Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Το Ηράκλειο μπορεί να αλλάξει




γράφει ο Αντώνης Παρασύρης

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα, το Ηράκλειο, η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, βιώνει με σφοδρότητα τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε σχέση με  τα Χανιά, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο. Η πόλη των μεγάλων έργων  και κτιρίων, καύχημα του, επί σειρά πολλών ετών, δημάρχου της, ακόμα και σήμερα δεν έχει λύσει στοιχειώδη προβλήματα. Η ύδρευση, η καθαριότητα, το κυκλοφορικό δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης  την ίδια στιγμή  που η πόλη μας έχει τις περισσότερες αυτοκτονίες, νεόπτωχους και δημότες  σε απόγνωση.

Θα  μου πείτε, φίλη συνδημότισσα, φίλε συνδημότη, τι φταίει ο δήμαρχος για την οικονομική παρακμή της πόλης. Φταίει! Φέρει και εκείνος ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. 


Εξηγούμαι:
Την περίοδο των “παχυλών αγελάδων”,  ενώ διακινήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δεν υπήρξε ένας συνεκτικός προγραμματισμός των έργων που θα τα καθιστούσε  αποτελεσματικά. Χτίστηκαν τεράστιες εγκαταστάσεις, το Κλειστό Γυμναστήριο στα Δυο Αοράκια, το πολιτιστικό κέντρο,  τα οποία απορρόφησαν υψηλούς οικονομικούς πόρους σε σχέση με την χρησιμότητά τους. Εξακολουθούν δε να βαρύνουν το Δήμο με το δυσβάσταχτο κόστος συντήρησής. Για ποιο λόγο αλήθεια; Για να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία ή για  να "κλείσουν"  μεγάλες εργολαβίες… Θάβουμε τα προβλήματα της πόλης κάτω από τόνους μπετόν…Ποιοι είναι κερδισμένοι τελικά; Οι δημότες; Δε νομίζω!

Επομένως, η κατασπατάληση πόρων σε αναποτελεσματικά έργα, έργα που παραπέμπουν τη σκέψη μας σε μια μακρινή εποχή. Έργα βιτρίνας, ισχυρή πολιτική εξουσία και “άρτον με θέαμα”. Ο  τρόπος σήμερα έχει αλλάξει με διαφορετική  μορφή αλλά με την ίδια ένταση. Κακόγουστα κτίρια -δεν έχουν αντιγράψει ένα θετικό  από άλλες ευρωπαϊκές πόλεις- δεν έχουν συνταιριάξει σύγχρονες κατασκευές με την αισθητική της πόλης.

Αλήθεια, τι έχει κάνει η δημοτική αρχή για την ανάδειξη των προϊόντων αυτού του τόπου; Υπάρχει έστω και ένα επώνυμο προϊόν;

Πώς σε συνεργασία με τους φορείς και τους δημότες προέβαλε τα μνημεία της πόλης τον πολιτισμό και τα αξιοποίησε ως μοχλό ανάπτυξης.

Πόσες επιχειρηματικές δραστηριότητες αναπτύχθηκαν; Μόνο “λουκέτα” και κλειστά μαγαζιά…

Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν; Καμιά! Δίμηνες συμβάσεις της τελευταίας στιγμής ισοπεδώνοντας την αξιοπρέπεια των συνδημοτών μας.


Λες, φίλη συνδημότισσα, φίλε συνδημότη και οι αρχές πρέπει να περιορίζονται μόνο στη διαχείριση. Έτσι είχαν μάθει:  να διαχειρίζονται αλλά και αυτό δυστυχώς δεν το έκαναν σωστά. Η ανάπτυξη και η προκοπή στη χώρα μας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη θάλασσα.  Αυτό το ήξεραν πριν 3.500 χρόνια οι κάτοικοι αυτού του “Δήμου” οι Μινωίτες. Ο σημερινός Δήμαρχος φαίνεται να μην το έχει μάθει ακόμα!

Η πόλη μας είναι μια από τις πιο άχρωμες, κακόγουστες πόλεις, λες και δεν υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό, εκείνο που θα μπορούσε να τη μεταμορφώσει.. Λες και δεν έχει “τα υλικά” αυτός ο ευλογημένος  τόπος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και να δέσουν με το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει και πρέπει να παίξει ρόλο στην ανάπτυξη του δήμου. Δεν μπορεί να συνεχίσει με ξεπερασμένες αντιλήψεις είτε αυτές είναι συμφερόντων μεμονωμένων ομάδων είτε είναι ο κομματικός έλεγχος της. Χρειάζεται η συμβολή και η ενεργοποίηση όλων των δημοτών. Ο Δήμος πρέπει να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις θεσμικά. Το προβλέπει ο Καποδιστριακός νόμος-όλους τους φορείς και τους πολίτες.  Να ενεργοποιεί τα τοπικά συμβούλια, τις επιτροπές δημοτικού συμβουλίου δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην επιτροπή διαβούλευσης. Θέλουμε δυνατούς δημότες και δυνατή δημοτική αρχή!  Όχι δυνατό δήμαρχο!

Η Δύναμη των Πολιτών γεννήθηκε μέσα από αυτή την ανάγκη. Ξεπεράσαμε τις κομματικές καταβολές, συνθέσαμε αυτά που μας ενώνουν και δεν σταματήσαμε στα λίγα που μας χωρίζουν. Στηρίζουμε και στηριζόμαστε στο πρόγραμμά και στις θέσεις για το αύριο του Ηρακλείου! Μεταλαμπαδεύσαμε τη θέλησή μας για ενεργοποίηση των  πολιτών!   Η Δύναμη Πολιτών αρχίζει και ριζώνει! Οι  πολίτες αντιλαμβάνονται πια.

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Δύναμης Πολιτών ανέτρεψε την εκλογή δημοτικής αρχής από τον πρώτο γύρο. Ήταν το πρώτο βήμα! Σήμερα το Ηράκλειο γνωρίζει ότι ο κ.Βασίλης Λαμπρινός είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει την ανατροπή. Είναι εκείνος που μπορεί να εγγυηθεί  τη λειτουργία των θεσμών και των νόμων. Είναι εκείνος που μπορεί να συνθέσει τις δυνάμεις του τόπου μας να εργαστούν για την προκοπή του. Πολίτης  με όραμα! Χαράζει στόχους και πετυχαίνει θετικά αποτελέσματα. Το ήθος και η πηγαία ευγένεια  του είναι η εικόνα που θέλουμε να έχει και η πόλη μας! Μαζί, φίλη συνδημότισσα, φίλε συνδημότη μπορούμε να τα καταφέρουμε!


Ο Αντώνης Παρασύρης είναι φοροτεχνικός, 
υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου 
με το συνδυασμό "Δύναμη Πολιτών" του Βασίλη Λαμπρινού



σημείωση: ο πίνακας του Ακριθάκη επιλογή του "τετραδίου", ευχή για την πόλη μας και καλή επιτυχία στον φίλο Αντώνη, σύντροφό μας από τα χρόνια της αθωότητας...


πηγή Candia News


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου