Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Η πόλη μας δεν έχει την πολυτέλεια να γκρεμίζει τα κομμάτια της ιστορίας της...


Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου δικάζονται στις 30 Ιανουαρίου υπηρεσιακά στελέχη του δήμου Ηρακλείου με την κατηγορία ότι δεν έδωσαν την εντολή να κατεδαφιστεί το Ηρώο του Ηρακλείου, το οποίο διεκδικεί ιδιώτης! 

Οι υπάλληλοι διώκονται δικαστικά, και αν καταδικαστούν θα διωχθούν και υπηρεσιακά, επειδή υπερασπίζονται ένα μνημείο

Φορείς αλλά και μεμονωμένοι πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους, αλλά και την απόφασή τους να παραστούν στο δικαστήριο. 



Οι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για παράβαση καθήκοντος και απείθεια σε προϊσταμένη αρχή, δηλαδή τη διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία δεν συνηγορεί στην κατεδάφιση, αλλά δεν κηρύττει και το μνημείο διατηρητέο.

Η δημοτική ηγεσία, παρά το γεγονός ότι τον Απρίλιο του 2012 το δημοτικό συμβούλιο και μετά την έντονη κινητοποίηση της Κίνησης Πολιτών για τη σωτηρία του Ηρώου αλλά και δεκάδων φορέων, αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει την κήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου, στην ουσία δεν έχει παρέμβει στη δικαστική περιπέτεια των υπηρεσιακών στελεχών του, τα οποία, για δεύτερη φορά, καλούνται να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη δικαστική περιπέτεια μετά από μηνύσεις της οικογένειας των ιδιοκτητών.

Στο δικαστικό μέγαρο του Ηρακλείου αναμένεται να συμπαρασταθούν στους δύο υπηρεσιακούς παράγοντες του Ηρακλείου τόσο τα μέλη της Κίνησης όσο και πολλοί εκπρόσωποι φορέων. Η μήνυση κατατέθηκε μετά από έγγραφο της κεντρικής υπηρεσίας της Διεύθυνσης Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο επαναλαμβάνει ότι δεν συντρέχουν λόγοι να κηρυχτεί διατηρητέο το μνημείο. δεν αναφέρεται όμως σε κατεδάφιση.

Αντιθέτως, η τοπική Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων υποστηρίζει, και με πρόσφατες παρεμβάσεις της στο υπουργείο, την ανάγκη να κηρυχτεί διατηρητέο το Ηρώο.

Η ιστορία του Ηρώου

Θεμελιώθηκε το 1930, σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό από το Δήμο στη Νομαρχία Ηρακλείου. Αφορμή της θεμελίωσής του υπήρξε ο εορτασμός της Εκατονταετηρίδας από την Εθνική Παλιγγενεσία και την ίδρυση του ελληνικού κράτους, η οποία εορτάστηκε τον ίδιο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα. Οικοδομήθηκε σε σχέδια του σπουδαίου αρχιτέκτονα και Νομομηχανικού του Δήμου Ηρακλείου, Δημήτρη Κυριακού, που εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Επιτροπή Εορτασμού Εκατονταετηρίδας, η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους φορέων και αρχών και προσωπικότητες του Ηρακλείου εκείνης της εποχής.

Το Ηρώο του Ηρακλείου σχεδιάστηκε σε γραμμές και αναλογίες της μινωικής αρχιτεκτονικής, όπως αυτή γινόταν τότε γνωστή από τις ανασκαφές και τις αναστηλώσεις του Έβανς στο ανάκτορο της Κνωσού, που ολοκληρώνονταν εκείνα ακριβώς τα χρόνια. Αρχιτεκτονικά ακολούθησε τον τύπο του Μινωικού Μεγάρου, με πρόστωο που σχηματίζεται από δύο κίονες, το οποίο οδηγούσε στην κυρίως αίθουσα και απέδιδε ανακτορικού χαρακτήρα τριμερές ιερό, με ιερά θρανία και θρόνο στο εσωτερικό. Συμβολικά επιχειρούσε να ενσωματώσει τις ιστορικές μνήμες της Κρήτης, απο τους μινωικούς χρόνους μέχρις τις κρητικές επαναστάσεις. Η ανέγερσή του Ηρώου χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από δημόσιους εράνους στους οποίους συμμετείχαν οι δήμοι και οι κοινότητες, σύλλογοι, σωματεία εργαζομένων και απλοί ιδιωτες. Αποτέλεσε για πολλά χρόνια το κύριο Ηρώον της πόλης, για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων σχετικών με τους εορτασμούς της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821.

Τα ίδια χρόνια λειτούργησε ως το πρώτο Ιστορικό-Εθνολογικό Μουσείο της Κρήτης, με ενθυμήματα των Κρητικών Επαναστάσεων, όπως όπλα, πολεμικές σημαίες, ιστορικά έγγραφα, αλλά και λείψανα των Κρητών αγωνιστών. Με την έλευση των Γερμανών στην Κρήτη, τον Μάιο του 1941, το Ηρώο λεηλατήθηκε και εγκαταλείφθηκε στην τύχη του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου