Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Ο μικρός πρίγκιπας: μια πρώτη ιστορία...

[...] Είχε εξασκηθεί σε μια δυσπρόσιτη διαδρομή:  από εδώ ως τα μάτια της. Με δυσκολία ανηφόριζε, έχανε συχνά τα παλιά πατήματα, μα ίσως να μην μπορούσαν να τον βοηθήσουν στο ελάχιστο.  Η  διαδρομή ήταν - είναι - εκεί. Μια εικόνα, μια λέξη, ένα βήμα  άμετρο μπροστά του. Άφηνε τις μέρες να κυλούν, τις νύκτες έμενε μόνος και κάπου εκεί σε ένα τρυφερό ενδιάμεσο ξεκίναγε στιγμή τη στιγμή. Ξεκίναγε χωρίς αποσκευές ταξίδι στα μάτια της. Έμπλεκε σε κλαδιά, χανόταν στις φυλλωσιές της και αρώματα τον αποπροσανατόλιζαν.


Χωρίς πυξίδα ...ψηλαφώντας άγνωστα περάσματα γύρναγε πάλι και πάλι πίσω.

Ο Μικρός Πρίγκιπας: Μια πρώτη ιστορία. Έτσι, στον εαυτό μας βάζουμε..."υποχρεώσεις".

Α.ΣΤΕΓΟΣ




[ Η ιστορία ]


"...Εσύ, μόνο εσύ, θα έχεις άστρα που δεν τα `χει κανένας...

- Τι θες να πεις;

- Όταν θα κοιτάζεις τον ουρανό, τη νύχτα, κι αφού εγώ θα κατοικώ σ` ένα απ΄ αυτά, κι αφού εγώ θα γελώ σ` ένα απ` αυτά για σένα λοιπόν θα είναι να γελούν όλα τ` αστέρια. Εσύ θα έχεις άστρα που ξέρουν να γελούν.

Και γέλασε πάλι.


- Κι όταν θα έχεις παρηγορηθεί (πάντα έρχεται η παρηγοριά) θα είσαι ευχαριστημένος που με γνώρισες. Θα είσαι παντοτινός φίλος μου. Θα σου έρχεται η όρεξη να γελάσεις μαζί μου. Και καμιά φορά θ`ανοίγεις το παράθυρο σου, έτσι για κέφι... Κι οι φίλοι σου θ`απορούν πολύ που θα σε βλέπουν να γελάς κοιτάζοντας τον ουρανό. 



Θα τους λες λοιπόν: "Ναι, τ` αστέρια, πάντα με κάνουν να γελώ!" Και θα σε παίρνουν για τρελό. Θα `ναι ένα άσκημο κόλπο που θα σου έχω παίξει...


Και γέλασε πάλι.

- Θα είναι σα να σου είχα δώσει, αντί γι`αστέρια, μιαν αρμαθιά κουδουνάκια που ξερούν να γελούν...


Και γέλασε πάλι."


Antoine de Saint-Exupery " Ο Μικρός Πρίγκιπας" μετάφραση Στρατής Τσίρκας, εκδόσεις Ηριδανός




ΥΓ.  Ο Μικρός Πρίγκιπας θα διαβάζεται πάντοτε - θέλω να το πιστεύω αυτό - με την ίδια συγκίνηση από μικρούς και μεγάλους. Διατηρεί μια αγέραστη γοητεία... Ίσως τη γοητεία του Σαίντ- Εξυπερύ! Τη γοητεία ενός απρόσμενου ταξιδιού χωρίς στάσεις και προορισμό... Ενός ταξιδιού... "Από δω ως τα μάτια της"

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου