Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η κάλπη κλείνει αύριο το απόγευμα...


Μια ιδέα πολύ παλιά. Την είχαμε διαβάσει στα χρόνια της εφηβείας και της έντονης πολιτικής δράσης. Μας δόθηκε η ευκαιρία να την κάνουμε πράξη σε έναν δικό μας χώρο. Στις εκλογές του Ιανουαρίου στήσαμε κάλπη στο καφενείο του ΤΣΙΟΥ και οι θαμώνες το χάρηκαν και ανταποκρίθηκαν. 

Η ζωή αλλάζει οι εκλογές έρχονται και επανέρχονται η κανονικότητα είναι μια άγνωστη λέξη σε αυτήν τη χώρα. Ο ΤΣΙΟΥ θέλει να φτάξει μια παράδοση, στήνει την κάλπη ξανά και μας καλεί να ψηφίσουμε... πριν ανοίξουν τα επίσημα εκλογικά κέντρα. 

Αύριο, λοιπόν Σάββατο, ψηφίζουμε στο καφενείο του ΤΣΙΟΥ. Θα τσεκάρουμε τη συμμετοχή και θα συγκρίνουμε αποτελέσματα. Άλλωστε μια ακόμη καλή συνήθεια διατηρούμε: το αρχείο μας:  Διαβάζουμε μαζί το χειμωνιατικό ρεπορτάζ του youpress.gr. 


 
"Τα καφενεία αποτελούσαν πάντα τους χώρους εκείνους, στους οποίους συντελούνταν κατά τ ον πλέο ν άμεσο τρόπο η επικο ινωνία των πο λιτών.
Στα καφενεία οι πολίτες, ανεξάρτητα από την ταξική τους προέλευση, είχαν τη δυνατότητα να συζητούν σε μικρές ή μεγάλες ομάδες τα ζητήματα που τους απασχολούσαν. Ζητήματα που είχαν να κάνουν με τη δουλειά τους, αλλά κυρίως με τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου, στα οποία προσπαθούσαν μέσα από το διάλογο (συνήθως) να βρουν λύσεις, ενώ αποτελούσαν και το χώρο εκείνο όπου οι πολίτες εκτονώνονταν, ασκώντας κριτική στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία. Κατά την ιστορική μετεξέλιξη τους οι «χώροι πολιτικής συνεύρεσης των πολιτών», απόκτησαν χρώμα και ιδεολογία… διαχωρίστηκαν ανάλογα με τους υποστηρικτές των κομμάτων…

Σήμερα, υπάρχουν ακόμα καφενεία που έχουν διατηρήσει αυτό το κυρίαρχο χαρακτηριστικό, σημεία επικοινωνίας των πολιτών… Και σε αυτή την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση για τη χώρα, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι πολιτικές συζητήσεις από αυτά. Ένα τέτοιο σημείο, πολιτικών συναθροίσεων και όχι μόνο, είναι και το καφενείο του ΤΣΙΟΥ  στο Ηράκλειο. Οι πολιτικές ζυμώσεις και συζητήσεις μεταξύ των θαμώνων δίνουν και παίρνουν κατά την προεκλογική περίοδο!

Όμως οι ιδιοκτήτες του καφενείου, προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω… Έστησαν κάλπη! Με αυτό τον τρόπο οι θαμώνες του παραδοσιακού καφενείου είχαν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, πριν ακόμα ανοίξουν οι κάλπες! Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ιδέα ανήκει στο Περιοδικό της Αριστεράς, Σχολιαστής, όπου, όπως θυμάται ο Αντώνης Χελιδώνης, στις ευρωεκλογές του 1984, είχε στήσει κάλπες σε εναλλακτικά μπαράκια της Αθήνας!

Ψήφισαν 63 Θαμώνες, εραστές της διαλεκτικής και ρέκτες της καλής ρακής και της παρέας… Έλαβον: ΣΥΡΙΖΑ 15 ΠΟΤΑΜΙ 10 ΑΝΤΑΡΣΥΑ 4 ΠΡΑΣΙΝΟΙ -ΔΗΜΑΡ 4 ΚΚΕ 3 ΚΙΝΗΜΑ 3 ΛΕΥΚΑ 2 ΠΑΣΟΚ 1 ΝΔ 1 και 20 ευφάνταστα ΑΚΥΡΑ [που ίσως αναγνωστούν κάποτε και δημόσια]"

Πηγή: youpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου