Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Στρατοκράτης


αφιερωμένο

γράφει ο Ηλίας Κανέλλης

"Τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια ιδιαίτερα διαδεδομένα ήταν τα κινήματα «του στρατού», που διεκδικούσαν δικαιώματα εντός των στρατοπέδων αδιανόητα έως τότε - όπως, π.χ., το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάγνωση εφημερίδων. Γύρω στα 1980, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ένστολοι κληρωτοί στις πορείες του Πολυτεχνείου. Αργότερα, η Αριστερά υιοθέτησε, στο όνομα της εναρμόνισης με τα ευρωπαϊκά ισχύοντα, και τις κινήσεις άρνησης στράτευσης.

Αλλά την εποχή που η ευρωπαϊστική Αριστερά υπεράσπιζε τις ενδεικτικές περιπτώσεις εντός της χώρας που μάχονταν για δικαιώματα, εύκολα διαδιδόταν ένας ακροδεξιός λόγος, βαθύτατα μιλιταριστικός, εγκαθιδρυμένος στα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία - στη ΝΔ και στο λεγόμενο «πατριωτικό» ΠΑΣΟΚ. Σε εποχές κρίσης, μάλιστα (π.χ., Ιμια, διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και εγκλήματα της Σρεμπρένιτσα, δημοψήφισμα του 2004 στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν), διαδόθηκαν ιδιαίτερα. Ευρύτατη διάχυση πήραν και μετά το 2011, μέσα στον αντιευρωπαϊσμό των λεγόμενων Αγανακτισμένων.

Ενδεικτικό είναι αυτό που συνέβη στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2010, όταν κάποιοι άνδρες των ΟΥΚ, που παρήλαυναν στην Αθήνα, τραγουδούσαν τα γνωστά άσματα για το πώς θα πάρουμε την Πόλη και πόσο γουρούνια είναι οι Αλβανοί. Στη δίκη που έγινε αργότερα, προσήλθε αυτοβούλως (χωρίς να γίνει δεκτός από το δικαστήριο) ως μάρτυρας υπεράσπισης ο τότε βουλευτής Πάνος Καμμένος, που υποστήριζε ότι οι μηνυτές όσων φώναζαν τον λόγο του μίσους είναι γνωστοί ανθέλληνες και «οι ΜΚΟ τους χρηματοδοτούμενες μονίμως από τον ΓΑΠ»! 

Κυβερνητικός εταίρος, σήμερα, ο Π. Καμμένος διακηρύσσει τη στράτευση των γυναικών, συνεχίζοντας τη μιλιταριστική του δραστηριότητα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (που, έως σήμερα, έχει αποφέρει ωραίες κιτς φωτογραφίες και μερικές υπερπατριωτικές δηλώσεις που αποδείχθηκαν αέρας). Η δραστηριότητα αυτή είναι μάλλον εγκεκριμένη από το αριστερό ιερατείο, γι' αυτό και οι κυβερνητικοί εταίροι του Καμμένου σιωπούν.

Αυτό ακριβώς είναι η κυβερνώσα Αριστερά. Σιώπα - και λησμόνει Πειναλέων, διότι όστις λησμονή δεν ενθυμείται πλέον, που έλεγε κι ο Μποστ."


από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [κλειδωμένος σύνδεσμος] 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου