Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Πατριώτες είμαστε, χρήσιμοι ηλίθιοι δεν είμαστε!

Μια συγκροτημένη τοποθέτηση του φίλου Σπ.Λυκούδη. 
Ο λιτός λόγος των ΜΕΤΑρρυμιστών 
μπορεί να προσφέρει θετικά. 
Ελπίζω να έβλεπε ΣΚΑΙ χθες το πρωί ο κ. Στ.Θεοδωράκης.

"τετράδιο εξόδου"


Σπύρος Λυκούδης: Πατριώτες είμαστε, χρήσιμοι ηλίθιοι δεν είμαστε!
Συνέντευξη στο ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Β. Λυριτζή και Δ. Οικονόμου

Εσείς κ. Λυκούδη, θα πάτε μεν στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, δεν θέλετε δε
Εμείς θα πάμε γιατί θα ανταποκριθούμε με θεσμικό τρόπο στη θεσμική πρόσκληση. Προφανώς θα πάμε για να ακούσουμε γιατί προσκαλούμαστε, ο έχων την πρωτοβουλία τι ζητάει , τι θέλει και γιατί μας προσκαλεί. Από εκεί και πέρα θέλω να κάνω 2-3 σχόλια επί της ουσίας. Άκουσα προσεκτικά τον κ. Σεβαστάκη πριν. Σε ένα πλαίσιο προσπάθειας προσέγγισης των θεμάτων μέσα σε κλίμα εθνικής ευθύνης λέει,  «αλλάζουν τα ζητήματα στο προσφυγικό, διευρύνονται τα όρια της συζήτησης και επίσης το ασφαλιστικό θα  μας πάει πολλά χρόνια μπροστά  άρα χρειάζεται να δούμε τι γίνεται». Υπάρχει και ένα τρίτο θέμα που το αποφεύγει να το πει ο κ. Σεβαστάκης προφανώς,  είτε γιατί δεν το πιστεύει είτε γιατί δεν θέλει να το πει. Δηλαδή «παιδιά αποτύχαμε. Και επειδή αποτύχαμε ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε μια ευρύτερη συνεννόηση σε μια πολιτική λύση». Ξέρετε, εάν αυτό δεν λεχθεί, όλη η προσπάθεια για συνεννόηση πάει στον αέρα.


Αυτό από πού προκύπτει κ. Λυκούδη, ότι απέτυχαν;
Από την πασιφανή αδυναμία της κυβέρνησης να προσδιορίσει  την πολιτική της συνοχή, που δεν την έχει προφανώς και να αποδείξει ότι μπορεί να διευθύνει τα πράγματα στο άμεσο μέλλον.,

Μα έχουν διαλυθεί όλα τα κόμματα κ. Λυκούδη. Και εσείς είστε ένα προϊόν της κατάστασης των προηγούμενων ετών. Έχουν διαλυθεί τα πάντα από τα μνημόνια. Αυτό δεν μας κάνει εντύπωση.
Καθόλου δεν έχουν διαλυθεί τα κόμματα. Δεν έχετε καθόλου δίκιο. Έχει προκύψει μια σαφής αδυναμία της κυβέρνησης να κυβερνήσει  και αυτό είναι  το πρόβλημα.  Δεν θέλω   κ. Οικονόμου να πάω στο παρελθόν και να πω το δεδομένο, αυτό που είπαν και οι άλλοι συνάδελφοι. Δεν θα μείνω σε αυτό αλλά θέλω απλώς να ξαναακουστεί γιατί πρέπει να ακούγεται και να ξαναακούγεται. Στην προεκλογική περίοδο σύσσωμη η αντιπολίτευση και εμείς,  με επιμονή λέγαμε στον κ. Πρωθυπουργό «δεν βγαίνει το πράγμα, χρειάζεται ευρύτερη συνεννόηση και συνάντηση των πολιτικών δυνάμεων» και η απάντηση ήταν σαφής, κατηγορηματική και συνεχής «Ή μόνος μου ή με τον Καμμένο». Ήρθε η ώρα τώρα που πρέπει να υλοποιήσει την βασική της κατεύθυνση την οποία ζήτησε και κέρδισε. Και πρέπει να σας πω το εξής. Ότι με 153 βουλευτές υπάρχει επαρκής πλειοψηφία για να εφαρμόσει τη γραμμή της η κυβέρνηση. Η χώρα έχει κυβερνηθεί για 2 χρόνια και με 151 βουλευτές. Εάν δεν μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί είναι διότι δεν μπορεί να την κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας.  Βγαίνεις λοιπόν στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια, καθαρότητα, θάρρος και εντιμότητα και του λες «δεν μπορώ να συνεχίσω, Πολίτες της Ελλάδας και πολιτικά κόμματα έχω προφανή αδυναμία να εφαρμόσω ένα πρόγραμμα το οποίο νόμιζα ότι μπορώ να εφαρμόσω. Ελάτε όλοι μαζί να αναζητήσουμε πολιτική λύση».

Εσείς θέλετε έναν αδύναμο πρωθυπουργό; να βγεί ένας πρωθυπουργός και να δηλώσει αδύναμος; υπάρχει ένα σκηνικό αυτή την ώρα ευνοϊκό για να βγει και να πει είμαστε αδύναμοι;
Δηλαδή εσείς μου λέτε τώρα, αντί να βγει ένας πρωθυπουργός με εντιμότητα και θάρρος να πει αυτό που συμβαίνει, να βγει ένας πονηρός πρωθυπουργός   ο  οποίος να αναζητήσει αντί για πατριώτες ευαίσθητους ,   χρήσιμους ηλίθιους; Χρήσιμοι ηλίθιοι δεν  είμαστε. Πατριώτες ευαίσθητοι είμαστε. Προϋποθέτει λοιπόν η δική μας ευαισθησία την ανάγκη μιας σαφούς εξήγησης στον ελληνικό λαό ότι «δεν πάει αυτή η κατάσταση. Δεν μπορώ να κυβερνήσω».

Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο κ. Λυκούδη. Εδώ νομίζουμε ότι είμαστε κάπου απομονωμένοι, μια χώρα με κλειστά σύνορα και μιλάμε μεταξύ μας και δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Εμείς θέλουμε η χώρα να είναι ισχυρή με ισχυρή κυβέρνηση.
Αυτό έχει πολύ ενδιαφέρον,  όμως  να το απευθύνετε στην κυβέρνηση η οποία έχει την πλειοψηφία να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα. Εάν δεν μπορεί διότι δεν έχει τη συνοχή είτε διότι το πρόγραμμα υπερβαίνει τις δυνάμεις της  λέει  «δεν μπορώ» και απευθύνεται  με ειλικρίνεια για αναζήτηση  πολιτικής λύσης. Δε λέει «πάω να εφαρμόσω ένα πρόγραμμα ελάτε εσείς  ως ηλίθιοι χρήσιμοι να με στηρίξετε».

Να απαντήσετε και σεις εάν θα μπαίνατε σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Κριτικές όλοι κάνουν, είναι εύκολο πράγμα.
Καταρχήν να λύσουμε μια παρεξήγηση για να μην μείνει αιωρούμενη. Επειδή στη δεύτερη τοποθέτηση του ο κ. Σεβαστάκης είπε ότι όλοι ζητάνε μια συγνώμη. Δεν εννοεί από τον ίδιο, εννοεί από την κυβέρνηση. Εγώ  ούτε δηλώσεις μετανοίας θέλω γιατί τις απεχθάνομαι πολιτικά  ούτε και ως άτομο μου αρέσουν οι συγγνώμες. Αυτό που εγώ θα ήθελα είναι  η κυβέρνηση πριν προχωρήσει στις επιλογές της, θαρραλέα, τίμια, καθαρά  με ειλικρίνεια να πει στον ελληνικό λαό αυτό  που συμβαίνει σήμερα εάν το πιστεύει  βεβαίως «δεν μπορώ να συνεχίσω έτσι, γιατί δεν τα καταφέρνω». Αυτό είναι πολιτικό ζήτημα, δεν είναι θέμα συγνώμης. Είπα και προηγουμένως, είναι άλλο να αναζητάς έναν πατριώτη με συνευθύνη για να δεις πως θα προχωρήσει η χώρα και άλλο αν αναζητάς έναν ηλίθιο ως χρήσιμο για να σε στηρίξει. Είναι άλλο το ένα άλλο το άλλο. Λέω λοιπόν ότι εάν έτσι έχουν τα πράγματα μετά από μια τέτοια πολιτικού χαρακτήρα παραδοχή που κλείνει ένα κεφάλαιο και ανοίγει ένα άλλο, προφανώς το σύνολο του πολιτικού κόσμου θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη να μην είναι μουγκό. Εγώ το δέχομαι αυτό που λέτε, να καταθέσουμε πρόταση . Εγώ λέω ότι εάν έτσι έρθουν τα πράγματα και υπάρξει προφανής και ομολογημένη κατάθεση εκτίμησης  από την κυβέρνηση ότι «δεν μπορώ να συνεχίσω» τότε η αναζήτηση πολιτικής λύσης περιλαμβάνει αυτό που είπατε πριν. Μια μεγάλη συνάντηση εθνικού χαρακτήρα, ένα σχηματισμό εθνικής ενότητας με συγκεκριμένο χρονικό προσδιορισμό , για να δούμε που πάμε. Δεν μιλάω για οικουμενική γιατί  ξέρω ότι θα είναι απέξω το ΚΚΕ αφού έχει μια άλλη στρατηγική την οποία και σέβομαι. Αλλά όσα κόμματα επιμένουν στον  ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μπορούν να είναι σε αυτήν.

Εάν είναι κοινός σας τόπος η συμφωνία που ψηφίσατε τον Αύγουστο , αυτά που δεσμεύτηκε η ελληνική Βουλή να εφαρμόσει, ψηφίζοντας την συμφωνία τον Αύγουστο, είναι αυτά. Θα τα ψηφίσετε;
Έχω πει πάρα πολλές φορές στην αντίστοιχη ερώτηση και έχει απαντηθεί ότι τον Ιούλιο η μεγάλη πολιτική πλειοψηφία μέσα στην ελληνική βουλή ψήφισε τη συμφωνία ως εισιτήριο παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας που είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του κυρίου Τσίπρα, είναι δικό του περιεχόμενο δεν είναι και δικό μας.. Εγώ την άποψη μου την είπα. Δεν είναι σωστό να προσεγγίζουμε  μια νέα φάση στη πολιτική ζωή της  χώρας με βάση και δεδομένα τα προηγούμενα. Είναι τελείως διαφορετική η σχέση της χώρας και  σε τελείως διαφορετικό πολιτικό κλίμα με τους εταίρους από αυτό που υπάρχει σήμερα. Εγώ λοιπόν δεν εννοώ μια κυβέρνηση «φύγε Καμμένε και έλα ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι». Εννοώ μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα ευρωπαϊκού προσανατολισμού και με την προϋπόθεση ότι έχει πει ο κ. Τσίπρας ότι «εγώ δεν μπορώ να συνεχίσω».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου