"Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη που βρίσκεται έξω από την Δημοτική Αγορά Χανίων δέχτηκε ένα παράλογο και βίαιο χτύπημα. Άγνωστοι έκαψαν τα βιβλία που υπήρχαν στις προθήκες της.  Εικόνα όχι απλά αποκρουστική , αλλά δηλωτική επικίνδυνων και βάρβαρων πρακτικών που θυμίζουν εποχή σκοτεινή και απάνθρωπη.

Η γνώση είναι δύναμη και ο μόνος σίγουρος δρόμος για την ελευθερία.  Εξάλλου η γραφή πραγματοποιήθηκε και κατέγραψε την πορεία του ανθρώπου προς την απελευθέρωσή του και το βιβλίο αναδείχτηκε το πιο σημαντικό αγαθό του πολιτισμού.  Αυτό το ταξίδι της σκέψης στο χρόνο, στις ρίζες μας, στο παρόν και στο μέλλον μας συμπίπτει με την ίδια την ουσία της εξέλιξης.
Όταν ο Μπόρχες έγραφε ότι  «πάντα φανταζόμουνα ότι ο παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης» τόνιζε ακριβώς  αυτή τη  δυνατότητα της ευτυχίας που προσφέρει στον άνθρωπο η γνώση . άρα το βιβλίο.

Το κάψιμο των βιβλίων στην Δημοτική Αγορά μπορεί να φανερώνει την τυφλή βία της εποχής μας και τις αχαρακτήριστες πράξεις ανθρώπων που απέχουν από το βιβλίο αλλά συγχρόνως καθιστά αναγκαία τη μετάδοση ουσιαστικής παιδείας μέσα από ένα σύστημα δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης οργανωμένο, σύγχρονο, απελευθερωμένο και απελευθερωτικό αλλά και την διαμόρφωση μιας κοινωνίας με θεσμούς που θα λειτουργούν, με αξίες , με σεβασμό στον άνθρωπο , με εργασία με υγεία με όνειρα και με στόχο  μία αξιοπρεπή ζωή για όλου του πολίτες".

Αν δεχθούμε για μια στιγμή την ύπαρξη παραδείσου θα συμφωνήσω με την ρήση του Μπόρχες. Το χτύπημα στην βιβλιοθήκη είναι η ίδια η "κόλαση" και ο ολοκληρωτισμός. Όπως τον εκφράζουν οι εμπνευστές και οι δράστες αυτού του εγκλήματος. 



4.O πολιτιστικός σύλλογος "Θεατρική Συντροφιά" επιχειρεί να αναδείξει το θέατρο τοπικά κάνοντας πρεμιέρα με το νεοελληνικό έργο "Mαχαίρι στο κόκκαλο" σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαρκόπουλου.

Πρεμιέρα αύριο Παρασκευή στις εννέα το βράδυ, με το έργο "Μαχαίρι στο κόκκαλο" στον Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου.

Το "Μαχαίρι στο κόκκαλο", ένα έργο του ΄73 του Κώστα Μουρσελά, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Μαρκόπουλου, με σκηνογαφική και μουσική επιμέλεια Θεώνης Δουρίδα και τους ηθοποιούς Σοφία Δερμιτζάκη και Θοδωρή Θεοδωρίδη.

Το πρώτο έργο του συλλόγου χαρακτηρίζεται επίκαιρο από τον σκηνοθέτη της παράστασης ενώ, όπως εξηγεί ο ίδιος, πραγματεύεται τα αδιέξοδα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας.
"Μέσα από την μικρογραφία ενός ζευγαριού, του Λεωνίδα και της Ελένης,εντοπίζονται οι βαθύτερες αιτίες που οδηγούν τις ανθρώπινες σχέσεις στη φθορά και τη σήψη,",αναφέρει ο σκηνοθέτης του έργου Γιώργος Μαρκόπουλος.

Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο (11.01) και την Κυριακή (12.01) με είσοδο 10 ευρώ. Για άνεργους και φοιτητές το εισιτήριο είναι 5 ευρώ.

Η "Θεατρική Συντροφιά" είναι ένας νέος πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος έχει σκοπό να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη της τέχνης του Θεάτρου στο Ηράκλειο. Εμπνευστής της ιδέας για την σύσταση του συλλόγου είναι ο σκηνοθέτης Γιώργος Μαρκόπουλος.



5.Παθήσεις χρόνιες

Ι.
Συνάντησα την κόρη της Ζωζώς -σε μια κοινωνική εκδήλωση - ίδια όμορφη με σένα  το βράδυ που πρώτη φορά κάναμε έρωτα, ήδη δέκα χρόνια τώρα.
Η κόρη της Ζωζώς, που μας έκλεψε ένα Σαββατοκύριακο κάποτε, μου δώρισε σήμερα μια απρόσμενη στιγμή από το παρελθόν μας.


ΙΙ.
Η Μ. που διαδήλωνε με πάθος κατά του ιμπεριαλισμού και του πολέμου, επέρασε τις διακοπές του Πάσχα των  ''Ελλήνων'', στο Λονδίνο. [με μια φίλη της].




ΥΓ.  Πάμε για νέα γράμματα, πουλάκι μου...