Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

ΤΟ BAR AU REVOIR



Μια σειρά του Νίκου Τριανταφυλλίδη για τη ΝΕΡΙΤ που καταγράφει τις ιστορίες της Πόλης μέσα από τα στέκια του αγοραίου πολιτισμού. To 2o επεισόδιο ήταν αφιερωμένο στο BAR AU REVOIR.

Το μπαρ Au Revoir άνοιξε την πόρτα του τον Μάρτιο του 1958 και από τότε δεν την έκλεισε ποτέ. Για τους πιστούς, τα δύο αδέλφια: Λύσανδρος και Θόδωρος Παπαθεοδώρου είναι οι οινοπνευματικοί ηγέτες της νυχτερινής Αθήνας ενώ η μπάρα του εμβληματικού μπαρ λειτουργεί σαν ιερός τόπος συνάντησης και εξομολόγησης.

Το Au Revoir φιλοτεχνήθηκε από τον Αριστομένη Προβελέγγιο, έναν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της σύγχρονης Ελλάδας σύμφωνα με τα πρότυπα της γαλλικής αισθητικής. Ο Προβελέγγιος είναι για τον Λύσανδρο και τον Θόδωρο όχι μόνο ο δημιουργός του μπαρ αλλά και ένας ποιητής της ζωής που τους εξασφάλισε έναν ζωντανό χώρο τέχνης, με την φωτογραφία του να δεσπόζει σαν εικόνισμα δίπλα στα μπουκάλια της κάβας.


Αυτό το «δημόσιο σαλόνι» έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει ξεχωριστούς ηθοποιούς όπως ο Κούλης Στολίγκας, συγγραφείς και ακτιβιστές όπως ο Περικλής Κοροβέσης, ποιητές όπως ο Γιώργος Καραβασίλης, ο Θωμάς Γκόρπας και ο Νίκος Καρούζος, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες αλλά και προσωπικότητες εμβληματικές όπως ο Φρανκ Σινάτρα που ήπιε το ουίσκυ του στο Au Revoir, μια ανοιξιάτικη βραδιά του 1962.

Το Au Revoir ορίζει ένα άσυλο ελευθερίας σε μια Αθήνα που μαραζώνει και σαπίζει μέσα από βάρβαρες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αλλαγές.
Ίδιο από τότε, στέκει απαράλλαχτο σαν κοινωνιολογική παρατήρηση, σαν εποπτείο, που μένει σταθερό βλέποντας να περνούν από μπροστά του τα αυτοκίνητα, τα τρόλεϊ, οι άνθρωποι και οι δεκαετίες. 

Τα Στέκια Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού είναι μια σειρά ντοκυμαντέρ η οποία πραγματεύεται δημοφιλή αθηναϊκά στέκια του τελευταίου αιώνα. Πρόκειται για 12 επεισόδια διάρκειας 50 λεπτών. 


Με την ευκαιρία διαβάζουμε μαζί: 


Θωμάς Γκόρπας Πανόραμα Μεταμεσονύχτιος αγών  


Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης -σκηνοθέτης της σειράς - γράφει για το BAR AU REVOIR


Γ.΄Ικαρος Μπαμπασάκης  "Πάντα Ορεβουάρ, Ποτέ Αντίο"

[αναζητείστε και διαβάστε το μυθιστότημα Au Revoir]




 

 
Ιστορία ολόκληρη έγραψε και εξακολουθεί να γράφει το Au Revoir της Πατησίων. Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης εξηγεί και ξεναγεί. Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου