Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

PES Greece Activists: πρώτη συνάντηση





Tο Σάββατο 9 Αυγούστου ξεκινάνε οι διεργασίες της πρώτης συνδιάσκεψης των Ελλήνων ακτιβιστών του ΕΣΚ που θα διαρκέσουν μέχρι τη Δευτέρα 11-08 και θα λάβουν χώρα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Μέρωνα Δ. Αμαρίου.

Στη συνδιάσκεψη θα συμμετέχουν συντονιστές και εκπρόσωποι των ομάδων ακτιβιστών της Ελλάδας, εκπρόσωποι από το ΠΑΣΟΚ, την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και πολίτες, με κύριο θέμα την ανάλυση των πολιτικών θέσεων του ΕΣΚ, καθώς και την ενίσχυση των δεσμών και τη δημιουργία δίαυλων επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων πόλης του ΕΣΚ. [δείτε την ιστοσελίδα  p e s crete].





Αναδημοσιεύουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Θοδωρή Ντουλουμπέκη, συντονιστή των Ελλήνων ακτιβιστών, που παραχώρησε στις φιλόξενες στήλες του youpress.gr


 

Θ. Δουλουμπέκης: "Είναι αναγκαία η συνεργασία μεταξύ νέων σοσιαλδημοκρατών σε όλη την Ευρώπη"



Με αφορμή αυτή τη συνάντηση στην Κρήτη, βρεθήκαμε με τον συντονιστή των Ελλήνων ακτιβιστών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Θοδωρή Ντουλουμπέκη. Συζητήσαμε μαζί του για την οργάνωση των Ελλήνων ακτιβιστών του ΕΣΚ, τις ανάγκες που προκάλεσαν τη δημιουργία του συγκεκριμένου κινήματος, για τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που έχουν υλοποιήσει μέχρι σήμερα καθώς επίσης και για τα θέματα που θα συζητηθούν στο κάμπινγκ το Σάββατο.

1. Τι ακριβώς είναι το PES Activists;
Οι PES Activists είναι μια σχετικά νέα δομή στην Ελλάδα, νέα όχι μόνο γιατί η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα ήταν στην Κρήτη 8 μήνες πριν αλλά και γιατί είναι η πρώτη φορά που μιλάμε πλέον για ομάδες πολιτικών ακτιβιστών με κομματική αναφορά !
Οι PES Activists,  είναι οι περιφερειακές οργανώσεις του Ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος με απευθείας αναφορά στο ΕΣΚ και συνεργασία πάντα με τα κόμματα που ανήκουν στο PES. Ο ρόλος των ομάδων είναι διττός, με σκοπό τόσο να μεταφέρουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των πολιτών από όλη την Ευρώπη στις Βρυξέλλες όσο και για να επικοινωνούν την ιδεολογία της σοσιαλδημοκρατίας και τις θέσεις του ΕΣΚ στην τοπική κοινωνία !
Πέρα, όμως, από την κατακόρυφη αυτή επικοινωνία , ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η οριζόντια επικοινωνία μεταξύ των ομάδων πόλης με αποτέλεσμα το διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ακτιβιστών όπου γίνεται αντιληπτό τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΕΕ.

2. Πως προέκυψε η ιδέα για την οργάνωση των εθελοντών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος;
Μέσα από την αναζήτηση για δομές που θα προάγουν τη συνεργασία μεταξύ νέων σοσιαλδημοκρατών σε όλη την Ευρώπη. Τα προβλήματα οι ανησυχίες αλλά και οι πολιτικές προσεγγίσεις και διαστάσεις τους δεν περιορίζονται πλέον στα στενά σύνορα μιας χώρας, είναι ευρωπαϊκά και ως τέτοια πρέπει να λογίζονται.
Η αλήθεια είναι ότι μου προκάλεσε έκπληξη όταν μέσω διαδικτύου διαπίστωσα ότι σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπήρχαν εκατοντάδες τέτοιες ομάδες ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχε καμιά. Μέσα σε λίγες μέρες κι αφού επικοινώνησα μέσω διαδικτύου με συντρόφους από Ισπανία και Ιταλία είχα πάρει όλες τις πληροφορίες για τη διαδικασία ίδρυσης.
Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου, Χαριλάου Τρικούπη, Βρυξέλλες και όλα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ήταν έτοιμα !
Σήμερα, πλέον, οι pes activists έχουν αποκτήσει κινηματικό χαρακτήρα σε όλη την Ελλάδα με 5 ήδη υφιστάμενες ομάδες πόλης και πολύ περισσότερες να είναι σε διαδικασία ίδρυσης.
Πρέπει να γνωρίζετε επίσης , ότι πανευρωπαϊκά γίνεται μια προσπάθεια από τους εθνικούς συντονιστές αυτή τη στιγμή, οι ακτιβιστές μέσω εκπροσώπων να συμμετέχουν σε όλες τις πολιτικές διεργασίες του κόμματος και φαίνεται ότι αυτό θα το πετύχουμε σύντομα !

3. Θα μπορούσε κάποιος να ρωτήσει και με μια δόση καχυποψίας, ποια ήταν η αναγκαιότητα για τη δημιουργία μιας τέτοιας οργάνωσης; Με δεδομένο ότι υπάρχουν κόμματα και οργανώσεις που υπάγονται στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα;
Οι ακτιβιστές του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος λειτουργούν συμπληρωματικά με τις οργανώσεις βάσης των κομμάτων που εκπροσωπούν στις χώρες της ΕΕ το ΕΣΚ. Η μεγάλη διαφορά με τις υφιστάμενες οργανωτικές δομές των κομμάτων είναι η απευθείας αναφορά των ακτιβιστών στο ΕΣΚ.
Με τους ακτιβιστές καλύπτεται η ανάγκη της πολυεπίπεδης συνεργασίας και επικοινωνίας των οργανώσεων των τοπικών σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων με το ΕΣΚ στις Βρυξέλλες.
Οι σχέσεις μας στην Ελλάδα με τη νεολαία και τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ είναι γενικά εξαιρετικές κι όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για συνεχή συνεργασία.


4. Μπορείς να μας αναφέρεις ορισμένα παραδείγματα δράσεων που έχετε υλοποιήσει μέχρι σήμερα;
Η πρώτη εκδήλωση των ακτιβιστών της Κρήτης ήταν σε συνεργασία με το S&D σε μια μεγάλη διήμερη εκδήλωση σε Ηράκλειο και Πέραμα όπου δώσαμε έντονα το στίγμα των προθέσεων μας και παρουσιαστήκαμε στο κοινό του Νησιού με θέμα τη δημοκρατική προσέγγιση την Ευρώπη και καλεσμένους στελέχη του ΠΑΣΟΚ της ΔΗΜΑΡ κινήσεων της κεντροαριστεράς αλλά και επισκέπτες από Ισπανία και Ουγγαρία . Ακολούθησαν σημαντικές εκδηλώσεις πρό των ευρωεκλογών του Μαΐου, όπως το πρωτότυπο παιχνίδι διαλόγου zeroevent στο Ρέθυμνο αλλά και  εκδηλώσεις σε καφενεία και μαζικούς χώρους σε Πέραμα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Συμμετείχαμε σε εκδήλωση του FEPS στις Βρυξέλλες όπου είχαμε την τιμή να συζητήσουμε διεξοδικά  με ηγέτες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας όπως τους κ. H. Swoboda, Μ. Shultz και M. D Alema, αλλά και να συναρτήσουμε ακτιβιστές από όλη την ΕΕ οι οποίοι μας υποδέχτηκαν θερμά και πλέον
Η ομάδα της Κρήτης έδωσε το παρόν και σε εκδήλωση των ακτιβιστών της Αθήνας σε συνεργασία με την Ελια – Δημοκρατική Παράταξη στο Γκάζι με θέμα την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ενώ στηρίζουμε με την παρουσία μας κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία νέας ομάδας ακτιβιστών.

5. Στις 9 Αυγούστου πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση των Ελλήνων ακτιβιστών του ΕΣΚ στην Κρήτη. Τι θέματα θα συζητηθούν σε αυτή;
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των Ελλήνων ακτιβιστών του ΕΣΚ στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ της Ελιάς αλλά και κινήσεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Θέματα ισότητας φύλων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νεανικής επιχειρηματικότητας και αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης αλλά και θέματα οργάνωσης των ακτιβιστών θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων μας.
Όλες οι διεργασίες της συνδιάσκεψης θα είναι ανοιχτές στο κοινό και θα πραγματοποιηθούν σε καφέ, σε παραλίες, σε χωριά της επαρχίας Ρεθύμνου με σκοπό να μπορέσουμε να είμαστε ανάμεσα στους «πραγματικούς ανθρώπους», να αντιληφθούμε και να συζητήσουμε τα πραγματικά προβλήματα του δημοσίου υπαλλήλου ,του αγρότη, του ανέργου,  του ελεύθερου επαγγελματία.

6. Θα προκύψουν κάποιες εισηγήσεις από αυτή τη διαδικασία; Οι θέσεις που θα προκύψουν θα προωθηθούν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα;
Φυσικά! Έχουμε χρέος να είμαστε ανάμεσα στους καθημερινούς ανθρώπους να συζητάμε μαζί τους και τα κείμενα των συμπερασμάτων να τα επικοινωνούμε στις Βρυξέλλες, που πιστέψτε με, τουλάχιστον στο ΕΣΚ υπάρχουν ευήκοα ώτα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου