Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Η Σοσιαλδημοκρατία που Θέλουμε

Διακήρυξη για τη Σοσιαλδημοκρατία, 
από τις Κινήσεις της Κεντροαριστεράς


Ο τόπος έχει ανάγκη από μια ισχυρή και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας με κυβερνήσεις ευρείας δημοκρατικής πλειοψηφίας, της δημοκρατικής ομαλότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης με δικαιοσύνη, της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο, καθώς και της διαφύλαξης και ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.

Η ανάγκη αυτή αποκτά πλέον ένα επείγοντα χαρακτήρα, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων από την αδιέξοδη πορεία και την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η οποία οξύνει την πολυεπίπεδη κρίση, προτάσσοντας τον εθνολαϊκισμό, τον πολιτικό αμοραλισμό, τον εθνικό διχασμό, τον κρατισμό, τον κομματισμό, την ευνοιοκρατία, δηλαδή όλες τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση.


Για το σκοπό αυτό, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» συμμετέχουν και στηρίζουν (μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία υπηρετεί το στόχο για μια ισχυρή και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που αγωνίζεται για την ενότητα και την ανανέωση της πολυκερματισμένης Κεντροαριστεράς, σε νέες βάσεις και με νέες ιδέες και περιεχόμενο.

Οι «Κινήσεις» συμβάλλουν αποφασιστικά στην προσπάθεια αυτή, εκφράζοντας και συσπειρώνοντας μη-κομματικές δυνάμεις και ανένταχτα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, πολλά από τα οποία πρωτοστάτησαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια με πολιτικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις δημοσίου διαλόγου στην υπόθεση της ενότητας, της ανανέωσης και ανασυγκρότησης του χώρου.

Επιδιώκουμε τη διαμόρφωση σύγχρονων θέσεων, αρχής γενομένης με το επισυναπτόμενο κείμενο για τη «Σοσιαλδημοκρατία που Θέλουμε», στηρίζοντας και προωθώντας τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζοντας τη σταδιακή οργανωτική και προγραμματική ενοποίηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού και σύγχρονου φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη που έχει εξαγγείλει η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα ενίσχυσης της προγραμματικής συνοχής και ταυτότητας του χώρου.


Ως συμβολή στη προσπάθεια αυτή, το κείμενο για τη «Σοσιαλδημοκρατία που Θέλουμε» προσδιορίζει πέντε κεντρικούς στόχους:
1. Επαναπροώθηση της δίκαιης κοινωνίας της ισότητας και αναδιανομής.
2. Προώθηση νέου οικονομικού προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης.
3. Επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους, προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης με νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, οργάνωσης και λογοδοσίας.
4. Προώθηση της Πολιτικής Ενοποίησης της Ευρώπης σε ομοσπονδιακές βάσεις.
5. Εκδημοκρατισμό της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης με νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Για την προώθηση των στόχων τους, οι «Κινήσεις» αναπτύσσονται σε όλη την Ελλάδα με τη δημιουργία τοπικών επιτροπών πρωτοβουλίας, έχουν συγκροτήσει 40μελή Συντονιστική Επιτροπή και ομάδες με οργανωτικά και προγραμματικά αντικείμενα, συμμετέχουν ενεργά στην κεντρική και περιφερειακή συγκρότηση και στη λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με εκπροσώπους στο Κεντρικό Συντονιστικό Συμβούλιο, καθώς και σε κοινές ομάδες εργασίας που έχουν συγκροτηθεί, για το Οργανωτικό, τον Πολιτικό Σχεδιασμό, το Πρόγραμμα, την Επικοινωνία, καθώς και στην Επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας.

Τον Ιανουάριο του 2016 προγραμματίζεται μια ανοικτή δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα, για να ακολουθήσουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, και τον Φεβρουάριο, πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη συλλογική διαμόρφωση των πολιτικών μας θέσεων και επιλογών, τον καθορισμό της θεσμικής μας υπόστασης και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας, καθώς και για την εκλογή ενός κεντρικού οργάνου.


Για τη Συντονιστική Επιτροπή
Νίκος Διακουλάκης
Παναγιώτης Ιωακειμίδης
Γιάννης Τούντας


Διαβάστε:
εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ σημεία από την συνέντευξη τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου