Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Μιχάλης Μητσός: Και τώρα, κύριε Κουβέλη


Άρθρο του κ. Μιχάλη Μητσού στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ [21.03.2014].   

Το φέρνω εδώ -στην εφημερίδα είναι κλειδωμένο- όπως ακριβώς και η ηγετική και όχι μόνο ομάδα της ΔΗΜΑΡ. Με το αν δεν προχωρά η ιστορία, και αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά οι υποθέσεις του ρθρογράφου θα συνιστούσαν μια διαφορετική στρατηγική και τακτική για το χώρο του ρεύματος της δημοκρατικής αριστεράς. 
 
 Α.ΣΤΕΓΟΣ
 

Ας διατυπώσουμε μια υπόθεση. Ας φανταστούμε ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν είχε φύγει από την κυβέρνηση. Είχε καταγγείλει φυσικά το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά είχε συνεχίσει να αγωνίζεται για μια σοβαρή και αξιόπιστη δημόσια τηλεόραση. Είχε διαχωρίσει τη θέση της από τις ακροδεξιές κορόνες διαφόρων υπουργών, αλλά αυτό δεν άλλαζε την πεποίθησή της ότι υπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των φτωχών, των αδυνάτων και των αλλοδαπών μέσα από την κυβέρνηση, όχι έξω απ' αυτήν. Τι θα της έδιναν σήμερα οι δημοσκοπήσεις; Σίγουρα, πολύ πάνω από 2%.
 
Ας διατυπώσουμε και μια δεύτερη υπόθεση. Ας φανταστούμε ότι η ΔΗΜΑΡ είχε ανταποκριθεί θετικά, για να μην πούμε με ενθουσιασμό, στην πρόταση των 58 για μια σύμπραξη της Κεντροαριστεράς. Ο Φώτης Κουβέλης είχε βέβαια επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, αλλά ο Σπύρος Λυκούδης και τα νεότερα στελέχη του κόμματος τον είχαν πείσει ότι το εγχείρημα είναι σοβαρό και πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να πετύχει. Κάποια στιγμή, μάλιστα, χρειάστηκε να χτυπήσουν τη γροθιά στο τραπέζι. Μετά το «ναι» και του ΠαΣοΚ, ξεκίνησαν γόνιμες και ουσιαστικές συζητήσεις για τη δημιουργία της Ελιάς. Επικρατούσε κέφι και γίνονταν εποικοδομητικές προτάσεις. Ενα αγκάθι μόνο υπήρχε: το όνομα του αρχηγού. Ο Μπίστης πέταξε το όνομα του Σταύρου Θεοδωράκη, αλλά ο τελευταίος απάντησε ότι είναι αφοσιωμένος στη δημοσιογραφία. Τότε ο Κουβέλης έβγαλε τον άσο από το μανίκι του. Η πρότασή του ψηφίστηκε ομόφωνα. Και το πρώτο γκάλοπ έδωσε στην Ελιά 20%.


Η στήλη δεν θα αποκαλύψει ποιος ήταν ο άσος: έχει και η φαντασία τα όριά της. Δεν έχει άλλωστε και πολύ νόημα. Η ΔΗΜΑΡ δεν είχε την τόλμη να κάνει τίποτα απ' όλα αυτά. Χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, ο αρχηγός της πέταξε όλες τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να βγει από τον μικρόκοσμό του, να παραμερίσει τα μικροκομματικά του συμφέροντα, να κοιτάξει τη γενικότερη εικόνα. Και οι δημοσκοπήσεις τον τιμωρούν: η ΔΗΜΑΡ, που θα έπρεπε να είναι οδηγός, κατέληξε ουραγός, στα όρια της επιβίωσης. Η ηγεσία της συμπεριφέρεται τώρα όπως μια κακομαθημένη ποδοσφαιρική ομάδα: φταίει ο διαιτητής, ο καιρός είναι κακός, ο αντίπαλος κάνει πολλά φάουλ. Ο τελευταίος υπεύθυνος για το χάλι της είναι ο Θεοδωράκης, που κατηγορείται ότι εκπροσωπεί το κατεστημένο και εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα! Θλίψη.

Χθες το μεσημέρι, η ΔΗΜΑΡ ανακοίνωσε ότι ο Φώτης Κουβέλης «εκφώνησε πολιτική ομιλία στην κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής», ενώ στη συζήτηση που ακολούθησε «οι βουλευτές κατέθεσαν δέσμη προτάσεων για την καλύτερη επικοινωνία με το κόμμα». Αναρωτιέμαι ποιος συντάσσει αυτές τις ανακοινώσεις. Πόσων ετών είναι. Σε ποιους θεωρεί ότι απευθύνεται. Και σε ποια εποχή έχει μείνει κολλημένος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου