Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

"Πλουμί": συνεταιριστικό καφενείο παντοπωλείο




Μια παρέα πέντε ανθρώπων της Κάλλιας  Σπυριδάκη, του Γιώργου Παπαϊωάννου,  της Χριστίνας Πολύκαρπου, του Χριστφούρου Αυγουστνιάτου και του Γιώργου Ριτσάκη αποδεικνύει ότι μέσα στην οικονομική κρίση μπορούν να γεννηθούν όμορφες ιδέες και χωρίς πολλά πράγματα να γίνουν πραγματικότητα.

Μια τέτοια ιδέα είναι και "το Πλουμί", το όμορφο καφενείο με τις μπλε πόρτες στην παλιά αγορά των Αρχανών που εδώ και λίγες μέρες λειτουργεί και έχει δώσει άλλο αέρα στην γειτονιά. 

Οι  περισσότεροι από αυτούς είναι μουσικοί και όπως ισχυρίζονται όταν ένας μο υσικός ανακατεύεται στην κουζίνα συνήθως μεγαλουργεί. Στόχος τους δεν είναι να γίνουν ένα απλό καφενείο αλλά η αφορμή για κάτι διαφορετικό που μέχρι τώρα δεν υπήρχε στην Κρήτη.

Τα prosopakritis και η κ.Ειρήνη Καρκανάκη επισκεφθήκαν το Πλουμί και μίλησαν με την ομάδα του καφενείου για το πώς ξεκίνησαν και τι προσδοκίες έχουν από την νέα τους αρχή.




Πως σας ήρθε η ιδέα να ανοίξετε το Πλουμί;
Η ιδέα ξεκίνησε με βάση από τους περισσότερους από εμάς  που ζούμε στην γύρω περιοχή, την Κάλλια, το Γιώργο, την Χριστίνα και τον άλλο Γιώργο που μένουν εδώ στις Αρχάνες, το Καταλαγάρι και τους Κουνάβους. Ήμασταν μια παρέα αρχικά που μα ενώνει η αγάπη για την μουσική και σκεφτήκαμε αν φτιάξουμε ένα χώρο που να αποτελεί ένα στέκι και να συνδυάζει την μουσική, το ευ ζην, τη διατροφή και τον πολιτισμό γενικότερα. Με αυτά τα κίνητρα ξεκινήσαμε περίπου το φθινόπωρο και ανοίξαμε πριν λίγες μέρες.

Τι σας οδήγησε όμως να το ανοίξετε;
Σε γενικές γραμμές είμαστε άνθρωποι που έχουμε πολλές ικανότητες και πτυχία, αλλά είμαστε οι περισσότεροι άνεργοι. Και η δική μου η γενιά αλλά και των παιδιών μας βαραίνει περίπου το ίδιο ποσοστό ανεργίας. Το Πλουμί είναι μια ευκαιρία να επιβιώσουμε μέσα από μια σοβαρή δουλεία, που πρώτα από όλα θα μας άρεσε. Εδώ δεν πρόκειται για ένα απλό καφενεία, αλλά για ένα σωρό άλλα πράγματα που θα γίνουν σιγά σιγά. Ήδη έχουν ξεκινήσει να  γίνονται, όπως συναυλίες, σεμινάρια, συνεδρία και άλλα. Μας αρέσει να μαγειρεύουμε και να σερβίρουμε καλό φαγητό, αλλά και ως παντοπωλείο εντελώς διαφορετικό από κάθε άλλο. Εδώ μπορεί κανείς να βρει προϊόντα του δίκαιου εμπορίου.. Άρα, δεν είναι ότι κάτι δεν πήγε καλά, γιατί ο καθένας μας στο βιογραφικό του έχουμε πολύ καλές και δυνατές στιγμές , όμως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Όταν μπορείς να συνδυάσεις καλή παρέα, ευ ζην, δουλειά που σου αρέσει να κάνεις χωρίς πολλά χρήματα είναι ευλογία. Είμαστε τυχεροί που σκεφτήκαμε αυτή τη δουλειά και την υλοποιήσαμε.

Είστε και φίλοι πέρα από συνεργάτες;
Εν μέρει ναι, γιατί και αυτά τα εγχειρήματα είναι αρκετά δύσκολα. Αυτό μέχρι ένα σημείο μπορεί να συμβαίνει σε μια συνεργασία.  Ξεκινήσαμε κατ αρχάς 2 φίλες, που συζητήσαμε όλη αυτή την διαδικασία και στην συνεχεία προσεγγίσαμε και τους υπόλοιπους. Γινόμαστε όλο και πιο φίλοι μέσα από την συνεργασίας και γνωριζόμαστε καλύτερα μέσα από τις διαφωνίες μας. Κατανοούμε περισσότερο ο ένας τον άλλο και αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Το καλό εδώ είναι αλληλοστηριζόμστε  σε όλα.

Πως προήλθε η ονομασία;                        
Η ονομασία ήταν δική μου ιδέα, είναι μια αγαπημένη μου λέξη. Το πρότεινα και στους υπόλοιπους τους άρεσε πολύ. Γενικά το πλουμί είναι πολύ χρήσιμο φυτό. Είναι ένα φυτό που το μαζεύεις την άνοιξη και γεμίζεις μαξιλάρια και στρώματα.  Είναι πολύ όμορφο λουλούδι και σαν σύμβολο, πολύ χαρακτηριστικό.


Για ποιο λόγο επιλέξατε να γίνει στις Αρχάνες;
Οι Αρχάνες έχουν μια ιστορικότητα και αρκετό πολιτισμό. Βεβαία εμείς δεν ήμαστε όλοι από τις Αρχάνες, είμαστε μουσικοί που επιλέξαμε να ζήσουμε σε αυτή την περιοχή.  Ο λόγος είναι ότι συλλέγει, λόγω και του Ross Daly και του Λαβυρίνθου, πάρα πολλούς μουσικούς που έρχονται να ζήσουν εδώ. Μέσα από αυτή την παρέα γεννήθηκε και ένα μέρος της ομάδας μας. Επίσης, είναι πολύ βολικό γιατί δεν χρειάζεται να πολύ ώρα για να βρεθείς εδώ.  Επιπλέον, είναι και το κτίριο που το ερωτευτήκαμε και θέλαμε πολύ να το αξιοποιήσουμε. Προσφέρει πολλές δυνατότητες.

Δηλαδή;
Κατ αρχήν έχει την δυνατότητα να στεγάσει και το καφενείο και το παντοπωλείο σε αυτό το παραδοσιακό στυλ που υπήρχε παλιά στα χωριά. Επίσης, αν κλείσεις τις πόρτες μπορείς αν κάνει μια συναυλία βάζοντας καρέκλες στην σειρά. Αντίστροφα αν ανοίξεις τις πόρτες μπορείς να φτιάξεις ένα πανηγύρι γεμάτο μουσικές παραδοσιακές και ρεμπέτικες. Γενικά, έχει αρκετό χώρο που μπορεί να αξιοποιηθεί από μια βραδιά κινηματογράφου και έκθεση έως και μικρές αυτοσχέδιες γιορτές.  Έχει μεγάλο άνοιγμα που σημαίνει ότι δεν έχει όρια, σαν μια θεατρική σκηνή μέσα στον δρόμο.

Τι άλλο σκοπεύετε να κάνετε;
Σκοπεύουμε να κάνουμε σεμινάρια μαγειρικής, μουσικής και πλεξίματος.  Όλα αυτά τα σεμινάρια είναι λίγο της μόδας τελευταία, είναι ομως και ουσιαστικά. Ο  κόσμος ακριβώς επειδή στρέφεται στην οικιακή οικονομία έχει ανάγκη να μάθει από τους παλιούς ότι δεν πήρε από την παράδοση. Διότι  παράδοση τελικά σημαίνει να η προηγούμενη γενιά να παραδώσει στην επομένη τις γνώσεις της. Αυτό τα τελευταία  χρόνια δεν γινόταν και πολύ και όταν κάποιος έχει ένα πολιτιστικό κενό είναι ευκαιρία να πάρει τις γνώσεις που έχασε μικρότερος. Εδώ λοιπόν στις Αρχάνες έχουμε ένα ΚΑΠΗ με πολύ ενδιαφέρουσες φυσιογνωμίες, γιατί είναι γνωστό ότι στις Αρχάνες υπάρχουν πολύ καλές νοικοκυρές. Είναι ευκαιρία λοιπόν να μάθουμε από τις γιαγιάδες που κόσμο ζουν και μπορούν να αλληλεπιδράσουν μαζί μας σε αυτό χώρο.
Επίσης, όσον αφορά τα μαθήματα μουσικής για παιδιά είναι δική μας προσφορά από τον Δεκέμβρη που θα είναι μουσική προπαίδεια, θα προγυμνάσουμε τα παιδιά στην ιδέα της μουσικής.

Λειτουργεί με 2 ιδιότητες καφενείο και παντοπωλείο.   Τι προϊόντα μπορεί κανείς να βρει εδώ;
Κυρίως προϊόντας βιοκαλλιέργειας κυρίως φτιαγμένα από ομάδες και συλλογικότητες , για παράδειγμα από το Μεξικό μας έρχονται οι καφέδες, η ζάχαρη από το Εκουαδόρ. Το κυριότερο είναι ότι εδώ δεν μπαίνει μεσάζοντας, μόνο η μεταφορά τους και ένα μικρό ποσοστό κέρδους για εμάς που συμβάλλει στο ενοίκιο. Σιγά σιγά θα αρχίσουν να γεμίζουν τα ράφια μα και με άλλα προϊόντα.

Τι περιλαμβάνει η κουζίνα σας;
Έχει προϊόντα από μικροκαλλιεργητές και άλλους καλλιεργητές που έχουν ντόπιους σπόρους. Έχουμε πολύ τυρί πολύ καλό, συνταγές από την ανατολική Μεσόγειο και την κρητική διατροφή. Έχουμε νόστιμα μεζεδάκια, κρασί, ρακί και μια βιολογική Ρεθυμνιακή μπύρα.  Δεν έχουμε σκληρά ποτά ούτε φαγητά εστιατορίου. Μόνο απλά πράγματα.

Πως ονειρεύεστε να εξελιχθεί το Πλουμί;
Σκοπός μας δεν είναι να μείνουμε αυτοί οι 5 άνθρωποι. Στόχος μα είναι να επεκταθούμε και σε άλλου τομείς, να ανοίξουμε θέσεις εργασίας σε φίλους και γνωστούς μας και σε ανθρώπους που εξειδικεύονται σε κάποια πράγματα και προσεγγίζουν την ιδεολογία μας.  Προς το παρόν θα πρέπει να μείνουμε εμείς που ξεκινήσαμε αυτή τη δουλειά να δώσουμε τις βάσεις για ένα πολύ γερό οικοδόμημα. Ελπίζουμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε το δικό μας αγρόκτημα που θα τρέφει το καφενείο μας και ίσως αργότερα να ανοίξουμε και ένα μανάβικο με δικά μας προϊόντα. Όλα  αυτά χωρίς να ανταγωνιζόμαστε τους γύρω μας γιατί εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα άλλο στίγμα που δεν υπάρχει τώρα.  Το Πλουμί είναι καλό παράδειγμα αυτοοργάνωσης. Πιστεύουμε στην δύναμη των μικρών ομάδων, όπως η ομάδα των Zapatistas στο Μεξικό.
 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου