Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Η θεατρική παράσταση «Κυβέρνηση της Αριστεράς», ανεβαίνει ξανά στην Κουμουνδούρου!

γράφει ο Γιάννης Ραψομανίκης

Oι πολυδιασπάσεις των κομμάτων και των Παρατάξεων ιστορικά, σε συνδυασμό με την απογοήτευση και την αγανάκτηση των πολιτών εξ αιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών που ασκούνται στη χώρα, δημιουργούν ξανά ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό, εν όψει των εθνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται ξεκάθαρα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εισπράττει σε μεγάλο βαθμό τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των πολιτών από την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική.
Παράλληλα όμως, καταγράφεται η προτίμηση των πολιτών σε κυβερνήσεις συνεργασίας και όχι σε αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Σε όλες της δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται  καθαρά ότι είναι απίθανο να υπάρξει μετά τις εκλογές αυτοδυναμία.


Ίσως διαβάσατε σήμερα στο youpress, ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή, αναφέρθηκε στα θέματα συγκρότησης ψηφοδελτίων και σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά ως την αριστερή σοσιαλδημοκρατία, για μετεκλογική συνεργασία με ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. 

Η πρόταση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα για κυβερνητική συμμαχία των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς, φαίνεται ότι βρίσκει απήχηση στο εκλογικό σώμα. Και είναι λογικό μιας και καλλιεργεί προσδοκίες στους πολίτες για εναλλακτικές φιλολαϊκές πολιτικές και προσδοκίες για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών που επιβάλλει η ΕΕ και οι δανειστές. Κυρίως όμως, η πρόταση αυτή διασφαλίζει την προεκλογική ενότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ… καθώς  βρίσκει σύμφωνο και το Αριστερό Ρεύμα του Π. Λαφαζάνη!

Από την άλλη πλευρά όμως είναι πλήρως ανεδαφική και ανεφάρμοστη.
Και αυτό διότι, υπάρχουν δομικές πολιτικές διαφορές στον πολιτικό χώρο της Αριστεράς, αλλά κυρίως γιατί εκτός από το ΚΚΕ, κανένα άλλο κόμμα από εκείνα που απευθύνει μετεκλογικό κάλεσμα δεν θα εκπροσωπείται στο ελληνικό κοινοβούλιο, για να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Ήταν και είναι γνωστό, (όπως αποδείχθηκε άλλωστε κατά τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών του 2012), ότι το ΚΚΕ δεν συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία κυβερνητικής διαχείρισης, σε μια διαδικασία καπιταλιστικής διαχείρισης.
Η κυβερνητική πρόταση που διαθέτει, αφορά ένα διαφορετικό οικονομικό  – πολιτικό σύστημα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ΚΚΕ, το διακύβευμα των εκλογών είναι να αποδυναμωθούν τα αστικά κόμματα και να ενισχυθεί το ΚΚΕ, με σκοπό να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρή αντιπολιτευτική πολιτική δύναμη. Επομένως το κάλεσμα ενότητας των αριστερών δυνάμεων του Α. Τσίπρα γίνεται εκ του ασφαλούς και δεν απαντάει στο πιο κρίσιμο και καθοριστικό ερώτημα:

Με ποιες κοινοβουλευτικές δυνάμεις θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι πρώτο κόμμα και πάρει τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Μη βιαστείτε να απαντήσετε στο ερώτημα: «Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες». Για δύο λόγους:
1. Είναι πολύ πιθανό οι ΑΝΕΛ να μην μπουν στη Βουλή και,
2. Σκεφτείτε λίγο… Από τη συνεργασία με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά … στη συνεργασία με την (κατά την εκτίμηση μου) …  εξωκοινοβουλευτική ακροδεξιά του Καμμένου!!!

Μα φυσικά ξέχασα. Υπάρχει βαθύ ιδεολογικό υπόβαθρο και κοινή αφετηρία… Το Αντιμνημόνιο!
Αυτό όμως δεν πρόκειται,  για ευνόητους λόγους, να ειπωθεί προεκλογικά από τον ΣΥΡΙΖΑ …

Το μόνο σίγουρο τελικά είναι ότι θα παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση του Μαΐου του 2012 … «Κυβέρνηση της Αριστεράς», που ανεβαίνει ξανά στην Κουμουνδούρου … και αποδεικνύει δυστυχώς ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι να κυβερνήσει, αλλά να μας «σερβίρει» ξανά συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Σαμαρά!

Πηγή: youpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου