Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ψεύδη και ομοερωτοφοβία

Μια προκλητική δήλωση από τον υπουργό που έχει αναλάβει να θεσμοθετήσει το σύμφωνο συμβίωσης. Μια δήλωση που δείχνει τη σκοτεινή, την ομοφοβική πλευρά της κοινωνίας. Ποιοι θα αντιδράσουν;

γράφει ο Παναγιώτης Δημητράς

«Δεν το συζητώ, δεν το διανοούμαι. Εξάλλου και η σύμβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το απαγορεύει. Όταν μιλάει για γάμο μιλάει για άνδρα και γυναίκα. Είμαστε μια χώρα η οποία σέβεται τις παραδόσεις, σέβεται την φύση του ανθρώπου και δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί τουλάχιστον με αυτή την κυβέρνηση και με αυτή την υπουργία ο γάμος», είπε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης ενώ για το σύμφωνο συμβίωσης εξήγησε πως πρέπει να εξεταστούν οι συνέπειες από την υιοθέτησή του.

«Είμαι αντίθετη με τους ομόφυλους γάμους γιατί με ενοχλεί η εικόνα» είχε πει πριν δύο εβδομάδες η Ντρόρα Μπακογιάννη.

Ψεύδεται ο Υπουργός γιατί η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ορίζοντας (πριν 60+ χρόνια) το γάμο ως δικαίωμα ανδρός και γυναικός απλώς ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΕΙ το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Το πώς βλέπει το θέμα σήμερα το ΕΔΔΑ φαίνεται στην απόφαση Schalk and Kopf V. Austria του 2010 όπου αναφέρεται και η αναφορά στο γάμο (χωρίς αναφορά σε φύλο) της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Για αυτό άλλωστε και γάμος ομόφυλων ζευγαριών υπάρχει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κάποιες από τις οποίες διοικούνται και από πρόσωπα που έχον κάνει ομόφυλους γάμους.

Είναι δε ομοερωτοφοβικό να δηλώνει ένας Υπουργός και μια –τρομάρα της– «φιλελεύθερη» πολιτικός πως η φύση του ανθρώπου δεν επιτρέπει γάμο ομόφυλων ζευγαριών ή πως η εικόνα ενός ομόφυλου ζευγαριού να κάνει γάμο σε εκκλησία ή δημαρχείο ενοχλεί και για αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται.

Εμένα τα εμετικά χαμόγελά της Ντόρας Μπακογιάννη με τους διωκόμενους χρυσαυγίτες πολιτικούς με ενοχλούν αλλά δεν προτείνω να της απαγορεύσουμε να φωτογραφίζεται με όποιο ναζί επιθυμεί.

Σε άλλα σημερινά νέα, οι «Αθανασίου» και «Μπακογιάννηδες» της Φινλανδίας εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες την κυρίαρχη Λουθηρανή Εκκλησία μετά την ένθερμη αποδοχή από τον Αρχιεπίσκοπό της της απόφασης της κυβέρνησης να εισαχθεί γάμος και δυνατότητα υιοθεσίας ομόφυλων ζευγαριών.


Ο κ. Παναγιώτης Δημητράς είναι  εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ), μέλος της Γραμματείας της Ένωσης Ουμανιστών Ελλάδας (ΕΝΩ.ΟΥΜ.Ε.), μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της Ευρωπαϊκής Ουμανιστικής Ομοσπονδίας και μέλος της Συνέλευσης Εκπροσώπων της Παγκόσμιας Οργάνωσης Κατά των Βασανιστηρίων (OMCT). Συγγραφέας του βιβλίου Αναζητώντας τα χαμένα δικαιώματα στην Ελλάδα. Η σκοτεινή πλευρά της ελληνικής δημοκρατίας (2007).




1 σχόλιο:

  1. Με αφορμή τις πρωινές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαραλ. Αθανασίου ότι η σημερινή κυβέρνηση «σέβεται τη φύση του ανθρώπου» και ότι, ως εκ τούτου, δεν προτίθεται να θεσμοθετήσει τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου κ. Ν.Κ. Αλιβιζάτος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ως εκ των συνηγόρων των προσφευγόντων στην υπόθεση Βαλλιανάτου κ. ά. κατά Ελλάδος, διαπιστώνω με λύπη ότι ο αρμόδιος Υπουργός συγχέει τον γάμο των ομοφυλοφίλων με το σύμφωνο συμβιώσεως. Η Ελλάδα καταδικάσθηκε πέρσι μόνο για το δεύτερο, όταν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου, σε μείζονα μάλιστα σύνθεση, έκρινε ότι η θέσπισή του συμφώνου, με τον ν. 3719/2008, αποκλειστικά και μόνον για τα ετερόφυλα ζευγάρι συνιστά αθέμιτη διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων.

    Αντί λοιπόν να μεταθέτει τη συζήτηση σε ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν έχει καν τεθεί στη χώρα μας, ο κ. Αθανασίου καλά θα κάνει να αναλάβει την σχετική πρωτοβουλία και να τροποποιήσει το ταχύτερο τον ως άνω νόμο, ώστε να μπορούν να συνάπτουν σύμφωνο συμβιώσεως και οι ομοφυλόφιλοι. Και τούτο, όχι μόνον γιατί αυτό αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας, αλλά και γιατί, για κάθε καθυστέρηση, θα καταδικασθεί και πάλι η χώρα μας, υπό τις σημερινές συνθήκες, να καταβάλει σημαντικά ποσά για μη συμμόρφωση προς το δεδικασμένο αποφάσεως που την αφορά άμεσα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή