Σάββατο 19 Απριλίου 2014

It takes two to tango.

Για την πόλη, το πανεπιστήμιο της κάθως και τα υπόλοιπα εκπαιδευτικά και ευρενητικά κέντρα, που την κοσμούν με την δράση τους, γράφει ο φίλος Χάρης Κατερινόπουλος. Προτείνει έναν και εναλλακτικούς τρόπους συννενόησης, συνεργασίας, με απλό και άμεσο τρόπο. Υπενθυμίζει ότι "χρειάζεται καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Η επιστημονική κοινότητα έχει επανειλημμένα δηλώσει διαθεσιμότητα. Αρκεί πλέον η θετική κίνηση από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου".

It takes two to tango.  Ήρθε η ώρα να μάθει τα βήματα και ο Δήμος. [Α.ΣΤΕΓΟΣ]



Το Ηράκλειο έχει την ασυνήθιστη τύχη να έχει στην περιοχή του μία σειρά Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών  Ιδρυμάτων   με αναγνωρισμένη διεθνή ακτινοβολία.
Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί μόνο λόγο για την δικαιολογημένη υπερηφάνεια των Ηρακλειωτών για την επιστημονική ακτινοβολία της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και μία σπάνια ευκαιρία ανάπτυξης του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας  με κινητήρια δύναμη  την υψηλής ποιότητας  έρευνα και την (παντού και πάντα προβαλλόμενη) καινοτομία.

Στην πραγματικότητα υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες οι οποίοι ευνοούν την συνεργασία Δήμου - Ιδρυμάτων με στόχο την ανάπτυξη.
  1. Υπήρξε και υπάρχει άριστη σχέση μεταξύ  Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ερευνητικών Κέντρων όπως το Πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ, το ΙΤΕ και το ΕΛΚΕΘΕ, για να αναφέρουμε μόνο τις μεγαλύτερες μονάδες στην περιοχή.
  2. Υπάρχει άμεση και συνεχής επαφή μεταξύ των διοικήσεων τους σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
  3. Υπάρχει εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ των ερευνητών των Ιδρυμάτων αυτών σε επιστημονικά  προγράμματα τοπικής, εθνικής και διεθνούς εμβέλειας.
  4. Υπήρξαν και θα υπάρξουν αναπτυξιακά προγράμματα με σημαντική χρηματοδότηση και σε πολλά από αυτά θεωρείται υποχρεωτική η συμμετοχή των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η συμμετοχή του Δήμου σε μια αναπτυξιακή προσπάθεια που θα περιλαμβάνει την συνεργασία των Ιδρυμάτων αυτών απαιτεί μία σειρά από απλά βήματα, άμεσα πραγματοποιήσιμα:
  • Θα μπορούσε να ζητηθεί από τις διοικήσεις των ιδρυμάτων, σε ένδειξη καλής θέλησης συνεργασίας, να λειτουργήσουν σαν σύμβουλοι του Δήμου σε θέματα που απαιτούν εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις.
  • Ο Δήμος θα μπορούσε να καθορίσει μία σειρά από αναπτυξιακές προτεραιότητες στις οποίες θα μπορούσε να συνδράμει η επιστημονική κοινότητα στο Ηράκλειο.
  • Ο Δήμος θα μπορούσε να εντοπίσει χρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα και να προχωρήσει σε προτάσεις χρηματοδότησης  σε συνεργασία με τα Ιδρύματα. Σε περίπτωση χρηματοδότησης θα μπορέσει να εξασφαλίσει νέες  θέσεις εργασίας μειώνοντας, έστω και σε ένα μικρό ποσοστό, την τοπική ανεργία στους νέους.
  • Ο Δήμος θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνητρα για να προσελκύσει στην περιοχή δραστηριότητες των Ιδρυμάτων όπως διεθνή συνέδρια και εκδηλώσεις  στις οποίες είναι γνωστό ότι συμμετέχει ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας κοινό το οποίο θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου για πρώτη φορά.
Για όλα αυτά χρειάζεται καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Η επιστημονική κοινότητα έχει επανειλημμένα δηλώσει διαθεσιμότητα. Αρκεί πλέον η θετική κίνηση από πλευράς του Δήμου Ηρακλείου…


Ο Χάρης Κατερινόπουλος είναι πανεπιστημιακός, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη δημοτική κίνηση «Δύναμη Πολιτών» με επικεφαλής τον Βασίλη Λαμπρινό.


πηγή: cretalive

Ο τίτλος "βαρύνει" το "τετράδιο εξόδου"...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου