Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ο "Εξάντας" της κ. Κοτζιά




Η Μάγδα Κοτζιά, η γυναίκα που ίδρυσε τον «Εξάντα» και διεύρυνε τους ορίζοντες των ελλήνων αναγνωστών, μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες του εκδοτικού χώρου στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Τρίτης 14 Απριλίου, ύστερα από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια. Ήταν 75 ετών.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 και σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το 1968, διέφυγε στο Παρίσι ως μέλος της Δημοκρατικής Άμυνας, όπου και γνώρισε τη Χρύσα Ρωμανού, τον σημαντικό τεχνοκριτικό Pierre Restany που συγκέντρωνε γύρω του όλες τις πρωτοποριακές τάσεις του Παρισιού και της Ευρώπης και τον Νίκο Κεσσανλή, με τον οποίο δημιούργησε την ομάδα του Mec Art, συγκεντρώνοντας καλλιτέχνες με κοινό σημείο την εργασία με μηχανικά μέσα και όχι με τα χέρια.



Το 1973, η Μάγδα Κοτζιά επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, ιδρύοντας το βιβλιοπωλείο Κοτζιά, ενώ, το 1974, ίδρυσε τον εκδοτικό οίκο Εξάντας, ο οποίος αριθμεί περισσότερους από 1.000 τίτλους, περιλαμβάνοντας βιβλία ψυχολογίας, ελληνικής και ξένης πεζογραφίας, παιδικής λογοτεχνίας, λευκώματα και άλλα, εκπροσωπώντας συγγραφείς, όπως οι Βασίλης Αλεξάκης, Κώστας Ταχτσής, Ερνέστο Σάμπατο, Φερνάντο Πεσσόα, Χόρχε Σεμπρούν.

«Η επιλογή και η έκδοση κάθε βιβλίου είναι πράξη πολιτική», αυτή υπήρξε η φιλοσοφία του «Εξάντα» της Μάγδας Κοτζιά.

Οι άνθρωποι των γραμμάτων, των εκδόσεων, των βιβλίων χάνουν μια αγαπημένη. Γράφουν: "η Μάγδα Κοτζιά συμβόλιζε τη δραστήρια -και εκδοτικά- μεταπολιτευτική εποχή, όταν πολλά σπουδαία έργα είδαν το φως της δημοσιότητας και πολλοί νέοι άνθρωποι, από το πουθενά, επένδυσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν για να συμβάλουν στη διαμόρφωση του αναγνωστικού κοινού." Όλγα Σελλά, εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ο καλός φίλος Δ.Τριανταφυλλίδης έγραψε εχθές: "Αν ήμουν διευθυντής ειδήσεων αυτή θα ήταν η πρώτη είδηση σήμερα. Θα ακολουθούσαν οι απώλιες του Γκρας και του Γκαλεάνο."  Και ανέσυρε μια συνέντευξη της Μάγδας Κοτζιά από το μακρινό 2009.

Την αναδημοσιεύουμε και στο "τετράδιο". Άσκηση μνήμης...

 
 

2 σχόλια: