Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Τάσος Λειβαδίτης "Τραγουδάω..."


Εκδήλωση, αφιερωμένη στον μεγάλο ποιητή Τάσο Λειβαδίτη, οργανώνουν την Τρίτη 17 Ιουνίου στις 7.30 το απόγευμα στην αίθουσα Ανδρόγεω,  το Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου και οι εκδόσεις Μετρονόμος.

Για το βιβλίο των Θανάση Συλιβού και Σπύρου Αραβανή με τίτλο: “Τάσος Λειβαδίτης. Τραγουδάω όπως τραγουδάει το ποτάμι...” θα μιλήσει η δικηγόρος κα Ευγενία Σμυρνάκη.

 
Θ’ ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια σε στίχους Τάσου Λειβαδίτη που θα ερμηνεύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στο μπουζούκι θα είναι ο Δημήτρης Βασμαρής και στο πιάνο ο Μανόλης Κανακάκης.

 
Στις 30 Οκτωβρίου 2013 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τον θάνατο του Tάσου Λειβαδίτη. Ήδη στο περιοδικό Μετρονόμος παρουσιάστηκε ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον μελοποιημένο λόγο του ποιητή που ήρθε να συμπληρώσει την ιδιαίτερη σχέση του με τη μουσική (ο ίδιος έπαιζε πιάνο και βιολί) η οποία υπάρχει διάσπαρτη στο έργο του. Το αφιέρωμα αυτό, που επιμελήθηκε ο Σπύρος Αραβανής και ο Θανάσης Συλιβός, σε νέα επεξεργασμένη μορφή και με αρκετές προσθήκες περιλαμβάνεται στις σελίδες του παρόντος βιβλίου μαζί με όλους τους στίχους που έχει γράψει ο Λειβαδίτης όπως μελοποιήθηκαν από τους συνθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε. Τα κείμενα υπογράφουν οι: Μίκης Θεοδωράκης, Φώντας Λάδης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Πέτρος Πανδής, Μιχάλης Γρηγορίου, Θανάσης Συλιβός, Σταύρος Καρτσωνάκης, Λίνος Ιωαννίδης, Σπύρος Αραβανής, Μιχάλης Γελασάκης, Ηρακλής Οικονόμου (επιμ.), Αλέξης Λιόλης (επιμ.), Χρήστος Α. Μιχαήλ (επιμ.).

Για τον άνθρωπο Τάσο Λειβαδίτη γράφουν οι Γιάννης Βάγιας, Γιώργος Δουατζής, Γιάννης Κουβαράς, Γιώργος Μαρκόπουλος και Απόστολος Μπενάτσης. Επίσης, φιλοξενούνται δυο καινούρια ζωγραφικά έργα του Άντη Ιωαννίδη, εμπνευσμένα από την ποίηση του Λειβαδίτη, δημοσιεύεται το κείμενο του Ορατόριου «Σκοτεινή Πράξη», (σε ποίηση Τάσου Λειβαδίτη), του συνθέτη Μιχάλη Γρηγορίου καθώς και αναλυτικός κατάλογος της εργογραφίας και της δισκογραφίας του.

Το φωτογραφικό υλικό και τα χειρόγραφα που δημοσιεύονται παραχώρησε ευγενικά ο Στέλιος Χαλάς, εγγονός του Τάσου Λειβαδίτη και το εξώφυλλο του βιβλίου σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου