Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Εν οίκω...για την οικολογία, την αλληλεγγύη, την αυτάρκεια


Ξεκινάει αύριο Πέμπτη και ολοκληρώνεται την Κυριακή η θερινή συνάντηση οικο-καλλιεργητών και οικο-χειροτεχνών. Τους φιλοξενεί το μοναδικό πάρκο της πόλης -δεν θα βαρεθώ να το γράφω- το πάρκο Γεωργιάδη [ο μόνος... πράσινος δήμαρχος αυτής της πόλης].

Η συμμετοχή αυξάνεται χρονιά με τη χρονιά, οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι: " η γνωριμία με την οικολογία στην πράξη, η άμεση επαφή με τους παραγωγούς και τους καλλιεργητές, η ενημέρωση σε θέματα περιβάλλοντος και γεωργίας, η ανταλλαγή προϊόντων και το δίκαιο εμπόριο." 

Μια σημαντική κοινότητα πολιτών, με μια διαφορετική φιλοσοφία και πρακτική, η καθημερινότητά τους διαφέρει... Γράφουν οι ίδιοι: " Όσοι εργαζόμαστε για τη συνάντηση "εν- οίκω" δεν είμαστε μέλη κάποιου σωματείου. Δουλεύουμε συλλογικά και με τη σκέψη μας στραμμένη σε μια αυτοοργανωμένη κοινωνία. Δεν υπάρχουν χορηγοί, αρχηγοί και ψηφοφορίες. Η ομάδα του "εν- οίκω" είναι ανοιχτή, όπως και οι συνελέυσεις της μέχρι και η διοργάνωση."



Έχουν στήσει ένα πλούσιο τριήμερο. Εκθέσεις, εργαστήρια, σεμινάρια και συζητήσεις, παιδικό πρόγραμμα και πολλές μουσικές. Δένουν οι εκδηλώσεις με το χώρο -μια καλή κουβέντα για την υπηρεσία πρασίνου, θα γράψω εδώ -το μικρό αναψυκτήριο προσφέρει καλό και φτηνό καφέ, αρκετές και παγωμένες μπύρες. Μια ανάσα δροσιάς και αισιοδοξίας. Λείπουν και τα δύο από την πόλη. Το καλοκαίρι έχει εισβάλλει αποφασιστικά... 

Το φετινό Εν Οίκω θα διαρκέσει 4 μέρες, δηλαδή από την Πέμπτη 26/6 έως και την Κυριακή 29/6.

Φέτος για πρώτη φορά θα λειτουργήσει και μουσικό χωριό, με τη συμμετοχή καταξιωμένων μουσικών και οργανοποιών από διάφορα μέρη της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η κουζίνα του Εν Οίκω, η οποία κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν ανοιχτή μόνο για τους εκθέτες, φέτος μετατρέπεται σε ολοήμερο καφενείο, όπου οι επισκέπτες αλλά και οι εκθέτες θα μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις, απολαμβάνοντας πρωινό, καφέ, ροφήματα και βιολογικά σνακ.

Μια πρόταση αλλαγής συμπεριφοράς και νοοτροπίας. Μια πρόταση - διέξοδος για να μπορέσουν και τα παιδιά μας να γνωρίσουν την μυρωδιά της ντομάτας, το άρωμα μιας ντόπιας ποικιλίας αμπελιού... 


Να σημειώσω τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συζήτησεις για τη βιοποικιλότητα και τη σημασία της διατήρησης των σπόρων - οι τράπεζες σπόρων είναι πάντα το πρώτο βήμα.

Ολόκληρο το πρόγραμμα θα το βρείτε ε δ ώΜην το πολυσκέφτεστε!  Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να συναντηθούμε. "εν Οίκω",  Πάρκο Γεωργιάδη, Ηράκλειο, 26 έως και 29 Ιουνίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου