Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

Τρεις άξονες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού


γράφει ο Θοδωρής Δουλουμπέκης

Μεσόγειος 2015 … Η φιλόξενη αυτή θάλασσα μοιάζει πιο αφιλόξενη και πιο αντιφατική από ποτέ για χιλιάδες μεταναστών που προσπαθούν να διαφύγουν από τον πόλεμο και τα κοινωνικά και δημοκρατικά ελλείμματα που παρουσιάζονται στις χώρες τους. Γυναίκες, μικρά παιδιά άντρες κάθε ηλικίας προσπαθούν να διαφύγουν των κακουχιών εγκαταλείποντας με πόνο τη χώρα και το σπίτι τους για να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ένωση.

Μόνο μέσα στο 2015 πάνω από 2000 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους στο κυνήγι της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να διαπλέυσουν τη Μεσόγειο και πάνω από 150.000 έχουν περισυλλέγει μόνο από τις ελληνικές αρχές από τις αρχές του χρόνου.

Εμείς ως PES Activists Crete έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την αφύπνιση των πολιτών γύρω από το μεταναστευτικό, αλλά και για την αφύπνιση των Βρυξελλών #EUwakeUP ώστε να επιδείξουν περισσότερη αλληλεγγύη προς τους μετανάστες και τις χώρες προέλευσης τους, ώστε να υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να προστατεύσουν ανθρώπινες ζωές .

Μέσα από τη συνεργασία μας και μέσα από το διάλογο με την τοπική κοινωνία αλλά και με ομάδες πόλης του Party of European Socialists στα πλαίσια του we all immigrants Project επιστρέφουμε καταθέτοντας για δημόσιο διάλογο τις προτάσεις μας πάνω σε 3 βασικούς άξονες :

Άξονας 1. Προστασία της ανθρώπινης ζωής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Αύξηση κονδυλίων για έρευνα και διάσωση, δημιουργία νόμιμων ασφαλών και ελεγχόμενων οδών μετανάστευσης για πολίτες από χώρες με μεγάλη πιθανότητα να γίνουν δεκτά τα αιτήματα ασύλου, ειρηνευτικές αποστολές από την Ένωση αλλά και συνεργασία με τοπικούς φορείς και ΜΚΟ για αντιμετώπιση κοινωνικών ελλειμάτων σε χώρες προέλευσης μεταναστών είναι στα βασικά αιτήματα μας για να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή και να υπερασπιστούμε το δικαίωμα των ανθρώπων για αξιοπρεπή διαβίωση στο τόπο τους.

Επιπλέον κάνουμε μια καινοτόμα πρόταση για τη χρησιμοποίηση της εκπαίδευσης ως μέσω για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Προτείνουμε τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων με τη συγχρηματοδότηση της Ένωσης, να ανοίξουν θέσεις ως ποσοστό του συνολικού αριθμού που δέχονται, αποκλειστικά για νέους από χώρες όπου παρατηρούνται δημοκρατικά και κοινωνικά ελλείμματα ή βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Με τον τρόπο αυτό:
1. θα δημιουργηθούν νόμιμες οδοί διαφυγής νέων από τις επικίνδυνες καταστάσεις των χωρών τους
2. η εκπαίδευση που θα λάβουν από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια θα συμβάλει στην ανοικοδόμηση των χωρών τους και στην κοινωνική πρόοδο

Άξονας 2. Μια προοδευτική πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση
Πιστεύουμε σε μια νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση που θα πρεσβεύει ένα πιο δίκαιο και ανθρώπινο μοντέλο από το Δουβλίνο 2.

Διεκδικούμε τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ένωσης με βάσει το ΑΕΠ και τον πληθυσμό, πιστεύουμε στην ανάγκη να δημιουργηθούν χώροι εξέτασης ασύλου «πρεσβείες της Ένωσης» πριν τα επικίνδυνα θαλάσσια μονοπάτια, πριν εισέλθουν οι μετανάστες στην Ένωση, σε όμορες και εύκολα προσβάσιμες τρίτες χώρες, θέλουμε να δούμε ένα ευρωπαϊκό οργανισμό με υπερεθνικές αρμοδιότητες να λαμβάνει την ευθύνη για την εφαρμογή της κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής.

Είμαστε όμως βέβαιοι ότι άμεσα συνδεδεμένος με το τομέα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών είναι ο τομέας της ένταξης των μεταναστών και θα πρέπει να προβλέπεται σε οποιαδήποτε νέα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική !

Άξονας 3. Άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα
Πιστεύουμε στην ανάγκη οι παράτυπα εισερχόμενοι μετανάστες να μοιράζονται δίκαια σε όλες τις περιφέρειες της Επικράτειας έως ότου εξεταστεί το αίτημα τους για χορήγηση ασύλου σε δομές υποδοχής και φιλοξενίας. Θέλουμε να δούμε και θα αγωνιστούμε για ένα δίκτυο εθελοντικών οργανώσεων με σκοπό να αναλάβει σε συνεργασία με τους Δήμους προγράμματα ένταξης αλλά και αλληλεγγύης προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στη χώρα μας. Προτείνουμε την εκκίνηση άμεσα ενός προγράμματος για την βελτίωση της ποιότητας της διαβίωσης των μεταναστών στη χώρα μας, με ταχύτερη εξέταση των αιτημάτων ασύλου, με καλύτερες συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας με πλήρη δικαιώματα εργασίας για τους πρόσφυγες.


Βρείτε αναλυτικά τις θέσεις των PES Crete Activists στα :
  1. Εισαγωγή
  2. Ανάλυση θέσεων
Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα, είναι ανθρώπινο δικαίωμα!
Στείλτε μας τις προτάσεις σας και τις παρατηρήσεις σας στο pesgreeceactivists@gmail.com και στο facebook.com/CretePESactivists

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Θοδωρής Δουλουμπέκης, Εθνικός Συντονιστής PES Greece

Πηγή: youpress.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου