Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Το μάθημα της Δρέσδης

Αναρτώ αυτό το άρθρο,
 το οποίο δίνει ένα παράδειγμα πολιτικής αντιμετώπισης
 ενός ναζιστικού κόμματος στη Γερμανία.
[από τον φίλο Λευτέρη Παπαγιαννάκη]


Το μάθημα της Δρέσδης - πώς αντιμετωπίζονται οι νεοναζί
Μιχάλης Τσιντσίνης  εφημερίδα Τα Νέα 08.04.2013

 
 

Ο,τι κι αν δοκίμασαν στην αρχή ήταν λάθος. Οι νεοναζί του NPD, που μόλις είχαν εκλεγεί στη Βουλή της Σαξονίας, έβγαιναν πάντα κερδισμένοι. Oι αντιδράσεις των υπόλοιπων κομμάτων στις αντικοινοβουλευτικές προκλήσεις όξυναν απλώς τον αντίκτυπό τους. Είτε αποχωρούσαν συμβολικά, είτε έστρεφαν επιδεικτικά τις πλάτες τους στον ομιλητή του NPD, οι βουλευτές συμμετείχαν ως ακούσιος θίασος στο σόου των φασιστών. «Μας διαπόμπευαν», παραδέχεται σήμερα, εννιά χρόνια μετά, μιλώντας στην «Zeit» ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Linke Ρίκο Γκέμπχαρτ.

Πώς απεγκλωβίστηκαν από αυτό το τέλμα τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου»; Εκαναν το αυτονόητο. Κάθησαν όλοι - Σοσιαλδημοκράτες, Συντηρητικοί, Πράσινοι κι Αριστεροί - σε ένα τραπέζι. Και συμφώνησαν σε τρεις αφόρητα πεζές, πλην καίριες, ενέργειες: πρώτον, κάθε φορά που θα υποβάλλει ερώτηση ένας νεοναζί, δεν θα του απαντά μόνο η κυβέρνηση, αλλά και εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Δεύτερον, όλες οι προτάσεις νόμου που θα καταθέτει το NPD, θα καταψηφίζονται ομόφωνα. Τρίτον, κανείς δεν θα παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις εκτός Κοινοβουλίου, στις οποίες θα συμμετέχουν βουλευτές του NPD.
 
Ούτε ηθικολογίες, ούτε διαγωνισμοί δημοκρατικής ευαισθησίας, ούτε τάχα μου οργισμένοι φιλιππικοί. Αθόρυβη, μεθοδική, στυγνή απομόνωση. Η συμφωνία τηρήθηκε. Το ποσοστό του NPD στις εκλογές που ακολούθησαν μειώθηκε από το 9,8% στο 5,6% και βαίνει σύμφωνα με τα γκάλοπ μειούμενο.
 
Μια τέτοια συμφωνία προϋποθέτει ότι κανείς δεν διεκδικεί μονοπώλιο στον αντιφασισμό. Μια τέτοια συμφωνία είναι ανέφικτη όσο οι υλακές της εμφυλιακής μισαλλοδοξίας ρυπαίνουν τη δημόσια ζωή. Οσο αργεί μια τέτοια συμφωνία, η Βουλή θα λειτουργεί ως θέατρο των εχθρών της.



Διαβάστε επίσης: Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης αποχώρησε από την Επιτροπή Διαλόγου του "Ποταμιού".  Ο ίδιος εξηγεί με σαφήνεια τη θέση του.

"Επειδή αρνούμαι να συμμετέχω με οποιοδήποτε τρόπο στο ξέπλυμα της ναζιστικής-φασιστικής Χρυσής Αυγής δήλωσα την αποχώρηση μου από την Επιτροπή Διαλόγου του Ποταμιού.
 
Αγαπητοί/ές φίλοι/ες και συνοδοιπόροι της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, σήμερα ενημέρωσα τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη για την αποχώρησή μου από την Επιτροπή. Θα ήθελα να μοιραστώ και μαζί σας το λόγο που προχώρησα σε αυτή την ενέργεια. Εχθές συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής στο οποίο για πρώτη φορά κλήθηκε και συμμετείχε η Χρυσή Αυγή. Πιστεύω ότι η συμμετοχή του Ποταμιού σε αυτή τη συνεδρίαση συνιστά μέγιστο πολιτικό ατόπημα. Το Ποτάμι είχε την ευκαιρία να προχωρήσει σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη αντιπολίτευσης αρνούμενη τη συμμετοχή του ή αποχωρώντας. Προσωπικά πιστεύω ότι ο πολιτικός αποκλεισμός της ΧΑ είναι μονόδρομος, καθώς συνιστά το μοναδικό τρόπο θεσμικής αντίδρασης του πολιτικού συστήματος απέναντι της. Σας ευχαριστώ πολύ για την κοινή πορεία αυτών των μηνών από την οποία αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες". 


Καλή συνέχεια,
Με εκτίμηση
Λευτέρης Παπαγιαννάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου