαλούσαμε να απαντηθούν οι ερωτήσεις με σαφήνεια και στο πλαίσιο που καθορίζεται από τις παρακάτω επιλογές απαντήσεων οι οποίες καλύπτουν κάθε πιθανό ενδεχόμενο:
α) Συμφωνείτε και δεσμεύεστε να προωθήσετε τις παρακάτω μεταβολές όπως έχουν με το να τις συμπεριλάβετε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα.
β) Αντιπροτείνετε και συμπεριλαμβάνετε στο πρόγραμμά σας άλλες σαφείς και συγκεκριμένες προτάσεις για επίτευξη του διαχωρισμού, τις οποίες παρακαλούμε να αναφέρετε.
γ) Διαφωνείτε με βάση συγκεκριμένη αιτιολόγηση την οποία παρακαλούμε να αναφέρετε.
Ορισμένα κόμματα έχουν ήδη απαντήσει, (οι απαντήσεις βρίσκονται στους παραπάνω συνδέσμους), το ερωτηματολόγιο αποστέλλεται και σε αυτά για λόγους πληρότητας και ενημέρωσης καθώς και για την περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν κάτι στις απαντήσεις τους. Οι απαντήσεις (καθώς και η απουσία τους) θα δημοσιοποιηθούν, παρακαλούμε, δε, να μας αποσταλλούν έως την Πέμπτη ή το πολύ Παρασκευή πριν τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου