Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Είναι ντροπή για όλη την Κρήτη...


Οργή, θλίψη και ανείπωτος πόνος... Πύκνωσαν πάλι τα σύννεφα πάνω από την Κρήτη. Μαύρο πανί προβάλει ξανά από τη θάλασσα. Ένας νεκρός ετών 51... Οι φερόμενοι ως δράστες έχουν τα μισά του χρόνια. Αν καταδικαστούν θα περάσουν τη ζωή τους στη φυλακή. Αν το δικαστήριο τους απαλλάξει θα κάνουν άλλους φονιάδες. Αυτό διαμήνυσαν ήδη οι συγγενείς του αδικοχαμένου νεκρού. Έτσι η "βεντέτα" ανθεί στο νησί, οι νταήδες πολλαπλασιάζονται στο ευνοϊκό σάπιο υπόστρωμα της ομερτά και του "σασμού"...


Ο Προφήτης Ηλίας προσπαθεί να κλείσει τις πληγές του. Τον Ιούλιο συμπληρώνονται δύο χρόνια από την δολοφονία των Πρίαμου Ξυδάκη και Μανόλη Σταυρουλάκη. Οι πληγές των οικογενειών τους δεν θα κλείσουν ποτέ, μα η τοπική κοινωνία προσπαθεί. Συσπειρώθηκε γύρω από μια κίνηση κατά της βίας, στράφηκε πάλι στην πλούσια γη, μια ομάδα αμπελουργών δημιουργήθηκε, η ζωή έχει πάντα το δρόμο μπροστά. 


Πληγή χαίνουσα η οπλοκατοχή, η οπλοχρησία, το "καπετανιλίκι", οι νταήδες. Ο εύκολος πλουτισμός, η στρεβλή και αιματοβαμμένη ανάγνωση της ιστορίας του νησιού. 


Ο πόνος οφείλει να μιλήσει. Να εκφραστεί και να εκφράσει όλα τα δεινά μιας κοινωνίας υποταγμένης στο φόβο. Ένα μέτωπο λογικής, κατά της βίας, είναι μια νέα πρόκληση για όλες τις δημιουργικές φωνές αυτής της κοινωνίας.  

Ανοίγουμε το θέμα. Είναι ντροπή για ολόκληρη την Κρήτη...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου