Τετάρτη, 2 Ιουλίου 2014

Οι δύο μορφές του ολοκληρωτισμού


γράφει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος

Η επίθεση των τραμπούκων, οπαδών του ερυθρού ολοκληρωτισμού, στον καθηγητή Νίκο Μαραντζίδη αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά στις μεθόδους τους από εκείνες των υποστηρικτών του μαύρου ολοκληρωτισμού. Όπως είχε εύστοχα παρατηρήσει η Χάνα Άρεντ, ο ολοκληρωτισμός έχει δύο μορφές, το ναζισμό και τον σταλινισμό.

Ακριβώς επειδή οι τραμπούκοι επικαλούνται την Αριστερά, είναι απαραίτητο για εκείνη την Αριστερά, που αναγνωρίζει τον εαυτό της στην παράδοση του Διαφωτισμού και του Ορθολογισμού, να καταδικάσει με τον πλέον απερίφραστο τρόπο την πολιτική βία, ιδίως εκείνη που συντελείται στο όνομά της. Ακριβώς όπως είχε κάνει ο Λεωνίδας Κύρκος μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 που δήλωσε ότι "οι τάχατες αντιεξουσιαστές, οι τάχατες αναρχικοί, οι κουκουλοφόροι, οι ποικιλώνυμοι δειλοί ταραχοποιοί και κάποιοι ανώριμοι νεαροί που κάνουν σύγχυση ανάμεσα στα επαναστατικά γεγονότα και σε ευκαιρίες για πλιάτσικο, και κάποιοι άλλοι που αρέσκονται να παίζουν τους κλέφτες και αστυνόμους, ήταν οι ήρωες αυτών των ταραχών που βύθισαν στην απόγνωση εκατοντάδες καταστηματάρχες και χιλιάδες εργαζομένους, που έχασαν τις δουλειές τους και το γλίσχρο μεροκάματο. Όλους αυτούς που τους κατηγορώ στο όνομα της ιστορίας του εργατικού κινήματος, τους ΑΠΑΓΟΡΕΥΩ να επικαλούνται το όνομα της Αριστεράς. Δεν έχουν, ούτε μπορούσαν να έχουν καμία σχέση μαζί της. Και τους κατηγορώ ακόμα μία φορά σαν προβοκάτορες, εχθρούς της Δημοκρατίας. Και τους καλώ, αν έχουν κουκούτσι μυαλό και αίσθημα ευθύνης, να εγκαταλείψουν τις άθλιες μεθόδους τους και να εξαφανιστούν από τη δημόσια ζωή".

Σε αυτό το πνεύμα, είναι ιδιαίτερα θετική η κατηγορηματική αποδοκιμασία της επίθεσης στον Νίκο Μαραντζίδη από το ΠΑΣΟΚ που υπογραμμίζει ότι "οποιαδήποτε χρήση ή απειλή χρήσης βίας, ανεξαρτήτως των δήθεν ιδεολογικών προσχημάτων της, συντελεί στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας", όπως και από τον εκπρόσωπο τύπου της ΔΗΜΑΡ. Σε ότι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, η λακωνική ανακοίνωση του γραφείου τύπου "εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και την καταδίκη μας για τη βίαιη επίθεση που δέxθηκε ο καθηγητής Ν. Μαραντζίδης", είναι θετική και διορθωτική δημοσιεύματος της Αυγής που απλώς ανέφερε ότι τρεις "νεαροί" επιτέθηκαν στον Νίκο Μαραντζίδη.


από την προσωπική σελίδα του κ. Παπασαραντόπουλου στο fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου