Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τα δεύτερα, δικά μου! [24.05.2015]


[...]Κούρασαν το κορμί τους στο παιγνίδι των κορμιών.  
Είναι ο κόσμος μια πόλη

δυό άνθρωποι

ένα πιάτο φαγητό

ένα κρεβάτι 

ένα αγκάθι 

μια αγκαλιά. 

Τα χέρια σου. Τα χέρια μου.

Ένα μπουκάλι αλκοόλ. Ένα χελιδόνι έτοιμο για το ταξίδι της αναχώρησης. 
ΥΓ. Διαβάζουμε πάντα την Μαργαρίτα
Α.ΣΤΕΓΟΣ [17.05.2015] 


1. Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί η καλή εφημερίδα Η ΕΠΟΧΗ στο σημερινό της φύλλο. Ο πρόεδρος διατυπώνει τις θέσεις του Κόμματος του και επιχειρεί να καταθέσει μια συνολική πρόταση για την αριστερά του 21ου αιώνα. Άλλωστε και ο τίτλος της εφημερίδας εκεί στοχεύει: "Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει, πλέον, ταυτότητα". 

Δεν είναι στις προθέσεις μου να κρίνω, εδώ, τις απόψεις του αγαπητού Αλέξη Τσίπρα. Στέκομαι όμως σε μια απάντησή του...

Ρωτάει ο Π. Λάμπρου: " Η δήλωση του Λ. Κύρκου περί αριστερισμού είναι γνωστή. Εσύ αισθάνεσαι αριστεριστής; "  Και η απάντηση: "Δεν αισθάνομαι αριστεριστής και νομίζω ότι κανένας αριστεριστής δεν αισθάνεται αριστεριστής."
Βασανίζω το μυαλό μου να καταλάβω... Κάτι μου θυμίζει μα δε θέλω και να το παραδεχθώ. Κάτι μου θυμίζει... 
Το ημερολόγιο έγραφε Κυριακή 5 Απριλίου του 2009 
και το ανέσυρα σήμερα από το κιτρινισμένο αρχείο μου. 
Φιλιά, Χρυσά μου! 


2. Οι Ιρλανδοί ενέκριναν με μεγάλη πλειοψηφία τη νομοθεσία για τον γάμο μεταξύ ομοφύλων στο ιστορικής σημασίας δημοψήφισμα που οργανώθηκε την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δόθηκαν χθες  στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση RTE και αφορούν την πλειονότητα των περιφερειών.
 Το «ναι» κέρδισε με 62,3% των ψήφων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία αφορούν 40 από τις 43 περιφέρειες και δεν αφήνουν πλέον καμιά πιθανότητα νίκης στο στρατόπεδο του «όχι».

Να σημειώσουμε εδώ ότι το ιρλανδικό σύνταγμα προβλέπει-απαιτεί δημοψήφισμα για την τροποποίηση οποιουδήποτε άρθρο του. Το δημοψήφισμα δηλαδή, αφορούσε την  αλλαγή στο ίδιο το σύνταγμα και όχι στο δικαίωμα της πλειοψηφίας να επιτρέπει ή να απαγορεύει τα ατομικά διακιώματα. 

Εν τω μεταξύ στο Ηράκλειο συνεχίζονται
 οι προ-φεστιβαλικές εκδηλώσεις 


3. Συμπληρώνονται έξι χρόνια από το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Στείλαμε τότε  το στερνό αντίο στον αγαπημένο μας σύντροφο, με τον τρόπο του ποιητή Μάρκου Μέσκου. Σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα, θέλω δημόσια να πω το πόσο πολύ μας λείπει.

ήταν 26 Μαϊου του 2009 


4. Κατοικούσα τότε κάτω από ένα παράθυρο.  Ο μικρός  μου ίσκιος έπλεκε ποιήματα με τα κλαδιά ενός λουλουδιού.  Μαζί κλέβαμε χρόνο.  Έβλεπα μέσα στα μάτια σου. 


το ημερολόγιο έγραφε 24 Απριλίου του 2015  



5. Πάνω στο γραφείο του. Τα ποιήματα και η ζωή του Τέο Σαλαπασίδη κρυφογελούν και κρυφοκλαίνε. Βγαίνει καπνός από τα χειρόγραφα του ποιητή, αυτός ο καπνός που δεν μπορούσε να κρατήσει στο στόμα του. Βγαίνουν οι λέξεις και οι σιωπές. Τις παίρνει ο άνεμος. «Το μεγάλο ταξίδι είναι ο άνεμος Το μεγάλο ταξίδι είναι από δω ως τα μάτια της; Από δω ως τα μάτια της έχει βροχή Και μεγάλο ταξίδι»

Ζήλευε τον άνεμο. Τρύπωνε ανάμεσα στα κορμιά τους… 




υγ. 

Να ‘ταν
Ολημέρα
Απόγευμα

Η Αγγελική Ελευθερίου γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου, στις 25 Ιανουαρίου 1940. Πέθανε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 2015. [από το εξαιρετικό ιστολόγιο του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου]



2 σχόλια: