Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Χέρια πάνω από την πόλη


γράφει ο Λεωνίδας Δρανδάκης

Όσοι το χάλκεον χέρι

βαρύ του φόβου αισθάνονται

ζυγόν δουλείας ας έχωσι

Θέλει αρετήν και τόλμην

η ελευθερία. [Α.Κ.]


Ο Πέτρος Ινιωτάκης είναι μάλλον ένας τυχερός άνθρωπος, μέσα στην ατυχία του. Επέζησε μιας δολοφονικής απόπειρας εναντίον του.

Αναίτιας εκ πρώτης όψεως. Μιας απόπειρας εκφοβισμού και “συμμόρφωσης”.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης δεν είχε προσωπικές διαφορές με κανένα. Δεν είχε οικονομικές διαφορές. Δεν δέχθηκε ποτέ προσωπικές απειλές κατά της ζωής του ή της οικογενείας του. Είναι μόλις 3 μήνες αντιδήμαρχος στη νέα δημοτική αρχή, που διαδέχθηκε μια σειρά δημοτικών αρχών, προερχόμενων και στηριζόμενων από την ίδια πάντα πολιτική παράταξη. Ο τέως Δήμαρχος, ήταν 11 χρόνια στην εξουσία.

Λέγεται ότι η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία φθείρει πολιτικά, αλλά και δημιουργεί συνθήκες διαπλοκής, μεταξύ στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης εν προκειμένω και της οικονομικής εξουσίας.

Ο Πέτρος Ινιωτάκης ως αρμόδιος αντιδήμαρχος πήρε θέση σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για τον “φωτογραφικό” διαγωνισμό που δρομολόγησε η απερχόμενη διοίκηση του ΕΣΔΑΚ με επικεφαλής τον τέως δήμαρχο Γ. Κουράκη, που αφορά στην ανάθεση «Διαχείρισης Μονάδας Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου».

Την όλη διαδικασία του διαγωνισμού, κατήγγειλε δημόσια με επιστολή του ο τ. ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης ξεκαθαρίζοντας ότι δρομολογείται η ανάθεση του έργου σε συγκεκριμένη εταιρεία και ανοίγει το δρόμο για την επιλογή της καύσης των σκουπιδιών, που όπως τονίζει θα είναι καταστροφική.

Μετά από διαβουλεύσεις, ο Π. Ινιωτάκης, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, συγκάλεσε στο γραφείο του σύσκεψη όλων των δημοτικών παρατάξεων. Προς τιμή τους, κατέληξαν όλες οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου σε ενιαία στάση για την υπόθεση της διενέργειας του μειοδοτικού διαγωνισμού του ΕΣΔΑΚ, που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της μονάδας βιοξήρανσης και ζήτησαν να ακυρωθεί ο διαγωνισμός.

Επίσης «όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι εκτός από τη ματαίωση του διαγωνισμού, ζητούμενο είναι η αλλαγή των ειδικών όρων οι οποίοι - σύμφωνα με τους συμμετέχοντες- περιορίζουν και δημιουργούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, οδηγώντας στην επιλογή συγκεκριμένου αναδόχου». Αποφάσισαν λοιπόν «να καλέσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΑΚ να καταθέσει τις θέσεις του επί του συγκεκριμένου ζητήματος, δηλαδή όχι μόνο για την αναστολή του διαγωνισμού, αλλά και εάν θα τροποποιηθούν στο νέο διαγωνισμό βασικοί όροι της δημοπρασίας που προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις. ...».

Η εξέλιξη αυτή προφανώς δεν άρεσε σε κάποιους, με σκοτεινά κίνητρα και πρακτικές συμφερόντων, που θέλουν να επιβάλλουν τις προτιμήσεις τους με κάθε τρόπο.

Στοχοποιήθηκε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και υπήρξε θύμα μιας επίθεσης που στρέφεται εναντίον όλων εκείνων που αγωνίζονται για το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη να εκφράζεται ελεύθερα και να μην υποκύπτει σε σκοπιμότητες και φανερές ή σκοτεινές μεθοδεύσεις.

Δεν είναι πρώτη φορά που οι άνθρωποι των σκοτεινών συμφερόντων επιχειρούν στην Κρήτη και αναθέτουν συμβόλαια θανάτου. Ο Πέτρος Ινιωτάκης δήλωσε ότι η εναντίον του επίθεση εκφοβισμού δεν είναι το πρώτο περιστατικό. Είναι το πρώτο που παίρνει δημόσια έκταση, «γιατί αποφάσισα να του δώσω δημόσια έκταση».

Ο Πέτρος δεν πτοήθηκε από την απόπειρα κατά της ζωής του. Συνεχίζει τον αγώνα του για να αλλάξει το Ηράκλειο, «γιατί δε μας αρέσει η νύχτα να είναι πάνω από την ημέρα στην πόλη».

Εμείς τι κάνουμε; Μπορούμε να μένουμε «απαίσια βουβοί σαν πεθαμένοι», όταν συμβαίνουν αυτά στην πόλη μας;

Ο τίτλος του άρθρου: Τίτλος της ταινίας του Φραντσέσκο Ρόσσι: «Χέρια πάνω από την πόλη», 1963. Θεωρείται ως μια από τις αντιπροσωπευτικότερες ταινίες  που αποκαλύπτει τη διαπλοκή στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την οικονομική και την πραγματική εξουσία.

Ο Λεωνίδας Δρανδάκης είναι ομ. πολιτικός μηχανικός 
 
 
σημείωση:
Οι φωτογραφίες του αρθρογράφου και της σκηνής από την ταινία του Φ.Ρόσσι καθώς και οι σύνδεσμοι είναι επιλογή του "τετραδίου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου