Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου! [10.05.2014]


Στο  "Τake Five"  γράφει πια η..."μαργαρίτα"! Είναι το ίδιο ευθύβολα σχόλια,  πιο ροκ,  ταιριαστός τίτλος, στο ύφος του καλού φίλου Λεωνίδα Καστανά.


Εμείς, κρατάμε τον ίδιο τίτλο, μια κίνηση εγκάρδια, όταν από τύχη ή από επιλογή συναντήσεις κάποιον και το κέρασμα οδηγεί σε μια συνύπαρξη γοητευτική. 

Το "τετράδιο εξόδου" επιστρέφει στην γενέθλια πόλη και γράφει πια σε ρυθμούς τζαζ από το "Καφέ-Βιβλίο", ένα χώρο έκπληξη... Κάθε Σάββατο,  "Τα δεύτερα, δικά μου!".  Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
   
Α.ΣΤΕΓΟΣ [ 10. 05.2014 ]


1. Το βιβλίο του "Εδώδιμα-Ευρωπαϊκά" θα παρουσιάσει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης την Τετάρτη 14 Μαϊου στις 19.00 μ.μ. στην αίθουσα Καστελάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου (Κορωναίου 9).
Το βιβλίο που τυπώθηκε με την υποστήριξη της ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σταχυολογεί δημόσιες παρεμβάσεις του Σπύρου Δανέλλη από εικοσαετίας.


Ο Ευρωβουλευτής, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στο οπισθόφυλλο, αποφάσισε να συμμαζέψει αποτυπωμένες σκέψεις του από τα παλιά και να τις προβάλλει στη σημερινή Ελλάδα γιατί "από την εποχή της ευμάρειας και της ανεμελιάς μέχρι σήμερα, στη δίνη της κρίσης ήταν και παραμένουν ζητούμενα ο εκσυγχρονισμός με μία ευρωπαϊκή αντίληψη, ο διάλογος και η συναίνεση, η καταδίκη της βίας, ο μετασχηματισμός του πελατειακού κράτους, η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, ο ολοκληρωμένος δηλαδή και συναινετικός σχεδιασμός παραγωγής εθνικού πλούτου". Το βιβλίο αποτελεί συμβολή στο δημόσιο διάλογο για τις απαιτούμενες αλλαγές πολιτικών στη σημερινή Ελλάδα.

Για το βιβλίο του Σπύρου Δανέλλη θα μιλήσουν οι : Μαριέττα Γιαννάκου, Ευρωβουλευτής και Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ντανιέλλα Μαρούδα, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου Παντείου Πανεπιστήμιου, Αντώνης Βγόντζας, Νομικός και Γιώργος Σαχίνης, Δημοσιογράφος. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος  Σωτήρης Μεταξάς.

Είχα την τύχη να εργαστώ -συνεχίζω αλλά αμείλικτος ο χρόνος και η θητεία τελειώνει- δίπλα στον Σπύρο Δανέλλη. Έδειξε τον τρόπο που το πρόσωπο αξιοποιεί το αξίωμα του. Δραστήριος σε όλη τη διάρκεια κοινοβολευτικής του διαδρομής. Τώρα που ένας κύκλος κλείνει σημάδια θα προσδιορίζουν τους καιρούς που έρχονται... Λέξεις και πράξεις: πολιτική, συμβιβασμός, συναίνεση, λύση... Η δουλειά του στο ΕΚ θα παρουσιαστεί την Τετάρτη μέσα από το βιβλίο του. Για την δική μου εμπειρία θα γράψω μόλις λήξει η "τυπική" μας σύμβαση εργασίας.... 


2. Η κίνηση αποτελεί ένα πείραμα. Πολίτες με διαφορετική καταγωγή και αφετηρία επιχειρούν να συγκροτήσουν μια νέα πολιτική πρόταση. Να συνταιριάξουν την ανάγκη διατύπωσης ενός εναλλακτικού τρόπου διακυβέρνησης με τον ακτιβισμό. Ένα πείραμα σε συνθήκες μεταβλητές. Εκεί θα κριθεί και η συνέχεια. Κατά πόσο είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε την μερική πολιτική μας αλήθεια στην κοινή προσπάθεια να συνθέσουμε. Εκεί στο δύσκολο -μα και μοναδικό- πεδίο της πολιτικής θα κριθούμε. Θα πείσουμε με την καθημερινή μας παρέμβαση -μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο και έξω από αυτό- εκείνους που θα βρούν τον εαυτό τους στην κάλπη της κίνησης "Μια Κρήτη" αλλά και εκείνους που θα σταθούν και αυτήν τη φορά απέναντι.

Η πολιτική είναι η διαχείρηση του καθημερινού. Η σκευή με την οποία έρχεσαι αντιμέτωπος των προβλημάτων είναι  προσωπική και συλλογική υπόθεση. Στον δρόμο όμως  είσαι στοιχείο της ροής. Όσο η κίνηση μαθαίνει να οδηγεί τόσο η πορεία του νησιού θα αλλάζει κατεύθυνση. Αλήθεια, δεν έχουν κουραστεί οι υποστηρικτές των μονοδρόμων, οι ιεροκήρυκες των απόλυτων αληθειών, οι εργολάβοι των αδιεξόδων; 

Με την εμπειρία της πρώτης θητείας, είδαμε και καταδείξαμε τα όρια του Καλλικράτη και των δομών της περιφερειακής συγκρότησης. Αναδείξαμε προβλήματα και αδυναμίες. Συμβάλαμε με θέσεις, προτάσεις και με την ψήφο μας στην διαμόρφωση λύσεων. Η ένοια του προωθητικού συμβιβασμού, η ένοια της συναίνεσης είναι φυσιογνωμικά στοιχεία της κίνησης μας. Η φωνή μας ήταν μια φωνή λογικής και ονείρου...

Σήμερα προσθέτουμε και μια λέξη που φοβίζει... [που εκνευρίζει, που τρομάζει] Η πολιτική μας γοητεύει. Την προσεγγίζουμε με πάθος. Τους στενούς κορσέδες που της φόρεσαν διάφοροι επιτήδιοι λύνουμε και πετάμε μαζί της. Θα ανταμώσουμε!



3. Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, Δημοκρατική Οικολογική Κίνηση και η υποψήφια Περιφερειάρχης Μαρία Γιαννακάκη σας προσκαλούν να δούμε μαζί την ταινία του Πάολο Σορεντίνο "Η Τέλεια Ομορφιά". Η ταινία θα προβληθεί σε μεγάλη, υπαίθρια οθόνη τη Δευτέρα 12 Μαΐου στις 9.00 μμ στην πλ. Κοραή, δίπλα στο περίπτερου του συνδυασμού μας, διαβάζω τώρα στα social media [πρώτη φορά γράφω αυτές τις λέξεις. Πάντα το ήθελα!]. Αντί για μια τυπική προεκλογική συγκέντρωση.


Η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών "Μια Κρήτη Περιβάλλον Άνθρωπος", εδώ στο νησί κυκλοφόρησε φυλλάδιο με τη φράση "μη μας ψηφίσεις", τώρα μέσα στην προεκλογική φούρια. [ελπίζω να μπορείτε να το διαβάσετε από την φωτογραφία].

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα ενός διαφορετικού ήθους και ύφους. Παραδείγματα μιας μελλοντικής εποχής. Κινήσεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται τη συμμετοχή στα κοινά, τη συμμετοχή στις εκλογές ως μια φυσική συνέχεια της καθημερινής τους ζωής. Πρόσωπα, που υπερασπίσονται την μακρινή τους καταγωγή στο σήμερα και στο αύριο.


Γνωρίζω καλά -χρόνια τώρα και από μέσα- ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Υπάρχουν θύλακες και αυλοκόλακες. Έρχεται ο κ. Τσαμουργκέλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της "δημαρ-προοδευτική συνεργασία", να το επιβεβαιώσει. Ως "γραφική περίπτωση" χαρακτήρισε δημόσια τον φίλο Γρηγόρη Ψαριανό. [ιδιωτικά μπορεί να λέει ότι θέλει. Ο δημόσιος λόγος όμως.... Μην γράφουμε πάλι τα αυτονόητα]. Εσωκομματικές κακοήθειες, κακοήθειες που άρχισαν να γίνονται γάγγραινες στο φθίνον σώμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Θα περιμένω -για λίγο- την αντίδραση της ηγεσίας του Κόμματος. Δεν μπορεί βρε αδελφέ,  να βάλτωσε τόσο πολύ ο χώρος μας. Η δική μου πατρίδα...



4. Ο Σωτήρης Σπαθάρης έκλεψε στα 1911, την αγαπημένη του Τριανταφυλλιά. Τη στεφανώθηκε το 1913 και εκείνη του στάθηκε, τον έσωσε από το "κακό", τον έβαλε δηλαδή στον σωστό δρόμο. Φτιάξαν τα οικονομικά του, σταμάτησε την οικοδομή και αφιερώθηκε στην μεγάλη του αγάπη: στον Καραγκιόζη. Μπόρεσε να ζει την οικογένεια του από τον μπερντέ του Θεάτρου Σκιών.
 
Η ζωή και το έργο του Ευγένιου Σπαθάρη αρχίζει με τις φιγούρες του πατέρα του. Τις μεταπλάθει μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες του δίνει συνέχεια στο Θέατρο Σκιών,  ζωή στον Καραγκιόζη. 
 
Ο Καραγκιόζης είναι η ίδια του η ζωή! Το νήμα της κόπηκε στις 9 Μαϊου του 2009. Ο Ευγένιος Σπαθάρης πέθανε στα 85 του χρόνια. Τώρα οι μαθητές του αναλαμβάνουν. Θα αποδειχθούν άξιοι μιας μεγάλης μορφής; Ο δικός τους δρόμος, ο δικό τους χρόνος είναι εδώ... Τα παιδιά και τα μεγάλα παιδιά πάντα θα ζητούν, πάντα θα γελούν με τον Καραγκιόζη... 

Με τα λόγια του Κώστα Μπίρη, αποχαιρετούμε τον μεγάλο Καραγκιοζοπαίκτη: "... Όπως η προσωπικότητα του ήρωα ήταν υπέροχη, έτσι υπέροχα ήταν σκηνοθετημένος και ο θάνατός του, αν με αυτόν τελείωνε το έργο. Τη στιγμή που ξεψυχούσε, μια λάμψη έγχρωμη φώιζε από  μέσα το πανί, ενώ από πάνω ένας άγγελος κατέβαινε κρατώντας σταυρό και στεφάνι, για να πάρειτην ψυχή του. Το στοιχείο αυτό των αποθεώσεων που τερμάτιζαν τα ηρωικά έργα του Καραγκιόζη, ήταν δανεισμένο από τη σκηνοθεσία των αντίστοιχων έργων του ζωντανού θεάτρου της εποχής. (...) Όσοι όμως γνώρισαν τον κλασικό Καραγκιόζη του 1900 - 1910 μπορούν να ομολογήσουν ότι η "αποθέωση" ήταν το κορύφωμα μιας αδιάπτωτα υποβλητικής και επιβλητικής συγχρόνως εντύπωσης που πότιζε από την αρχή του έργου τη ψυχή του θεατή για τον ήρωα...".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλα τα στοιχεία από το ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ τ.17 : ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΣΠΑΘΑΡΗΣ [Copyright ΤΑ ΝΕΑ ISBN 978-960-469-494-5] 



5. Σ` ευχαριστώ

Μητρικές προβλέψεις
Κι η μητέρα φορούσε πάντα φαρδιά φορέματα,  για να σκεπάζει ίσως  κι εκείνον που δε γίναμε.

Ηράκλειο, Βόλτα στο Μπεντενάκι, 1968

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ Βιολέτες για μια εποχή, εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ




υγ. Η Άνοιξη δεν υποχώρησε. Η βροχή ήρθε! Να ποτίσει τους πανσέδες...Να ρίξει τους σπόρους της βιολέτας για την επόμενη χρόνια. Την κάθε επόμενη χρονιά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου