Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Περιοδικό Μετρονόμος


Θανάσης Συλιβός: "Είναι νωρίς για απολογισμούς ωραίων στιγμών"
 
Ο άνθρωπος πίσω από το περιοδικό και τις εκδόσεις «Μετρονόμος» μιλάει στο
«Ηδύφωνο» για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ιστορικού περιοδικού, μέσα από το οποίο καταγράφεται ένα μεγάλο κομμάτι της μουσικής και όχι μόνον ιστορίας της Ελλάδας.


O Θανάσης Συλιβός ξεκίνησε το μουσικό περιοδικό «Μετρονόμος», το οποίο μετεξελίχθηκε σε εκδοτικό οίκο βιβλίων και μουσικών έργων το 2001 από πάθος για τη μουσική και την τέχνη. Μέχρι τώρα, έχει εκδώσει έναν σημαντικό αριθμό λογοτεχνικών έργων, έχει δώσει βήμα σε νέους καλλιτέχνες και, πλέον, το περιοδικό του αποτελεί την τελευταία έντυπη έκδοση της Ελλάδας που ασχολείται με το έντεχνο τραγούδι. Στις σελίδες του περιοδικού έχουν φιλοξενηθεί και αρθρογραφήσει μεγάλοι συνθέτες, στιχουργοί και λογοτέχνες, ενώ τα τελευταία χρόνια κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο σε μια καθοριστική προσωπικότητα του ελληνικού τραγουδιού. Πρόσφατα, εξέδωσε τρεις συγκεντρωτικούς τόμους με τα ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη, υπό τον τίτλο «Ποίηση 1-2-3», ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου.


Πότε ξεκίνησε ο Μετρονόμος ως περιοδικό και ως εκδοτικός; Με ποια αφορμή και ποια αιτία; Πόσοι άνθρωποι συνεργάζονται συνολικά για την έκδοση του περιοδικού, βιβλίων και cd;
-Από νεαρή ηλικία συγκέντρωνα με μανία -και ακόμα συνεχίζω- ό,τιδήποτε αφορούσε την ελληνική μουσική: δίσκους, βιβλία, περιοδικά, αποκόμματα εφημερίδων, έγραφα σε βιντεοκασέτες με εκπομπές της τηλεόρασης και περνούσα ώρες για να τα αρχειοθετώ. Μέσα από αυτή τη διαδικασία γεννήθηκε η ιδέα της έκδοση ενός περιοδικού για την ελληνική μουσική. Φυσικά δεν υπήρχε η οικονομική άνεση αλλά το πάθος ήταν αρκετό ώστε στις αρχές του 2001 να κυκλοφορήσει το πρώτο τεύχος. Οι συνεργάτες -σήμερα- είναι αρκετοί και εναλλάσσονται από τεύχος σε τεύχος, ανάλογα με την θεματολογία της ύλης. Σχετικά με τα βιβλία ή τα cd διαβάζω ή ακούω, αντίστοιχα, τις προτάσεις που έρχονται και αν ταιριάζουν στο ύφος των εκδόσεων προχωράμε. Στη σειρά Ποιείν, (ποιητικά βιβλία) υπεύθυνος είναι ο Σπύρος Αραβανής.

Ποιους θεωρείς ως «δυνατούς» τίτλους που έχεις βγάλει ως τώρα;
-Το «δυνατούς τίτλους» το εκλαμβάνω ως καλλιτεχνική αξία γιατί δεν μπορούμε να τα μεταφράζουμε όλα σε πωλήσεις και αριθμούς. Θα σταθώ ενδεικτικά στην πρώτη δισκογραφική παραγωγή του Μετρονόμου που ήταν ο «Έρωτας αρχάγγελος», σε μουσική Χρήστου Λεοντή και στίχους Δημήτρη Λέντζου, με τραγουδιστές τους Δημήτρη Μητροπάνο, Νίκο Δημητράτο, Παντελή Θαλασσινό, Δώρο Δημοσθένους, Μαρία Σουλτάτου και Ιωάννα Φόρτη, στο βιβλίο - cd ‘‘Βeat poetry’’ των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, μία μουσική εργασία πάνω στην ποίηση της beat γενιάς, και στην τρίτομη συγκεντρωτική έκδοση των ποιημάτων του Τάσου Λειβαδίτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ποια η διαδικασία της έκδοσης στον Μετερονόνο
-Το βασικό στοιχείο για να φτάσουμε στο σημείο της έκδοσης ενός βιβλίου είναι το περιεχόμενό του, που όπως είπαμε και πιο πάνω πρέπει να είναι κοντά στο ύφος των εκδόσεων του Μετρονόμου. Από ΄κει και πέρα σειρά έχει ο επιμελητής κειμένων και ο γραφίστας.

Τι είναι αυτό που κρατάει τον Μετρονόμο ενεργό σε μια εποχή που εκδοτικοί οίκοι και ΜΜΕ κλείνουν το ένα μετά το άλλο;
-Σε ο,τιδήποτε και να κάνεις πρέπει να έχεις ιδεολογία, όραμα και αισθητική. Να μένεις πιστός στις αξίες σου με
ότ,ι κόστος συνεπάγεται αυτό. Αν θέλεις να τους κερδίσεις όλους, χάνεις και αυτούς σε στηρίζουν, οδηγείσαι σε δρόμους όπου εύκολα γίνεσαι ανακυκλώσιμος, μέχρι που εξαφανίζεσαι κιόλας.
Σκοπός είναι να μην προδίδεις το κοινό που σε ακολουθεί για αυτό που έχεις επιλέξει να του προσφέρεις. Το μονοπάτι αυτό έχει πολλές δυσκολίες, ειδικά στις μέρες μας, αλλά πιστεύω μόνο έτσι μπορείς να κρατηθείς. Δεν γίνεται να τα ισοπεδώσουμε όλα… Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο Μετρονόμος. Σήμερα δεν μιλάμε για κερδοφορία αλλά για προσπάθεια να σταθούμε και να καταφέρουμε να συνεχίσουμε.

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή που έζησες μέσα απ΄όλη αυτή τη δραστηριότητα και τι είναι αυτό που όταν κάποια στιγμή ολοκληρώσει τον κύκλο του θα κρατήσεις να θυμάσαι και να εξιστορείς
-Είναι πολλές οι μικρές και μεγάλες στιγμές, στην μέχρι τώρα πορεία, που σε κάνουν να λες ότι αξίζει να συνεχίσεις με το ίδιο πάθος. Μια καλή κουβέντα που ακούς και τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνεις από απλούς αναγνώστες και δημιουργούς που εκτιμάς το έργο τους, είναι αυτά που σου δίνουν τη δύναμη να πας παραπέρα. Ακόμα είναι νωρίς για απολογισμούς «ωραίων στιγμών» αφού έχουμε δρόμο μπροστά μας!

Έχεις μια ιστορία να μοιραστείς μαζί μας
-Mε είχε συγκινήσει ένα γράμμα που είχα λάβει πριν από δέκα χρόνια, το είχα δημοσιεύσει κιόλας και θα ήθελα να το παραθέσω:
Αγαπητέ κ. Συλιβέ,
Σας παρακαλώ όπως δεχθείτε την παρούσα επιστολή που αφορά την εγγραφή μου ως συνδρομητού στο έγκριτο περιοδικό σας «Μετρονόμος». Η συνδρομή ν΄ αρχίζει από το 11ο τεύχος. Σας γνωρίσω ότι είμαι κρατούμενος στη φυλακή Κορυδαλλού και όπως καταλαβαίνετε τα οικονομικά μου είναι δυσχερή με αποτέλεσμα να αδυνατώ να πληρώσω τη συνδρομή. Εφόσον υπάρχουν περιθώρια, θα ήθελα να μου στέλνεται δωρεάν το έγκριτο περιοδικό σας «Μετρονόμος», το οποίο θα μου κρατά συντροφιά στη μοναξιά του κελιού με μια εποικοδομητική ενασχόληση.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Αναμένω απάντησή σας
Με εκτίμηση
Κ. Κ.
Δικ. Φυλ. Κορυδαλλού

Ποιο είναι το επόμενο αφιέρωμα του Μετρονόμου;
-Τα τελευταία χρόνια σε κάθε τεύχος του Μετρονόμου παρουσιάζουμε ένα μεγάλο αφιέρωμα σε δημιουργούς όπως οι Mάνος Χατζιδάκις, Σταύρος Ξαρχάκος, Δήμος Μούτσης, Νίκος Μαμαγκάκης, Χρήστος Λεοντής, Νίκος Γκάτσος, Tάσος Λειβαδίτης, Δημήτρης Λάγιος, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχα κ.ά. Το επόμενο αφιέρωμα, στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αρχές Ιανουαρίου 2016, θα είναι στον Μάνο Ελευθερίου.
 
Αλήθεια,ποια η σχέση σου με τον Μάνο;
Ένα περιστατικό θέλω μόνο να αναφέρω: Τα πρώτα χρόνια που του έστελνα το περιοδικό, όποτε συναντιόμασταν σε κάποια εκδήλωση ήθελε να μου δώσει χρήματα για την συνδρομή. Φυσικά δεν τα έπαιρνα. Μετά από μέρες μου τηλεφωνούσε ο Ηλίας Κατσούλης συνεργάτης από τα πρώτα τεύχη του Μετρονόμου (μας αποχαιρέτησε τον Αύγουστο του 2008): «Θανάση ο Μάνος μου έδωσε κάτι χρήματα για την συνδρομή στο περιοδικό». Και το αναφέρω αυτό γιατί ο Μάνος είναι από τους ανθρώπους που κατανοεί και σέβεται τον κόπο που έχει η έκδοση ενός περιοδικού.

Πού χρωστάει το «ευχαριστώ» του ο Μετρονόμος;
Στους συνεργάτες και σε όλους τους αναγνώστες που στηρίζουν την προσπάθειά μας.

  
Ο αναγνώστης μπορεί να σχηματίσει μια εικόνα για το προφίλ των εκδόσεων με μία επίσκεψη στο site του Μετρονόμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου