Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Τρίχες κατσαρές και επικίνδυνες...


Δύο θέματα απασχόλησαν τα ΜΜΕ και κατ` επέκταση την κοινή γνώμη, την εβδομάδα που μόλις μας αφήνει. Η απαγόρευση της αλιείας,  μετά από απόφαση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και η συμφωνία των μόνιμων αντιπροσώπων των 28 κρατών μελών της ΕΕ για τα "μεταλλαγμένα". 

Δύο διαφορετικές περιπτώσεις, οι οποίες όμως συναντήθηκαν με την παραπληροφόρηση και την ιδεοληψία. Έτσι, έφτασαν στον αναγνώστη, στον τηλεθεατή, στον πολίτη διαστρεβλωμένες. 

Ας δούμε την κάθε είδηση χωριστά, αρχίζοντας από το ...τέλος.



"Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη."

Ακούστε τώρα το πως αντιμετώπισε το θέμα ο κ. Πισσίας -ως υποψήφιος των Οικολόγων, διεκδικούσε θέση στο Ε.Κ- και βέβαια την ευκολία με την οποία βρήκε βήμα σε... έγκυρο τοπικό ραδιόφωνο. 

Σε δύο μόνο γραμμές, να δώσουμε μια απάντηση: Η απαγόρευση, όπως γίνεται κάθε χρόνο, αφορά μόνο τη μηχανότρατα, αφορά  πολλές περιοχές της Ελλάδας, και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. [Διαβάστε: την  υπουργική απόφαση: http://www.hcg.gr/alieia/anakoinvseis/diethni.pdf, και τις  ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείας για το ψάρεμα με μηχανότρατα: http://www.hcg.gr/alieia/etisies/mhx/mhx.php.]


Η είδηση στο δημοσιογραφικό site in.gr είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, κατατοπιστική: Δικαίωμα να μην καλλιεργούν "μεταλλαγμένα" αποκτούν οι χώρες της ΕΕ. Γράφει μάλιστα για συμβιβαστική πρόταση -ο συμβιβασμός δεν είναι προδοσία- και σημειώνει: "Οι χώρες-μέλη της ΕΕ αποδέχτηκαν την Τετάρτη τη συμβιβαστική πρόταση της ελληνικής προεδρίας για την αδειοδότηση νέων γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών. Η ρύθμιση θα δίνει για πρώτη φορά περιθώριο στις χώρες-μέλη να αρνούνται την καλλιέργεια «μεταλλαγμένων» στα εδάφη τους αν το επιθυμούν.

Η συμφωνία υιοθετήθηκε σχεδόν ομόφωνα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των "28" και θα επικυρωθεί στις 12 Ιουνίου στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο. Στη συνέχεα θα πρέπει να πάρει πράσινο φως και από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια εξέλιξη που αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους."

Αξίζει να σημειωθεί ότι: "Τα προβλήματα του ευρωπαϊκού συστήματος αδειοδότησης αναδείχτηκαν το Φεβρουάριο, όταν οι αρμόδιοι υπουργοί των χωρών-μελών της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν για το εάν θα επιτρέψουν την καλλιέργεια ενός νέου γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού". 

Αυτή η συγκεκριμένη είδηση μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά ιδεοληπτικών μεταφέρθηκε περίπου έτσι... Δεν μας δημιουργήθκε καμμιά απορία! 

Σε μια και μόνο γραμμή: Είναι άλλο ζήτημα η αντίθεση στα μεταλλαγμένα, η διατήρηση της βιοποικιλότητας μέσα από την καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων και άλλο η αδυναμία να διαβάσεις σωστά μια συμβιβαστική συμφωνία. 

Συμπερασματικά, πούροι επαναστάτες και αβαθείς προσεγγίσεις βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου