Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Οι "κακοί" Ξένοι: Πιέρ Μοσκοβισί

Η Ελλάδα πρέπει να μεταρρυθμίσει το πολιτικοοικονομικό σύστημά της γιατί δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα, ανέφερε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί μιλώντας την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παρουσία και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Ο Γάλλος Επίτροπος, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές, επισήμανε ότι συχνά τα ζητήματα που απασχολούν τα μέσα ενημέρωσης, όπως π.χ. το ύψος του ΦΠΑ, είναι μόνον η φανερή πλευρά του παγόβουνου και ότι οι αλλαγές που συζητούνται αφορούν ευρύτερα τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής οικονομίας, της δημόσιας διοίκησης, της δικαιοσύνης κ.ά.Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος ο Επίτροπος είπε ότι δεν αναμένει σημαντικές αποφάσεις στις Βρυξέλλες, και πως η σχετική συζήτηση θα γίνει, αφού οι χώρες της Ευρωζώνης πεισθούν για την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη, ότι προς το παρόν χρειάζεται μια παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης και πως περί τον Σεπτέμβριο θα κληθεί η Ευρωζώνη να λάβει αποφάσεις για το αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ή κάτι άλλο.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από την Βουλή των Ελλήνων να υπερψηφίσει την συμφωνία όταν αυτή υιοθετηθεί, και από την ελληνική κυβέρνηση να την εφαρμόσει, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί. «Το βασικό ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να ανακτήσει τη διεθνή εμπιστοσύνη» είπε ο Επίτροπος καλώντας ταυτόχρονα την ελληνική κεντροαριστερά, να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις.


και μια καλή Ελληνίδα, αριστερή της ανανέωσης
Όλγα Γεροβασίλη, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ (λίγο μετά που ο κ. Παύλος Χαϊκάλης είχε μοιραστεί με τον χρυσαυγίτη ομιλητή την πρόταση "Έλληνας γεννιέσαι δεν γίνεσαι"), πήρε το λόγο στην Βουλή των Ελλήνων:

"Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν από λίγη ώρα ακούστηκε μία έντονη συζήτηση όσον αφορά τη διαφορά απόψεων μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Έχουμε να σας πούμε, λοιπόν –σε όσους από το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν να διαρρήξουν με έναν τρόπο αυτήν τη σχέση, χρησιμοποιώντας τη μη ταύτισή μας στο θέμα της ιθαγένειας- ότι πιστεύουμε –και φαίνεται κιόλας- ότι το πρόβλημά σας δεν είναι αν εμείς συμπίπτουμε ή δεν συμπίπτουμε στα θέματα της ιθαγένειας. Προφανώς, ποσώς σας αφορά αυτό. 

Σας αφορά το ότι εμείς μέχρι και σήμερα –και θα συνεχίσουμε- αποτελούμε μια ισχυρή, συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία είναι αποφασισμένη. Είναι αποφασισμένη, με όλες της τις διαφορές –οι οποίες δεν μας χωρίζουν-, να προχωρήσει και να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδα στα οποία εσείς τη φέρατε".

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου