Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Σελιδοδείκτης 11.05.2015



Σελιδοδείκτης 47ος

Franck Pavloff Καφέ αυγή
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: Έφη Κορομηλά
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος
εκδόσεις ΑΙΩΡΑ &φίλοι
Αθήνα, 2013

[με πληροφορίες και σημειώματα από το διαδίκτυο] 
επιμέλεια Αντώνης Χελιδώνης



"Μα σταματήστε να βροντάτε έτσι, έρχομαι" [σελ.31]

Ζεις μια ήσυχη ζωή. Διαβάζεις την εφημερίδα σου, πίνεις μπύρες και βλέπεις ποδόσφαιρο με τους φίλους σου. Σταδιακά, όμως τα πράγματα αρχίζουν να αλλάζουν. Σου λένε ότι το καφέ είναι το μόνο αποδεκτό χρώμα: αν έχεις μαύρο σκύλο, να του κάνεις ευθανασία και ν' αποκτήσεις έναν καφέ. Η λέξη «καφέ» επιβάλλεται να μπαίνει σε κάθε σου πρόταση. Εκπέμπει μόνο το Ράδιο Kαφέ και κυκλοφορούν μόνο τα Kαφέ Νέα. Απαγορεύονται βιβλία. Αλλά εσύ δεν δίνεις σημασία. Δεν θέλεις μπλεξίματα. Κλείνεις τα μάτια σ' αυτό που συμβαίνει. Δεν συνειδητοποιείς τις ολέθριες συνέπειες που έχει για όλους, παρά μόνο όταν... [από το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης]


Το διεθνές μπεστ σέλερ του Φρανκ Παβλόφ, έχει πουλήσει περισσότερα από 500.000 αντίτυπα σε όλη την Ευρώπη, γράφτηκε όταν στη Γαλλία ανέβηκε ανησυχητικά το ακροδεξιό κόμμα FRONT NATIONAL του J.M.Le Pen και εκδόθηκε το 2002.  Σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά και με σχέδια του Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, κυκλοφορεί  στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΑΙΩΡΑ &φίλοι τον Οκτώβριο του 2013. 

Ιστορία και αλληγορία

Ο Τσάρλι και ο φίλος του, φιλήσυχοι πολίτες, ζούνε στα χρόνια της ανόδου ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος: του Καφέ ΚράτουςΗ ζωή τους δεν έχει τίποτα το εξαιρετικό: δουλεύουν και περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας χαρτιά και πίνοντας καφέδες και μπύρες.  

Παραξενεύονται όταν επιβάλλεται η θανάτωση κάθε γάτας που δεν είναι καφέ χρώματος, σφίγγεται η καρδιά τους όταν το γειτονόπουλό τους κλαίει μπροστά στο σκοτωμένο άσπρο κανίς του γιατί το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται και για τους σκύλους της χώρας, αλλά η «καφέ» ασφάλεια έχει και τα «καλά» της… Ανησυχούν όταν κλείνει η εφημερίδα τους και η περίφημη «ησυχία» τους χάνεται όταν το απαγορευτικό μέτρο αρχίζει να έχει αναδρομική ισχύ και να αφορά το περιεχόμενο των βιβλίων που κυκλοφορούν. Αγωνιούν όταν το καθεστώς εκμαιεύει πληροφορίες από γείτονες και φίλους.

Οι ήρωες για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα, ευθυγραμμίζονται με τις μικρές αλλαγές, πειθαρχούν σε διαταγές που μοιάζουν ασήμαντες κλείνοντας τα μάτια σ” αυτό που πραγματικά συντελείται. Μόνο αρκετά αργότερα συνειδητοποιούν ότι έχει ολέθριες συνέπειες, ακόμα και για τους ίδιους.

Η ιστορία αλληγορική, η γραφή εύληπτη, ο λόγος προφανής και σκληρός. Η ευθύνη ανήκει στον πολίτη. Μπροστά στο περιορισμό των ελευθεριών, στην συρρίκνωση της δημοκρατίας, στην καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων,  η αδιαφορία τα γιγαντώνει. Η αρχική συναίνεση οδηγεί στην τελική τερατογέννηση. Η οποία, πανίσχυρη πλέον δεν κάνει διάκριση καμμιά. 

Η ρήση του Howard Zinn "Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος σ` ένα τρένο που κινείται", που κοσμεί την πρώτη σελίδα της παρούσας έκδοσης, προτρέπει με αποφθεγματικό τρόπο για τη στάση πολιτών και συλλογικοτήτων απέναντι στην απειλή κάθε ολοκληρωτισμού. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας και η αποδοχή του Άλλου είναι η εισαγωγή κάθε βιβλίου που στρέφεται γύρω από τα ζητήματα του ρατσισμού και του καθημερινού φασισμού, που περιβάλλουν τη ζωή μας.

Διαβάσαμε αυτό το μικρό βιβλίο και κρατήσαμε σημειώσεις. Στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής είναι πολύτιμες και αναγκαίες. 


Πηγή: πληροφορίες και σημειώματα από το διαδίκτυο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου