Την ιδιαίτερη χαρά της για την παρουσία της στο Ηράκλειο και την εκδήλωση, εξέφρασε η Μαριέττα Γιαννάκου γιατί – όπως τόνισε χαρακτηριστικά: "το αξίζει και το βιβλίο και ο Σπύρος που υπήρξε ένας άξιος ευρωβουλευτής, βάζοντας συχνά πολιτικό κεφάλαιο τον εαυτό του για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της χώρας. Ο Σπύρος δεν κάνει κριτική από μακριά για το τί συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά υποδεικνύει τις λύσεις. Ανάγοντας δε τη συζήτηση περί συναινέσεων σε εθνικό επίπεδο τόνισε ότι «στην Ελλάδα δεν έγινε ποτέ, ούτε σήμερα γίνεται πράξη η ενότητα και η συννενόηση για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε πλεονεκτήματα, να τα αξιοποιήσουμε ξεπερνώντας τις στρεβλώσεις και να ξεκινήσουμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να φτάσουμε σε αυτό που θέλουμε. Η Ευρώπη των ανοιχτών οριζόντων είναι η πατρίδα μας, αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να γυρίσουμε στο στενό έθνος–κράτος μας θυμίζουν τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Τη στιγμή που η χώρα ξεκινά να πηγαίνει καλύτερα και αρχίζουν να γίνονται βήματα, αυτή τη στιγμή πρέπει να δουλέψουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας με στόχο μια Ευρώπη ομοσπονδιακή, με ενιαίες αντιλήψεις. Μία τέτοια Ευρώπη θέλουμε και γι αυτή αγωνιζόμαστε".

Με αναφορά στην προσωπική σχέση του με τον Σπύρο Δανέλλη, επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία του ο δημσιογράφος Γιώργος Σαχίνης, μία πορεία "24 χρόνων συνεχούς επαφής και φιλίας που στηρίζεται κυρίως στις έντονες διαφωνίες πάνω στην πολιτική, την ιδελογία και την Ευρώπη". Ξεφυλλίζονας το βιβλίο "Εδώδιμα-Ευρωπαϊκά" σημείωσε πως "πολλά απο τα θέματα που πραγματεύεται είναι εντυπωσιακά επίκαιρα και τραγικά επιβεβαιωμένα, όπως το φράγμα Αποσελέμη. Ο Σπύρος έχει πάντα άποψη, πολλές φορές κόντρα στην πλειοψηφία και αυτό ενοχλούσε. Την διατυπώνει ευθαρσώς, χωρίς φόβο, με πάθος, με κόστος" κατέληξε ο Γ.Σαχίνης. Σε σχέση με τη δουλειά του Σπ.Δανέλλη στο ευρωκοινοβούλιο αναφέρθηκε στην ΚΑΠ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χάρη στην προσπάθεια και επιμονή του Σπύρου τροποποιήθηκε ο ορισμός των επιλέξιμων βοσκοτόπων ώστε να συμπεριληφθούν τα βοσκοτόπια του νότου με ξυλώδη βλάστηση.

Η Ντανιέλλα Μαρούδα μεταξύ άλλων τόνισε πως "στον Σπύρο Δανέλλη ταίριαζε περισσότερο η θέση του ευρωβουλευτή γιατί εκεί κατάφερε να κάνει πράξη πολλά από όσα έγραφε κατά καιρούς για την πολιτική της συνέργειας, πέραν ιδεολογικών αγκυλώσεων, υπέρ μιας καθολικής, ολιστικής αντιμετώπισης συγκεκριμένων παγκόσμιων ή ευρωπαϊκών προβλημάτων. Ο τρόπος του ήταν η επιδίωξη συμμαχιών, που κατάφερε να στήσει στο κοινοβούλιο με άλλες νησιωτικές περιφέρειες της Ευρώπης και η τεκμηρίωση του λόγου του με την σύνδεση της επιστήμης με την πολιτική. Η άποψη του Σπύρου Δανέλλη για το τί είναι ριζοσπαστικό σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντική. Μιλά για όραμα και ρεαλισμό αλλά εννοεί τον στρατηγικό σχεδιασμό και την διαμόρφωση θέσεων και προτάσεων που τον υπηρετούν".

Ο Αντώνης Βγόντζας, αναφερόμενος στο βιβλίο του Σπ.Δανέλλη σημείωσε πως αυτό "δεν πραγματεύεται τα απομνημονεύματα του Σπύρου Δανέλλη από την ευρωπαϊκή του θητεία. Ο Σπύρος Δανέλλης αγαπάει την Ελλάδα, ασχολείται με την Ελλάδα και οραματίζεται την Ελλάδα. Το δίλημμά του και η αντίστοιχη αγωνία του είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Το έγραψε ενόψει των εκλογών του μήνα αυτού. Προφανώς θέλει να επηρεάσει. Δεν θέλει να σιωπήσει, δεν περιορίζεται σε διαμαρτυρίες, ούτρε ενδύθηκε εισαγγελικό ένδυμα. Ο Σπύρος Δανέλλης έχει θέσεις για όλα όσα μας ενδιαφέρουν και μας βασανίζουν. Δεν περιορίζεται στη διαπραγμάτευση της σημερινής άθλιας πραγματικότητας. Έχει δουλέψει και πριν και μετά την είσοδό του στο Ε.Κ στα θέματα της γεωργίας, τους τουρισμού και της θαλάσσιας οικονομίας. Γι αυτό και έχει προτάσεις εξόδου, προτάσεις προοπτικής. Με θέσεις ευθύνης. Με τεκμηρίωση, όχι με μισόλογα και ψευδείς αβρότητες. Τολμά. Γι αυτό και ελπίζει".

Ο συντονιστής της συζήτησης Σωτήρης Μεταξάς, πριν δώσει το λόγο στον ευρωβουλευτή, σημείωσε πως "το βιβλίο του Σπύρου πέρα από τον επίκαιρο χαρακτήρα του, μας δίνει απαντήσεις για να κατανοήσουμε από τη μία τις παθογένειες στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και από την άλλη την απουσία μείζονος σημασίας θεμάτων για το κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. Διαβάζοντας τα άρθρα και τις πολιτικές παρεμβάσεις του Σπ.Δανέλλη αντιλαμβανόμαστε τα συστατικά του ευρωσκεπτικισμού μέσα απο μία προσέγγιση που αποτυπώθηκε πριν καν το φαινόμενο εμφανιστεί".

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Σπύρος Δανέλλης, τόνισε μεταξύ άλλων πως "η εντυπωσιακή πολιτική κουλτούρα της συννενόησης μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών ομάδων στο Ε.Κ, πρέπει να αντικαταστήσει τον, στα όρια της εμφυλιοπολεμικής ρητορικής, δημόσιο διάλογο στη χώρα μας. Η προσήλωση στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής συναίνεσης που ισχυροποιεί την φωνή του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να εμπνεύσει το πολιτικό μας σύστημα". Αναφερόμενος στο πολιτικό τοπίο της χώρας, ο Σπύρος Δανέλλης σημείωσε πως "όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, οι δυνάμεις που αναφέρονται στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, αυτό που ονομάζουμε κεντροαριστερά, οφείλουν να συννενοηθούν, να συζητήσουν πράγματα που επιμελώς απέφυγαν, να ανταποκριθούν στο αίτημα σημαντικής μερίδας των πολιτών για ενιαία και ισχυρή παρουσία του χώρου που μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα, ισορροπία και προοδευτική ευρωπαϊκή κατεύθυνση της χώρας".