Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ελληνική Προεδρία: Με σαφή προσανατολισμό προς τον κοινοτισμό και την Ευρωπαϊκή ιδέα


γράφει ο Γιώργος Ζερβάκης


Η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ στο ΕΚ με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Σαμαρά, με τις πραγματιστικές, θετικές υπέρ της Ευρώπης τοποθετήσεις των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων, αποτυπώνει την αναγκαιότητα τα κράτη-μέλη, τα θεσμικά όργανα να εργασθούν συλλογικά για ενίσχυση της κοινοτικής μεθόδου ολοκλήρωσης. Ειδικά την στιγμή που τα φαντάσματα της ευρωφοβικής δημαγωγίας, όπως ο Βρετανός ακροδεξιός Φάρατζ αλλά και άλλες δυνάμεις του σκεπτικισμού, κάνουν την εμφάνιση τους.
 
Ήταν ιδιαίτερα θετικό, αυτή την περίοδο που ο ευρωπαϊσμός δέχεται τις επιθέσεις των παραδοσιακών ιδεολογικών του αντιπλαλων, ότι αυτή η παρουσίαση περιείχε σαφή προσανατολισμό προς τον κοινοτισμό, με συνεχείς αναφορές στην Ευρωπαϊκή Ιδέα και καθόλου έναν αποσπασματικό εθνοκεντρισμό.

Με δεδομένες τις προτεραιότητες της προεδρίας, το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην Ολομέλεια περιστράφηκε γύρω από την κρίση και τις συνέπειές της. Για τους περισσότερους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά και της σοσιαλιστικής ομάδας, ο ελληνικός απολογισμός είναι θετικός. Συνοδεύεται όμως από τη διακριτική προειδοποίηση ότι οι «μεταρρυθμίσεις» έχουν ακόμη πολύ δρόμο.


"Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι Έλληνες έχουν μάθει, είναι ότι υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι απαιτούνται συγκεκριμένες, βιώσιμες λύσεις που μπορούν να βρεθούν μόνο στην Ευρώπη. Αυτή είναι η αρχή της νέας ελληνικής Προεδρίας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η Προεδρία θα είναι μια επιτυχία", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Joseph Daul, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων σχετικά με τις προτεραιότητες της εκ περιτροπής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναλάβει η Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2014.

Ο κ. Daul υπογράμμισε ,ότι, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ευρώπη θα πρέπει να βγούμε από την ύφεση , κάτι που θα συμβεί μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης: «Στις προτεραιότητές της, η Ελληνική Προεδρία κρατά το κλειδί για την επίτευξη των στόχων της. Αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της πολιτικής μας οικογένειας: Την επιστροφή στην ανάπτυξη, την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την εμβάθυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης και την επίτευξη της Οικονομικής Ένωσης »

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ΕΛΚ, Μαριέττα Γιαννάκου, δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης: «Μετά από μια μακρά περίοδο έντονου διακυβερνητισμού, είναι καιρός να αντικατασταθεί απο την κοινοτική μέθοδο, η οποία ενισχύθηκε με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την ίδια την Ένωση. Σε μια εποχή που οι δυνάμεις του ευρωσκεπτικισμού φαίνεται να προχωρούν στην Ευρώπη, θα πρέπει να διορθωθούν τα διαρθρωτικά προβλήματα που αναδείχθηκαν από την κρίση. Και είμαι βέβαια ότι η Ελληνική Προεδρία μπορεί να προσφέρει μια μεγάλη συνεισφορά στην επίλυση αυτών των ζητημάτων. "

"Η Ελληνική Προεδρία συμπίπτει με τις επικείμενες ευρωεκλογές και η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία για πρώτη φορά προβλέπει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα να έχουν υποψηφίους για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη λαϊκή νομιμοποίηση », πρόσθεσε η κ. Γιαννάκου.

Απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ήδη τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα υλοποίησε πολλές μεταρρυθμίσεις. Το γνωρίζω αυτό, έχω πάει πολλές φορές στην Ελλάδα. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι γνωρίζετε όλοι σας στην κυβέρνηση, ότι όσα έγιναν δεν ήταν το τέλος, αλλά η αρχή των μεταρρυθμίσεων".


Ο ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σπύρος Δανέλλης στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων, επεσήμανε: "Θέλω να ευχηθώ στην Ελληνική Προεδρία να ασκήσει το ρόλο της εποικοδομητικά, αποτελεσματικά και προωθητικά για το κοινό μας σπίτι, που περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του. Βεβαίως, βασικό κριτήριο επιτυχίας της ελληνικής προεδρίας θα αποτελέσει ο βαθμός επίτευξης συμφωνιών και άρα προώθησης και ολοκλήρωσης ευρωπαϊκών νομοθετικών πρωτοβουλιών.

Υπογραμμίζω την επιτυχή επιλογή προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας και στέκομαι στην συμπερίληψη της θαλάσσιας οικονομίας. Ως ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Γαλάζια Ανάπτυξη, επισημαίνω τη σπουδαιότητα της αξιοποίησης των ευκαιριών που θα δημιουργήσουν οι βασικοί τομείς της, για την παραγωγή πλούτου και δημιουργία θέσεων απασχόλησης, κυρίως στη Νότια Ευρώπη".

Παρόμοιες εκτιμήσεις από τον Γερμανό ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ: "Σημασία έχει ο σεβασμός για όσα έγιναν μέχρι τώρα, αλλά και το κίνητρο για να συνεχιστεί η προσπάθεια. Η Ευρώπη είναι σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να πείσουμε και τον κόσμο γι αυτό, γιατί στις ευρωεκλογές θα κριθεί η πορεία μας. Θα παρακαλέσουμε τον κόσμο να συνειδητοποιήσει ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή από τις περικοπές, αλλά τώρα αρχίζουμε να δρέπουμε καρπούς", λέει ο Μάνφρεντ Βέμπερ στην Deutsche Welle.

Ιδιαίτερα ευθύς και κάποτε σκωπτικός ήταν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ, ο οποίος επανέλαβε για μία ακόμη φορά την κριτική του για το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα. "Ας είμαστε ειλικρινείς: οι μεταρρυθμίσεις άρχισαν πολύ αργά», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου. Ακόμη και σήμερα υπάρχει πελατειακό σύστημα στην Ελλάδα, διατηρείται ο διογκωμένος δημόσιος τομέας, παραμένουν τα κλειστά επαγγέλματα. Και αντί να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, το μόνο που έγινε ήταν η αφαίμαξη μισθών και η αύξηση φορολογικών βαρών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".

Πάντως ο Γκι Φερχόφσταντ άσκησε κριτική και στις ευρωπαϊκές ελίτ, οι οποίες, όπως υποστήριξε, συνέβαλαν στη διόγκωση της κρίσης, όταν δίσταζαν ή απέφευγαν να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα: «Έχουμε κάνει κι εμείς λάθη, αγαπητοί συνάδελφοι. Και το μεγαλύτερο λάθος, ας το αναγνωρίσουμε αυτό σήμερα ενώπιον της ελληνικής προεδρίας, είναι ότι δεν στηρίξαμε την Ελλάδα από την αρχή, τον Δεκέμβριο του 2009 και μιλούσαμε ανοιχτά για ελληνική έξοδο από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, κάτι που προκάλεσε σοβαρές συνέπειες και μία μακρά περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλησε να υποδείξει ότι μία επιτυχία της Ελλάδας θα ήταν και επιτυχία της Ευρώπης. Φαίνεται ότι έπεισε και δύσπιστους ακροατές, όπως η Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ντόρις Πακ. Αν και στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η Ντόρις Πακ είχε εκφραστεί επικριτικά στο παρελθόν για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Το σχόλιό της σήμερα: "Νομίζω ότι ήταν πολύ πειστικός. Ως πρώην ευρωβουλευτής γνώριζε τί πρέπει να κάνει για να πλησιάσει το ακροατήριό του, γι’ αυτό κέρδισε ένα παρατεταμένο χειροκρότημα στο τέλος. Δεν προέβαλε υπερβολικές απαιτήσεις, ήταν ρεαλιστής, αλλά και δεν παρέλειψε να αναφέρει τί έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αν και βέβαια το γνωρίζουμε..."

Θετική αποτίμηση και από τον Γιώργο Χατζημαρκάκη, ευρωβουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών: "Ήταν μία πάρα πολύ επαγγελματική παρουσία. Κέρδισε τη συμπάθεια των ευρωβουλευτών, γιατί δεν έκρυψε τα λάθη που έκαναν οι ίδιες οι ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά άσκησε κριτική και στο ευρωπαϊκό σύστημα και στην Tρόικα", λέει ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων στη Deutsche Welle.

Μία έκπληξη από την Ολλανδέζα ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Σόφι Ίντφελντ, η οποία επέλεξε να εκφωνήσει μέρος της ομιλίας της στα ελληνικά: "Πρώτα απ΄όλα συγχαρητήρια για τους Έλληνες για όλα όσα έχουν καταφέρει ως τώρα. Έχετε ακόμα πολύ δουλειά μπροστά σας, αλλά οι Έλληνες θα τα καταφέρουν και αυτά" ανέφερε.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, ανέφερε ότι, η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση για περισσότερη Ευρώπη της αλληλεγγύης και περισσότερη ευρωπαϊκή Ελλάδα. Όμως, η ευκαιρία αυτή θα χαθεί αν η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την προεδρία στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής πολιτικής για να βελτιώσει την εικόνα της. Ο πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία, μιλώντας προς τους ευρωβουλευτές, να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας. H απουσία Ευρωβουλευτών κατά την παρουσίαση από τον πρωθυπουργό των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας θα πρέπει να προβληματίσει και να αναλογιστούμε μήπως συνδέεται και με την απουσία ειλικρίνειας για την κατάσταση στην Ελλάδα», σχολίασε ο Νίκος Χρυσόγελος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιφύλαξε κι εκείνος μία ευχάριστη έκπληξη στους ευρωβουλευτές, καθώς ανακοίνωσε ότι το βράδυ της Τρίτης επήλθε μία κατ΄αρχήν συμβιβαστική λύση στη δύσκολη διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση της κοινοτικής οδηγίας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (MIFID).

Εκφράζοντας μια ευρεία πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε αναπάντητες τις προκλήσεις του ακροδεξιού επικεφαλής του ευρωσκεπτικιστικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος βρήκε ως συμμάχους τον ιδεολογικά συνοδοιπορούντες Καμμένο, Μαριά και δυστυχώς κάποιους της Συριζαϊκής αριστεράς.
 
 
 
Ο Γιώργος Ζερβάκης είναι εκπρόσωπος των ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΦΕΝΤΕΡΑΛΙΣΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
 
 σημείωση: ο τίτλος της ανάρτησης είναι από το "τετράδιο εξόδου"
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου