Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Η Μεσόγειος και τα προϊόντα υδρόλυσης των χημικών της Συρίας


Δελτίο τύπου της ΝΕ Ηρακλείου της Δημοκρατικής Αριστεράς

Με βάση τις αναφορές από τα διεθνή και τοπικά ΜΜΕ, φορτίο χημικών ουσιών που παρασκευάστηκαν με την πρόθεση να χρησιμοποιηθούν σαν χημικά όπλα από τη Συρία θα καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, πιθανότατα μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Λιβύης και Μάλτας. 



Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η επιχείρηση γίνεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση Χρήσης Χημικών Όπλων το γεγονός προκαλεί σειρά ερωτημάτων τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν στα πλαίσια της ενημέρωσης του κοινού:
Υπάρχει ενημέρωση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας ή τουλάχιστον στα περισσότερο αρμόδια Υπουργεία Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, για το γεγονός;
Γνωρίζουν, έστω μόνο και οι ειδικοί των κρατικών υπηρεσιών, τι περιέχει το φορτίο με το χημικό οπλοστάσιο;

Έχουν αποφανθεί οι εν λόγω ειδικοί ότι η μέθοδος της υδρόλυσης είναι επαρκής για την μετατροπή των χημικών σε αδρανή παράγωγα;

Υπάρχουν εγγυήσεις ότι τα παράγωγα αυτά έστω και αν είναι αδρανή δεν θα επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον στην περιοχή απόρριψης δεδομένου ότι οι τοπικές συγκεντρώσεις των ουσιών θα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που θα προκύψουν από την σταδιακή τους αραίωση;

Σαν παράδειγμα μπορεί να αναφερθεί το πολεμικό αέριο SARIN το οποίο γνωρίζουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί πρόσφατα στην εμπόλεμη περιοχή. Η πληροφορίες που προκύπτουν από τις σχετικές επιστημονικές μελέτες είναι ότι το SARIN υδρολύεται  σε βασικές συνθήκες παράγοντας παράγωγα του φωσφονικού οξέος που έχουν χαρακτηρισθεί ως μη επικίνδυνα, και ιόντα φθορίου. Το ερώτημα που προφανώς προκύπτει είναι: σε ποιες συγκεντρώσεις θα απελευθερωθούν τα χημικά αυτά και αν οι συγκεντρώσεις αυτές δεν θα είναι επικίνδυνες για τους τοπικούς πληθυσμούς των θαλάσσιων ειδών της περιοχής. Επιπλέον, οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στο σημείο απόρριψης δικαιούνται μια λεπτομερή ενημέρωση από υπεύθυνες Κρατικές Υπηρεσίες και όχι να πληροφορούνται το γεγονός μόνο από τα ΜΜΕ.
Σε κάθε περίπτωση η ήδη βεβαρημένη από τοξικά απόβλητα Μεσόγειος δεν αντέχει επιπλέον φορτία χημικών ουσιών. Οι κυβερνώντες την χώρα θα πρέπει να κινηθούν ταχύτατα για την ακύρωση του όλου εγχειρήματος.
 
σημείωση: 
σχετική ανακοίνωση της  Ανεξάρτητη περιφερειακή κίνηση πολιτών "Μια Κρήτη Περιβάλλον-Άνθρωπος": Πιθανές επιπτώσεις από την εφαρμογή του σχεδίου καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου