Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Μπορεί ένας ποιητής να διοικήσει μια περιφέρεια;


Συνεδριάζει αύριο Κυριακή 19 τρέχοντος, το περιφερειακό γραφείο Κρήτης της ΔΗΜΑΡ με αντικείμενο θέματα αυτοδιοίκησης. Η σύσκεψη είναι ανοικτή σε όλα τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος. 

Θα καταθέσω εδώ έναν μικρό απολογισμό και κάποιες σκέψεις, τη στιγμή που η παρουσία μου είναι αδύνατη λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Έχω τελικά μια-δυό βεβαιότητες...  

Η πρώτη: Η Δημοκρατική Αριστερά, οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι πολύχρωμοι ανέστιοι φίλοι, οι "άστεγοι" της κεντροαριστεράς θα συναντηθούμε, στη μάχη των περιφερειακών εκλογών, στο ψηφοδέλτιο της ανεξάρτητης κίνησης "Μια Κρήτη Περιβάλλον- Άνθρωπος". Η πρόσκληση είναι ανοικτή και για τους φιλελεύθερους πολίτες του νησιού.

Η δεύτερη: Αυτόν τον κόσμο, αυτήν την κίνηση προς το μέλλον, στην Κρήτη -και όχι μόνο- την εκφράζει με πολιτικό και μεστό τρόπο, ο σύντροφός μας  Αντώνης Ανηψητάκης.Είχε συλλάβει την ιδέα και εργάστηκε όσο κανείς άλλος για την ύπαρξη αυτής της κίνησης. Η παρουσία της στις εκλογές του 2010, δεν ανέτρεψε το σκηνικό, αλλά έριξε τον σπόρο για την νέα σοδειά. Η παρουσία του στο περιφερειακό συμβούλιο ήταν μια ολοκληρωμένη καλλιέργεια των ιδεών της συναίνεσης και του συγκρητισμού. 

Φερνώ εδώ ένα παλιότερο κείμενό μου, για τον Αντώνη και την "Μια Κρήτη". Είχε γραφτεί λίγο πριν τις προηγούμενες εκλογές, διατηρεί την επικαιρότητά του και αξίζει να διαβαστεί:

" Ο ίδιος επιμένει. Σε κάθε ευκαιρία, από την πρώτη συνέντευξη που έδωσε στο Ηράκλειο, σε κάθε συνάντηση, στα εγκαίνια του εκλογικού μας κέντρου, στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση, επιμένει και αναφέρεται στις τέσσερις πηγές της έμπνευσή μας: 

«Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν θα μπορέσουμε να τα λύσουμε όσο μένουμε στο ίδιο επίπεδο σκέψης που είχαμε όταν τα δημιουργήσαμε»
Άλμπερτ Αϊνστάιν

«Μη ρωτάς τι κάνει η πατρίδα για σένα, αλλά τι μπορεί να κάνεις εσύ γι΄ αυτήν»
Τζον Κένεντι

«Δεν θα σας πήγαινα στη Γη της Επαγγελίας ακόμα κι αν ήταν στο χέρι μου, γιατί αν μπορούσα εγώ να σας οδηγήσω εκεί κάποιος άλλος θα μπορούσε να σας ξαναπάρει από κει»
Τζον Ντος Πάσος

«Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Άμα δε σωθεί, εγώ θα φταίω»
Νίκος Καζαντζάκης

Επιμένει! Γνωρίζει καλά και μας καλεί να αλλάξουμε, να συμμετέχουμε, να χειραφετηθούμε και να σταθούμε με ευθύνη! Μάλιστα η τελευταία ρήση του μεγάλου Κρητικού διανοητή κοσμεί την διακήρυξη της κίνησης.

Ο Αντώνης Ανηψητάκης δεν είναι φίλος μου! Είναι σύντροφός μου! Τους τέσσερις τελευταίους μήνες οι επαφές και οι συνεργασίες μας πύκνωσαν και τούτο πλουτίζει ένα βιογραφικό που άρχισε να γράφεται πριν από 28 χρόνια... όταν νεολαίος συνάντησα τον Ρήγα και το άρωμα των πρώτων ιδεών. Στην κάθε συνάντηση έτοιμος να καταθέσει μια νέα πρόταση - δουλεμένη από καιρό, ώριμη να ειπωθεί και να πείσει... Σε κάθε συνάντηση, έτοιμος να ακούσει, να δεχθεί και να προωθήσει κάθε ρηξικέλευθη πρόταση - προβάλλει πάντοτε την ιδέα του Κώστα Καρατζή να αναδιοργανωθούν οι καλλιέργειες, να αντικατασταθούν τα ζημιογόνα αμπέλια με την παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών, φθηνή πρώτη ύλη για τους κτηνοτρόφους του νησιού. Πρόεδρος των κτηνοτρόφων ο κ.Κώστας, γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει το παζάρι των διεθνών αγορών...
 
Από τύχη ή από επιλογή - από έναν μαγευτικό συνδυασμό αυτών των δύο - παρακολουθούσα την πορεία του εδώ και κάποια χρόνια. Στις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις της κίνησης -όλες ανοικτές και δημόσιες - είχα καταθέσει την πεποίθησή μου: "ο Ανηψητάκης μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας μας" για να συμπληρώσω ότι πέρα από τα άλλα χαρακτηριστικά διαθέτει και την ωριμότητα να υπερασπισθεί σήμερα τον σύγχρονο λόγο της "ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ Περιβάλλον - Άνθρωπος". Σήμερα που από επιλογή βαδίσουμε στα ίδια βήματα ενός ενδιαφέροντος πειράματος - μια κίνηση πολιτών, ανεξάρτητη και αυτοδιοικητική να διεκδικεί την περιφέρεια Κρήτης - αποκωδικοποιώ τα βαθύτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της παρουσίας του. Τα γνωρίσματα του προσώπου και του λόγου του...

Ο Ανηψητάκης διαθέτει ως βιωμένη εμπειρεία: 
 • το "πάθημα"  του πρωτόπειρου  βουλευτή Ηρακλείου το 1961, Λεωνίδα Κύρκου, όταν μπροστά σε ένα καταστραμμένο από τον παγετό μποστάνι, αποτόλμησε την ερώτηση "Πόσων χρονώ ήταν οι ντομάτες;".  Επιδιώκει να ακουστεί ξανά η φωνή του καλού γέρου φίλου του Λεωνίδα: "Άντε μωρέ κοπέλι, μα εσύ δα δεν κατέεις πράμα. Καλά να `σαι, θα σε μάθουμε εμείς". Η πρόταση του για "Σύσταση συμβουλίου Συγκρητισμού, μιας άτυπης γερουσίας από προσωπικότητες της Κρήτης που με το κύρος της θα αμβλύνει ανόητους τοπικισμούς και θα προτείνει δρόμους ελπίδας", μπορεί να αναστήσει τις έννοιες της διαβούλευσης, της συνεννόησης, της προκοπής!
 • το μάθημα και το έργο του μεγάλου επαναστάτη Αntonio Gramsci και καταθέτει με σύγχρονους όρους το ζήτημα της ηγεμονίας:  "Συναίνεση και ουσιαστικός διάλογος μέσα στο Περιφερειακό συμβούλιο. Προτείνουμε ως ελάχιστη πλειοψηφία το 70% για να είναι οι αποφάσεις μας πλειοψηφικές και στην κοινωνία και να την εμπνέουν "
 • την ανάλυση του Εnrico Berlinguer, που συνοψίζεται στη πολύτιμη φράση του Ιταλού ηγέτη:  "Έχουμε την βαθιά πεποίθηση ότι τον κόσμο, ακόμη και αυτόν το φοβερό και μπερδεμένο σημερινό κόσμο μπορούμε να τον γνωρίσουμε, να τον ερμηνεύσουμε, να τον μετασχηματίσουμε (αλλάξουμε) και να τον θέσουμε στην υπηρεσία του ανθρώπου, της ευημερίας του, της ευτυχίας του. Ο αγώνας γι' αυτό το σκοπό είναι κάτι που μπορεί να γεμίσει επαξίως μια ζωή" και καλεί να γευτούμε όλες και όλοι την αξία της κοινής περπατησιάς, της κοινής δράσης: "Κουπί υπάρχει για όλους, απ' το νήπιο που μαζεύει το σκουπιδάκι ως τον πολιτικό που ιδρώνει στην καρέκλα του. Όσο για τη δύναμη, μπορούμε να τη βρούμε αν αποκαθάρουμε την κρητική λεβεντιά από κάθε στίγμα παρανομίας και κατεργαριάς που απέκτησε τα τελευταία χρόνια."
 • το πολυεπίπεδο μήνυμα του Μάη του `68, του Μάη που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο: "Είμαστε Ρεαλιστές. Επιδιώκουμε το αδύνατο." Γράφει στη διακήρυξη: "Διεκδικούμε την πλειοψηφία για να διευρύνουμε τις δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο που κομίζουν οι μειοψηφίες, τα κινήματα, οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές, πολιτιστικές οργανώσεις, αλλά και οι πολίτες, οι προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης που τούτος ο τόπος δεν έπαψε να γεννά." και πάνω σε αυτή τη θέση στήνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με στόχο ένα πρόγραμμα συνεκτικό, σύγχρονο, ισορροπημένο χωρικά, χρονικά,  κοινωνικά, ηλικιακά όπου όλοι θα συμβαδίζουμε για να καταστήσουμε την Κρήτη κέντρο ειρήνης, πολιτισμού και φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών στην Ν.Α Μεσόγειο. Καταθέτει την κυβερνητική πρόταση της κίνησης για την Κρήτη και την πολιτική ως πρόγραμμα κοινωνίας.
Ο ίδιος αρνείται κάθε αναφορά στο πρόσωπό του. Όχι μόνο από σεμνότητα. Ως βιωμένη εμπειρία " κουβαλάει " πάνω του τις ιδέες μας... Προχωράει στην προοπτική μας... 
 
Γράφει το "βιογραφικό" του: 
 
Κλαδί-κλαδί/ το δέντρο του μύθου/ κατεβαίνω/ σε κάθε στάση/ παντοτινή πιστεύω/ τη φωλιά μου/ αδιόρθωτος μυθοποιός/ ακόμα/ και στο τελευταίο κλαδί/ πριν απ' το χώμα//Η κίνηση μας "Μια Κρήτη Περιβάλλον-Άνθρωπος" διεκδικεί την περιφέρεια Κρήτης. 

Η περιφέρεια μας χρειάζεται... Η εκλογή του Ανηψητάκη στη θέση του περιφερειάρχη θα απαντήσει με την πράξη του και σε ένα ερώτημα που του είχα θέσει στην πρώτη μας συνάντηση: "Μπορεί ένας ποιητής να διοικήσει μια περιφέρεια;''
 
Προσωπικά έχω απαντήσει θετικά. Σας καλώ να το κάνετε και εσείς!"  [Ηράκλειο, 05.11.2010]

 
Το κείμενο αυτό διεκδικεί να είναι  η απόφαση του Κόμματος για τις περιφερειακές εκλογές του 2014. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θα είναι μια λαθεμένη επιλογή για την ΔΗΜΑΡ και μια επιζήμια στάση για την Κρήτη.
 
Σήμερα, έχομε αξιολογήσει και αναλύσει σε βάθος τα ζητήματα κατάπτωσης της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Η ασυνέπεια λόγων και έργων είναι ένα δομικό πρόβλημα που διαπερνά οριζόντια όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων. Η κίνησή μας βρέθηκε με τις επιλογές της έξω από αυτό το κάδρο. Υιοθέτησε και υλοποίησε την αρχή της εναλλαγής. Η παρουσία του φίλου Αριστείδη Παπαδάκη στο περιφερειακό συμβούλιο μας κάνει όλους υπερήφανους. Εργατικός, ανοικτός, λειτούργησε με τρόπο δημοκρατικό μέσα την κίνηση και λόγο τεκμηριωμένο στις συνεδριάσεις και τις επιτροπές του Π.Σ.
 
Η παρουσία της κίνησης κρίνεται ικανοποιητική. Έχει κατακτήσει το σεβασμό όλων. Φίλων και πολιτικών αντιπάλων. Είναι το όχημα για τη συμπόρευση δυνάμεων που διαφοροποιούνται στην κεντρική σκηνή - είναι μια παθογένεια, που δεν μπορεί να απαντηθεί με το παρόν σημείωμα- αλλά εναρμονίζουν το βηματισμό τους σε περιφερειακό επίπεδο. Αξιοποιούν στο μέγιστο βαθμό την σύνθεση, πάνω σε ιδέες και πρόσωπα.

Η ανεξάρτητη κίνηση "Μια Κρήτη Περιβάλλον - Άνθρωπος" γνωρίζει και μπορεί. Πολίτες που προκρίνουν την προκοπή από την ανάπτυξη έχουν πολλά να δώσουν. Αρκεί να το πιστέψουμε και να εργαστούμε γι` αυτό. 
 
Έχω τέλος μια τρίτη βεβαιότητα. Η πρώτη απόφαση που θα υπογράψει ο Ανηψητάκης, ως περιφεριάρχης Κρήτης, θα είναι [όπως ο ίδιος έχει γράψει στο παρακάτω ποίημα]: 
 
Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

Στο σεντόνι του έρωτα
σημαία
να προσεύχονται τα πρωινά
οι μαθητές
κι η σάκα τους
με τα φτερά των ποιητών
να τους τραβάει τα πάνουΑυτός είναι ένας ικανός λόγος για να προσπαθήσει κανείς... [Ηράκλειο, 18.01.2014]σημειώσεις: 

1.Η Παγκρήτια Συνδιάσκεψη της ανεξάρτητης περιφερειακής παράταξης πολιτών «ΜΙΑ ΚΡΗΤΗ, περιβάλλον άνθρωπος» θα γίνει στο Μελιδόνι του Δήμου Μυλοποτάμου την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 11 το πρωί. Στην ημερήσια διάταξη είναι η αποτίμηση της παρουσίας της παράταξης, οι νέοι προγραμματικοί άξονες, η λειτουργία της μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακόμη θα συζητηθούν η επικαιροποίηση της διακύρηξης αρχών, οι συνεργασίες, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, οργανωτικά και άλλα θέματα.

2. Επίσημη ιστοσελίδα της κίνησης 

3. Ποιήματα του Αντώνη Ανηψητάκη
 


 


2 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Το "μαζί" ως θέση και το "μπροστά" ως κίνηση μπορούν να μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση αισιοδοξίας.

   Καλώς ορίσατε στο "τετράδιο", Bracca Leone

   Διαγραφή