Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Σοφιανός Χρυσοστομίδης Αλεξάνδρεια 1922-Αθήνα 2014


" [...]ΤΕΛΙΚΑ, πήγα στην Αθήνα, αρχές Σεπτεμβρίου. Και η πρώτη μου αντιπαράθεση (στα γραφεία της "Αυγής" πια), ήταν με τον μακαρίτη, σήμερα, Κώστα Χατζηαργύρη: "Βλέπω ότι στο όνομα μιας αποπυρηνικοποιημένης Μεσογείου εξομοιώνεις τον αμερικανικό Έκτο στόλο με τα σοβιετικά πολεμικά. Η θέση αυτή μου λέει - είναι λαθεμένη. Σου ζητώ, λοιπόν, να διορθώσεις το χειρόγραφό σου". " Η θέση μου - απάντησα - "είναι σωστή και δεν υπάρχει θέμα να διορθώσω το χειρόγραφό μου". "Στην περίπτωση αυτή" - μου λέει -  "ίσως  πρέπει να επανεκτιμήσεις τη θέση σου στην 'Αυγή' ". "Δεν έχω λόγους να εκτιμήσω ή να επανεκτιμήσω τη θέση μου στην "Αυγή", φεύγω αυτή τη στιγμή".
ΕΤΣΙ είχα πει. Αλλά δεν έφυγα - πάνε 30 ακριβώς χρόνια, από τότε". [1]


Η είδηση από την εφημερίδα Η ΑΥΓΗ

Μια λαμπρή μορφή του ελληνικού Τύπου, ένας ποιητής της δημοσιογραφίας, μια εμβληματική φυσιογνωμία για την "Αυγή" και τον αριστερό Τύπο, ο αγωνιστής της Αριστεράς, Σοφιανός Χρυσοστομίδης, πέθανε σήμερα, πλήρης ημερών και προσφοράς, στα 92 του χρόνια. Η κηδεία του θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο, στις 11 το πρωί, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Στέλεχος του αντιστασιακού αριστερού κινήματος των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, ευρυμαθής, βαθύς γνώστης και αναλυτής των εθνικών θεμάτων, ο Σοφιανός, μετά τη μετεγγατάστασή του στην Ελλάδα, δούλεψε ως δημοσιογράφος στη Δημοκρατική Αλλαγή, μέχρι τη δικτατορία, οπότε συνελήφθη και εξορίστηκε στη Γυάρο και τη Λέρο.

Με την παρέμβαση του Μακαρίου, απελευθερώθηκε και συνέχισε την αντιδικτατορική του δράση από την Κύπρο. Μετά τη μεταπολίτευση, ως στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, υπήρξε από τους στηλοβάτες της μεταδικτατορικής "Αυγής", της οποίας διετέλεσε και διευθυντής. Ο Σοφιανός, έχαιρε της εκτίμησης των συναδέλφων του, ανεξάρτητα των πολιτικών απόψεών τους. Υπήρξε δάσκαλος ήθους και δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Παράδειγμα μορφωμένου και διανοούμενου δημοσιογράφου και ενεργού πολίτη.

Διαδοχικά, συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού, την ΕΑΡ., τον Συνασπισμό και τη ΔΗΜ.ΑΡ..


Το "τετράδιο εξόδου" συλλυπείται τη σύζυγό του Ειρήνη, τον Ανταίο και τον Άλκη. Για τον Σοφιανό και το έργο του θα επανέλθουμε... 

Δήλωση του Σπύρου Λυκούδη

Ο σοφός Σοφιανός Χρυσοστομίδης της Άννας Δαμιανίδη   

[1] Παρά τους "Λαιστρυγόνες" η "Αυγή" βάσταξε... του Σοφιανού ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ, Η κυριακάτικη ΑΥΓΗ, 08.08.2004 [απόσπασμα]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου