Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Η έσχατη κατάληξη

γράφει ο Νικόλας Σεβαστάκης

Το παράδοξο είναι ότι χρειαζόταν ένα μνημόνιο της Αριστεράς. Όχι αυτό που έρχεται τώρα. Γιατί αυτό που έρχεται τώρα δεν είναι συνέπεια της ''ήττας-συνθηκολόγησης'' όπως ισχυρίζονται οι κλαίουσες ψυχές ούτε αποτέλεσμα της ευρω-δικτατορίας όπως διαλαλούν οι από τα αριστερά καταγγέλλοντες το νέο Μνημόνιο. 

Το σημερινό μνημόνιο είναι περισσότερο η έσχατη απόληξη της αυτο-παραίτησης της ριζοσπαστικής Αριστεράς από το ρόλο της ως δύναμης μετασχηματισμού μέσα στην κρίση και πέραν της κρίσης. Είναι σημείο κατάληξης μιας Αριστεράς που πολιτεύτηκε συστηματικά απευθύνοντας κολακείες σε όλες σχεδόν τις ομάδες συμφερόντων και τα πλέγματα αιτημάτων του ελληνικού χώρου, τοπικά, κλαδικά, οικογενειακά [άσχετα αν αλληλοσυγκρούονται και λογικά και οικονομικά, αυτό βεβαίως κρύβεται πάντα μέσα στα διάφορα μέτωπα του Όχι που ζεσταίνονται απλώς από τα μίση].
 
Χρειαζόταν όμως ένα σύμφωνο συμμετοχής της μη ολοκληρωτικής Αριστεράς στη ''διαχείριση της κρίσης''. Χωρίς τις τρεις μαινάδες: τον εθνικισμό των αναθεμάτων, την ιδέα ότι υπάρχει εύκολη διέξοδος ''αρκεί να το θέλουμε'', την αλαζονεία της ηθικής υπεροχής.
 
Τώρα βέβαια κάποιοι θα ζήσουν την έκσταση της διάσπασης με κείμενα χιλίων και δύο χιλιάδων λέξεων για να αποδείξουν πως χρειάζονται νέες πλατείες. Το 2011 είναι εδώ μαζί με το `44, το 1917 κλπ. Ένας σατιρικός (ένας Μπουλγκάκοφ) θα είχε υλικό για να γράφει...

11.08.2015

Αναρτήθηκε στο fb και δημοσιεύεται εδώ με την άδεια του συγγράφεα. Το "τετράδιο" παρακολουθεί από κοντά τη σκέψη και τη γραφή του κ. Σεβαστάκη.

Ο κ. Νικόλας Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1964. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και πολιτική θεωρία στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Lyon II της Γαλλίας. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στη χαϊντεγγεριανή κριτική της τεχνικής και της νεωτερικότητας. Ασχολήθηκε με την ποίηση, το δοκίμιο, την κριτική και περιστασιακά με τη μετάφραση. Από το 1999 διδάσκει πολιτική και κοινωνική φιλοσοφία, αρχικά στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, και από το 2006 ως αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ. Μέσα από μια σειρά βιβλίων και άρθρων του, έχει ασχοληθεί με ζητήματα κριτικής της ιδεολογίας και της νεωτερικότητας. Ζει στη Θεσσαλονίκη. 

 

2 σχόλια:

  1. Καλώς ορίσατε στο "τετράδιο εξόδου", κα Πανοπούλου. Πράγματι, ανοίγουν ένα φωτεινό δρόμο τα κείμενα του κ. Σεβαστάκη.
    Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και το σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή