Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Είναι τρελοί αυτοί οι... Γαλάτες!


Ελπίζω να με συγχωρήσει ο... Οβελίξ. Όχι μόνο του έκλεψα την αγαπημένη του φράση, όχι μόνο την έστρεψα "εναντίον" του, "εναντίον" του χωριού του, την έκανα και τίτλο! 

Είναι αλήθεια ότι έψαξα πολύ. Αλλά έχοντας στα χέρια μου το δελτίο τύπου της κίνησης  "Μια Κρήτη" -μια βιβλιοπαρουσίαση σε όλο το νησί- δεν βρήκα κάτι διαφορετικό... 

Αρχή της προεκλογικής περιόδου, η κίνηση στάθηκε δίπλα στους πολίτες του νησιού στο πρόβλημα των χημικών της Συρίας και συνεχίζει τώρα, ένα ταξίδι με έξι σταθμούς. 

Είναι μικρό...γαλατικό χωριό! Ούτε "βαριά χαρτιά" ανακοινώνουν για το ψηφοδέλτιό τους, ούτε μεταγραφές κάνουν... Μια δυναμική πρέπει να κρύβουν, μια σιγουριά να έχουν. 

Αρχίζουν -μπροστά στην κοινωνία- με τις εσωτερικές διαδικασίες της κίνησης. Ο επικεφαλής ψηφίζεται από τα μέλη, δεν λαμβάνει χρίσμα, αποδέχεται τη στήριξη όσων κομμάτων συμφωνούν με το πρόγραμμα και τον κανονισμό της ανεξάρτητης κίνησης πολιτών. 

Οι υποψήφιοι -αντιπεριφερειάρχες και σύμβουλοι- πολίτες της καθημερινότητας. Γνωριζόμαστε ή θα γνωριστούμε στην επόμενη κίνηση για το νερό, τον Αλμυρό, το καλώδιο, τα χημικά...

Θα συναντηθούμε στην πιο κοντινή από τις εκδηλώσεις -σε πείσμα των "ηθών" και των "εθίμων"- που προγραμματίζουν... Θα συναντηθούμε με τον υποψήφιο περιφερειάρχη Αντώνη Ανηψητάκη, με τη δουλειά της κίνησης στο περιφερειακό συμβούλιο, που επάξια, πολιτισμένα και επιστημονικά τεκμηριωμένα, φέρει σε πέρας ο φίλος Αριστείδης Παπαδάκης.

Αναλυτικά η δράση της κίνησης:


Η ανεξάρτητη περιφερειακή παράταξη "Μία Κρήτη: Περιβάλλον-Άνθρωπος" παρουσιάζει από την Πέμπτη 27 έως τη Δευτέρα 31 Μαρτίου στο κρητικό κοινό το βιβλίο του Lester Brown "Ο Πλανήτης μας στα όριά του". 


Στόχος της παρουσίασης είναι η αναζήτηση της θέσης της Κρήτης στο παγκόσμιο γίγνεσθαι που διαγράφεται δυσοίωνο, το έναυσμα ενός οραματικού και προγραμματικού προβληματισμού για το πώς θα αποτρέψουμε την περιβαλλοντική και οικονομική κατάρρευση, που είναι και ο υπότιτλος του βιβλίου.
 
O διάσημος συγγραφέας είναι πρόεδρος του έγκυρου μη κυβερνητικού διεπιστημονικού Ινστιτούτου Γεωπολιτικής Earth Policy με έδρα την Ουάσινγκτον.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν ο εκδότης και μεταφραστής του δρ Μάκης Φουντούλης και ο υποψήφιος περιφερειάρχης πολιτικός μηχανικός Αντώνης Ανηψητάκης.
 
Συνεισηγητές θα είναι στο Ρέθυμνο ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης δρ Αλέκος Στεφανάκης, στα Χανιά ο π. πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, στο Ηράκλειο ο ερευνητής γεωπόνος-εντομολόγος Νίκος Ροδιτάκης, στον Άγιο Νικόλαο ο γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΑΚ Οδυσσέας Σγουρός, στην Ιεράπετρα ο διευθυντής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παύλος Δασκαλάκης και στη Σητεία ο υπεύθυνος του Φυσικού Πάρκου Βαγγέλης Περράκης.


Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:



 Πέμπτη 27/3, 8 μ.μ., Σπίτι του Πολιτισμού, Ρέθυμνο


Παρασκευή 28/3, 8 μ.μ., Ιστιοπλοϊκός Όμιλος, Χανιά



Σάββατο 29/3, 7:30 μ.μ., "Ανδρόγεω", Ηράκλειο



Κυριακή 30/3, 11:30 π.μ., αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ. - "Ρεξ", Άγιος Νικόλαος



Κυριακή 30/3, 6 μ.μ., αίθουσα "Μαρία Λιουδάκη", Ιεράπετρα



Δευτέρα 31/3, 7:30 μ.μ., ξενοδοχείο Sitia Beach, Σητεία. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου