Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Μια οικογενειακή υπόθεση

Το ντοκιμαντέρ “Μια Οικογενειακή Υπόθεση” επικεντρώνεται στη ζωή του Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη). Αναφέρεται επίσης στον πατέρα του, τον γνωστό λυράρη Ψαραντώνη, καθώς επίσης και τους θείους του, τον μεγάλο δάσκαλο του λαούτου Ψαρογιάννη και τον θρυλικό λυράρη και τραγουδιστή Νίκο Ξυλούρη.
 
Όμως η ταινία εμπνέεται από κάτι πολύ μεγαλύτερο. Οι Ξυλούρηδες είναι μια πολυμελής οικογένεια, με πολλούς ακόμα σημαντικούς μουσικούς που συνεχίζουν την κρητική παράδοση και ακολουθούν τους δικούς τους δημιουργικούς δρόμους.
 
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα παιδιά του Ψαραντώνη που διακρινονται διεθνώς, την Νίκη Ξυλούρη στο τραγούδι και τα κρουστά, και τον Λάμπη Ξυλούρη, στη σύνθεση και τα έγχορδα.
Όμως η κληρονομιά αυτή συνεχίζεται και εμπλουτίζεται και απο την νεότερη γενιά. Εκτός από τα παιδιά του Γιώργη, τη μουσική παράδοση της οικογένειας συνεχίζουν και τα υπόλοιπα εγγόνια του Ψαραντώνη: ο Αντώνης και ο Γιώργος Στιβακτάκης, γιοί της Ελευθερίας, καθώς και ο Σταύρος Τζανής, γιός της Μαρίας.
 
Θεωρούμε οτι η οικογένεια Ξυλούρη είναι εξαιρετικά σημαντική για τη διατήρηση και τη συνέχεια της μεγάλης Κρητικής μουσικής παράδοσης. Αυτό το βίντεο αποτελεί έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο έργο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου