Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά; Ναι, ευχαριστώ! [...και χωρίς εμπόδια]

Μετά από τις σχετικές καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας η Ένωση Αθέων προχώρησε σήμερα σε καταγγελία στον Συνήγορο του Πολίτη για την εγκύκλιο 12773/Δ2/23-1-2015 του Υπουργείου Παιδείας.

Η εγκύκλιος αυτή ρυθμίζει το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από το ομολογιακό μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζοντας το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας και αγνοώντας επιδεικτικά την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία περί ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, τις σχετικές αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα όπως και τις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη.

Αλγεινή εντύπωση δημιουργεί επίσης το γεγονός ότι η εγκύκλιος εκδόθηκε μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές της 25-01-2015 και το κείμενό της είναι σχεδόν πανομοιότυπο με προσχέδιο που ομάδα θεολόγων είχε στείλει στον Υπουργό Παιδείας με ανοιχτή επιστολή της (Αίτηση ανάκλησης της υπ’ αριθ. πρωτ. 133099/Γ2/ 19-9-2013) δημοσιευμένη στο εκπαιδευτικό ενημερωτικό δίκτυο Alfavita), ενώ καταργεί την προηγούμενη εγκύκλιο (133099/Γ2/19-9-2013) η οποία, παρά το πρόβλημα της ασφυκτικής χρονικής προθεσμίας, ρύθμιζε το θέμα αποτελεσματικά και σύννομα.


Eνθαρρύνονται όποιοι γονείς αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα ή δεν θέλουν να τα αντιμετωπίσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να απευθυνθούν επίσης με καταγγελίες στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στον Συνήγορο του Πολίτη όπως και με επιστολές προς το Υπουργείο. Η διαδικασία των καταγγελιών είναι απλή, εμπιστευτική και γίνεται ηλεκτρονικά. Η Ένωση Αθέων είναι στην διάθεσή τους στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνο: 211 800 3666 για οποιαδήποτε σχετική βοήθεια/τεχνική υποστήριξη.

Ακολουθεί το κείμενο της καταγγελίας.


Από: Ένωση Αθέων
Προς: Συνήγορο του Πολίτη
Θέμα: Διαδικασία απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών (νέα εγκύκλιος)
Σχετικά έγγραφα:
α. η υπ’ αριθμό 12773/ Δ2/ 23.01.2015 εγκύκλιος του Υπουργείου σχετικά με την απαλλαγή από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών,
β. η υπ’ αριθμό 194316/62155/29-12-2014 σύσταση της Αρχής σας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων,
γ. η με αριθμό πρωτοκόλλου 35276/03-03-2015 αίτησή μας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
______________________
Σε προηγούμενη αναφορά μας ενώπιον της Αρχής σας, είχαμε καταγγείλει ότι πολλά αιτήματα απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών δεν γίνονταν δεκτά, καθώς οι διευθυντές των σχολικών μονάδων, ερμηνεύοντας λανθασμένα την τότε ισχύουσα εγκύκλιο (133099/Γ2/19-9-2013) αποδέχονταν μόνο αιτήματα αλλόθρησκων, ετερόδοξων ή άθρησκων μαθητών, απαιτώντας μάλιστα σχετική αρνητική δήλωση θρησκεύματος στο σχετικό αίτημα προς τη διεύθυνση του σχολείου.
Με την υπ’ αριθμό 194316/62155/29-12-2014 σύσταση της Αρχής σας προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (σχετ. β) επισημαίνονται με σαφήνεια τα σοβαρά ζητήματα θρησκευτικής ελευθερίας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προκύπτουν από την παραπάνω εφαρμοζόμενη διαδικασία. Εντούτοις, το Υπουργείο αντί να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της Αρχής σας, προχώρησε στην έκδοσή της νέας, υπ’ αριθμό 12773/ Δ2/ 23.01.2015 εγκυκλίου (σχετ. α’), στην οποία αντί να ενσωματώνει τις συστάσεις της Αρχής σας, κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την παραπάνω νέα εγκύκλιο, δικαίωμα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών έχουν μόνο οι αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι ή άθρησκοι μαθητές και μόνο κατόπιν αιτήσεως στην οποία θα αναφέρεται ότι ο μαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης. Υιοθετείται, δηλαδή, και ρητώς με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, η στρεβλή ερμηνεία της προηγούμενης εγκυκλίου, ώστε πλέον αξιώνεται η αποκάλυψη ευαίσθητων δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (αρνητική δήλωση θρησκεύματος) για τη χορήγηση της απαλλαγής.
Έχουμε ήδη υποβάλει την από 02-03-2015 αίτησή μας (σχετ. γ) προς τους αρμοδίους -Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κο. Αριστείδη Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κο. Τάσο Κουράκη- για τροποποίηση της νέας διαδικασίας χορήγησης απαλλαγής, ώστε να μην απαιτείται από τους γονείς ή κηδεµόνες που επιθυµούν τα παιδιά τους να απαλλαγούν από το µάθηµα των θρησκευτικών να δηλώνουν αν είναι άθρησκοι, ετερόδοξοι ή ετερόθρησκοι, αλλά να ασκούν το δικαίωµα τους αυτό, κατ’ επίκληση των πεποιθήσεών τους και χωρίς να προβαίνουν σε καµία περαιτέρω διευκρίνιση, όπως ακριβώς ορίζει και η υπ’ αριθμό 77Α/ 2002 απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Επειδή μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει σχετική απάντηση, ζητούμε εκ νέου τη μεσολάβηση της Αρχής σας.

3 σχόλια:

  1. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας απογοητεύει καθημερινά... Δικαίως τον ειρωνεύονται ως Συριζανελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με το σχόλιο σας συμφωνώ. Αναφέρεστε στη συνολική εικόνα της κυβέρνησης. Για να είμαστε δίκαιοι η πράξη αυτή με ημερομηνία 23.01.2015 χρεώνεται στην προυηγούμενη συγκυβέρνηση.
    Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση και να με συγχωρείτε για την αργοπορία της απάντησης. Καλή αντάμωση, κ.Φλωρίδη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή