Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Στιγμιότυπα...

Πριν από 65 χρόνια, στις 9 Μαίου 1950, 
ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομπέρ Σουμάν 
εξέδωσε την περίφημη Διακήρυξή του 
για τη δημιουργία Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα 
Σάββατο, 9 Μαίου 2015... Ισχυρές φωνές βεβηλώνουν την ιδέα του κοινού σπιτιού. Πάντοτε με την απαίτηση να το γκρεμίσουν. Δεν κατάλαβαν ποτέ την ιδέα της βελτίωσης. Την ιδέα της προσπάθειας. Τον κόπο και την προκοπή. Δείγματα του καιρού, που έχουν τις ρίζες τους στην ευκολία και στην άρνηση.


Στα μικρά και στα μεγάλα. Λόγια και υπερβολές. Αδυνατούν να φτιάξουν ένα παράθυρο που χάλασε, να επιδιορθώσουν μια βρύση. Τα χέρια τους δεν πιάνουν και τους "βρωμάει" κι ο υδραυλικός. Επιλέγουν να μείνουν χωρίς νερό. 

Στο πατρικό μου μένει μια οικογένεια αλλοδαπών. Θα έπρεπε να ψηφίζουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές -σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν αυτό το δικαίωμα- αλλά εδώ Ελλάδα είναι. Αποσυνάγωγοι, πολίτες άλλης κατηγορίας. Η δική μας αδυναμία θα είχε ρημάξει το σπίτι. Τα χέρια τους το κρατάνε στη θέση του. Μένουν εκεί χρόνια τώρα, το φροντίζουν, καλλιεργούν τις γλάστρες της αυλής και καλές σχέσεις με τους γείτονες.

Η αρπαγή της Ευρώπης είναι ένας δικός μας μύθος. Μάλλον τον έχουμε λάθος διαβάσει. Ή δεν τον έχουμε διαβάσει ποτέ και δεν φοβόμαστε... Όσοι μένουν στην δική τους πραγματικότητα είναι μάλλον περισσότερο ασφαλείς. 

Συνάντησα -τα διαβάσματά μου βοηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις- τον Τάκη. Το γκαρσόνι του Λουμίδη. Ζωντάνεψε πάλι η συντροφιά του Γκόρπα και άνοιξε το Πατάρι. Ο Τάκης χαμογελούσε. "Περνούσαν τα χρόνια λιγόστευαν οι φωνές θόλωναν τα μάτια το Πατάρι κι ο Τάκης του δεν πάθαιναν τίποτα", όπως γράφει ο ποιητής. 

Συνάντησα -οι φίλοι βοηθούν πάντα- νέους φίλους, νέες φίλες, νέα όλ@ τους. Όσο πληθαίνουν τα κακά νέα... Όσο κρυβόμαστε πίσω από κακοφορμισμένο δάκτυλο μας, θα είναι εκεί να μας θυμίζουν την αγάπη. 

Στο μεταξύ, στην πόλη του Λουξεμβούργου ο πρωθυπουργός της χώρας θα παντρευτεί τον σύντροφό του. Στην Ελλάδα -όταν καθυστερημένα θεσπίστηκε ο πολιτικός γάμος, οι πολιτικοί άρχοντες πήγαιναν στον παπά της εκλογικής τους περιφέρειας. 

Στο Ηράκλειο υπάρχουν ακόμη ελεύθερες πένες.

Κρυμμένοι κήποι

Ανοικτά παράθυρα

Ένα ποτήρι δροσερό νερό

Κερασμένα χαμόγελα

Η Άνοιξη κυκλοφορεί στην πόλη. Δεν εγκλωβίζεται.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου