Κυριακή 13 Απριλίου 2014

ΓΙΩΡΓΗΣ ΚΛΑΔΟΣ: Ο πρωτοπόρος δήμαρχος, ο άνθρωπος, ο αγωνιστής


"Γιώργος Ι. Κλάδος Ένας δημιουργικός καινοτόμος πολίτης" είναι ο τίτλος της ταινίας για τη ζωή και το έργο του πρύτανη της αυτοδιοίκησης. Η ζωή και το έργο ενενήντα χρόνων. Η ταινία  παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή στους φορείς και στους πολίτες της Κρήτης την Δευτέρα 14 Απριλίου στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" του Ηρακλείου. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας έγιναν από το γνωστό σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, ενώ την εκδήλωση προβολής οργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σεισάρχων, της γενέτειρας του Γιώργη.

Για τον Γιώργη έψαξα στο διαδίκτυο -πολλές οι αναφορές για την ταινία, μια συγκινητική, μια τραγική καταγραφή για την αδελφή του- και φέρνω εδώ την ομιλία του κ. Πετράκη από μια τιμητική βράβευση το 2005. Τα εννιά επιπλέον χρόνια στις πλάτες του Κλάδου έχουν πλουτίσει το βιογραφικό του.  

Καλή δύναμη, σύντροφέ μας! Αύριο θα ανταμώσουμε.... 


 
γράφει ο Νίκος Πετράκης

Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τίμησε προχθές μια διακεκριμένη προσωπικότητα του νησιού μας, τον σεμνό αγωνιστή, τον πρωτοπόρο δήμαρχο και τον ανήσυχο, ενεργό, προοδευτικό πολίτη, τον άξιο Κρητικό Γιώργη Κλάδο.

Ο Γιώργης Κλάδος έλαβε μέρος και πρωτοστάτησε σε όλους τους εθνικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες του τόπου, τα τελευταία 65 χρόνια, συμμετείχε και πρωταγωνίστησε στους αγώνες για αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη, άνοιξε νέους δρόμους στους χώρους αυτούς και στήριξε και πλούτισε με τις ιδέες και τη δράση του κάθε προοδευτική προσπάθεια και κίνηση στον τόπο μας και τη χώρα.

Υπήρξε και είναι πάντα μια όρθια, άγρυπνη, φωτεινή συνείδηση του καιρού και του τόπου μας.

Υπήρξε και είναι πάντα ένα ανοιχτό, οξύ, ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα

Υπήρξε και είναι πάντα ένας δάσκαλος: ιδεών, δράσης και ήθους.

Ας δούμε τώρα λίγα βασικά στοιχεία από τη ζωή και το έργο του Γιώργη Κλάδου.

Ο Γιώργης Κλάδος γεννήθηκε στα Ανώγεια, στον Ψηλορείτη, το μυθικό αυτό τόπο της Κρήτης το 1923. Γιός του Γιάννη Κλάδου, "Τριατατικού" υπαλλήλου 16χρονου εθελοντή των Βαλκανικών πολέμων και αργότερα αγωνιστή της Μάχης της Κρήτης και της Ειρήνης Σκουλά , της γνωστής ιστορικής οικογένειας των Ανωγείων.

Βαφτίζεται έτσι από μικρός στο αγωνιστικό πνεύμα, τις παραδόσεις και τις αρχές της παλιάς, παραδοσιακής οικογένειας και κοινωνίας της Κρήτης.

Πήγε στο δημοτικό σχολείο των Ανωγείων, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Πόμπιας και τέλειωσε το Γυμνάσιο του Ρεθύμνου.

Γράφτηκε στην Ιατρική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Εμφύλιος πόλεμος ωστόσο δεν του επέτρεψε να αποκτήσει πτυχίο.

Η αγωνιστική δράση του Γιώργη Κλάδου ξεκινά με την "ενδοξότερη και παραδοξότερη" Μάχη της Ιστορίας, τη Μάχη της Κρήτης .

• Η πρώτη μέρα του επικού αυτού αγώνα βρίσκει το Γιώργη Κλάδο 17χρονο έφηβο ακόμη, ενθουσιώδες μέλος μιας ομάδας άοπλων Ανωγειανών, οι οποίοι με επικεφαλής ένα βρακοφόρο παλιό αγωνιστή μεταβαίνουν στο μέτωπο της περιοχής Λατζιμά και στηρίζουν τους ένοπλους μαχητές.

Αμέσως μετά τη Μάχη και για όλη τη διάρκεια της κατοχής ο Γιώργης Κλάδος συμμετέχει ενεργά και αδιάλειπτα στην Εθνική Αντίσταση.

• Συνεργάζεται στην προστασία και φυγάδευση Ευελπίδων και Άγγλων αξιωματικών και στρατιωτών, που είχαν λάβει μέρος στην Μάχη της Κρήτης.

• Λειτουργεί παράνομο ραδιόφωνο και εκδίδει "δελτία ειδήσεων", τα οποία κυκλοφορεί για ενημέρωση και ενίσχυση του αγωνιστικού φρονήματος.

• Οργανώνει την αρπαγή των όπλων της Υ.Χ. Ανωγείων λίγο πριν παραδοθούν στους Γερμανούς.

Με τα όπλα αυτά εξουδετερώθηκε το Γερμανικό απόσπασμα – φρουρά του φυλακίου Γενή Γκαβέ - που είχε συλλάβει 95 Ανωγειανές γυναίκες, επειδή οι Ανωγειανοί αρνούνταν να εκτελούν αγγαρείες. Οι γυναίκες έτσι απελευθερώθηκαν. [Φυσικά τα όπλα έμειναν στα χέρια των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης].

Το γεγονός αυτό, όπως αναφέρεται στη σχετική διαταγή του Στραγηγού Μίλλερ είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν και "ισοπέδωσαν" τα Ανώγεια στις 13.08.`44

Αλλά εξαιρετικά σημαντική, όπως μαρτυρείται, είναι η προσφορά του Γιώργη Κλάδου στον ηθικό τομέα της Εθνικής Αντίστασης, στο να κρατηθεί ψηλά το φρόνημα των ανταρτών.

Ο Ν. Κριτσωτάκης μαρτυρεί σχετικά πως, όταν το καλοκαίρι του ’44 όλοι είχαν απογοητευτεί και η αντίσταση έμοιαζε να ξεψυχά, ένας νεαρός αγωνιστής ο Γιώργης Κλάδος με τις φλογερές ομιλίες του, γεμάτες ενθουσιασμό και επιχειρήματα κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό των ανταρτών και να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και την αντίσταση.

Την αντιστασιακή του δράση ο Γιώργης Κλάδος προσφέρει αυθόρμητα , ανέντακτος στην αρχή και αργότερα από τις τάξεις του ΕΑΜ [ Γραμματέας ΕΠΟΝ και μέλος Ν.Ε.ΕΑΜ Ρεθύμνης ].

Ο Γιώργης Κλάδος ανέπτυξε επίσης συνεχή αντιστασιακή δραστηριότητα κατά της χούντας. Στη διάρκεια της εξέδιδε και κυκλοφορούσε την πολυγραφημένη παράνομη εφημερίδα "ΞΑΣΤΕΡΙΑ" και είχε ξεκινήσει την προσπάθεια λειτουργίας παράνομου τυπογραφείου στα Ανώγεια που για τεχνικούς λόγους δεν ολοκληρώθηκε.

Παρέμεινε στη παρανομία 5 χρόνια επί χούντας , ενώ για τις πολιτικές του ιδέες είχε εξοριστεί συνολικά 7,5 χρόνια στην Ικαρία, στη Μακρόνησο και στον Άη Στράτη.

Πολυσχιδές και ογκωδέστατο είναι το έργο του Γιώργη Κλάδου ως δημάρχου και ερωτική η σχέση του με την αυτοδιοίκηση.

Εδώ ωστόσο θα ασχοληθούμε μόνο με τα πρωτοποριακά έργα και τις καινοτόμες, ρηξικέλεθες δράσεις του Γιώργη Κλάδου. Εκείνα δηλ. τα έργα και τις δράσεις που συνέβαλαν αποφασιστικά στο άνοιγμα νέων δρόμων, και στην ανάδειξη των δυνατοτήτων - της μοναδικότητας - του θεσμού της αυτοδιοίκησης ως μοχλού της τοπικής ανάπτυξης και ως φορέα της τοπικής εξουσίας, ως θεμελιώδους δηλ. αυτοδιαχειριστικής και αναπτυξιακής δομής των τοπικών κοινωνιών. Αυτή άλλωστε είναι και η αντίληψη του Γιώργη Κλάδου για το ρόλο του θεσμού.

Ο Γιώργης Κλάδος εξελέγη και υπηρέτησε δήμαρχος Ανωγείων για 5 θητείες , από το 1965 ως το 1990, με εξαίρεση τα χρόνια της δικτατορίας, η οποία τον απέλυσε αμέσως, το 1967 και τον οδήγησε για 5 χρόνια στην παρανομία.

Από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του, η δράση του Γιώργη Κλάδου διέπεται από την αυτοδιοικητική - αυτοδιαχειριστική αντίληψη : Ότι ο Δήμος είναι φορέας της τοπικής εξουσίας και οφείλει να ασχολείται με όλα τα προβλήματα του πολίτη και του τόπου.

• Έτσι από τη πρώτη θητεία του μορφοποιείται σιγά – σιγά η ιδέα για την εκπόνηση μιας μελέτης- προγράμματος συνολικής τοπικής ανάπτυξης . Είναι μια πρωτοποριακή ιδέα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της εποχής εκείνης.

• Λόγω της αδυναμίας της Τ.Α αναζητεί την αναγκαία επιστημονική και τεχνική υποστήριξη στις δημόσιες υπηρεσίες , εν προκειμένω στην ΥΠΑΚ. Αναπτύσσει και άλλες τέτοιες συνεργασίες για άλλα θέματα καθιερώνοντας τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Δημόσιας Διοίκησης ως βασική αρχή δράσης.

• Γνωρίζοντας τη σημασία του Πολιτισμού, ως παράγοντα συνέχειας αλλά και ανάπτυξης, οργανώνει στα Ανώγεια την πρώτη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων από φορέα της αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα – άλλη πρωτοποριακή δράση του Γιώργη Κλάδου.

Με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο Γιώργης Κλάδος επανεκλέγεται πανηγυρικά δήμαρχος Ανωγείων , στις πρώτες εκλογές το Μάρτιο του 1975 .

Η επανεκλογή του τον βρίσκει εξαιρετικά ώριμο. Έτσι ξεκινά η δεύτερη ιδιαίτερα δημιουργική και πλούσια περίοδος της δημαρχιακής του δράσης, που κράτησε ως το 1990.

Ο περιορισμένος χρόνος μας επιβάλλει να αναφερθούμε μόνο επιγραμματικά σε μερικές από τις πρωτοποριακές πρωτοβουλίες και τις δράσεις ιδιαίτερης σημασίας του Γιώργη Κλάδου. Τέτοιες είναι:

- Η καθιέρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων- "ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΑΝΩΓΕΙΩΝ". Συνέβαλαν αποφασιστικά: 

• στην διατήρηση και ανανέωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κρήτης.

• στην στήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας.

• στην ανάδειξη και προβολή των Ανωγείων

• στην ανάπτυξη του πολιτιστικού Τουρισμού

Έδρασαν ακόμη πιλοτικά για την Κρήτη και την Ελλάδα.

- Η προώθηση του εναλλακτικού - πολιτιστικού τουρισμού

Έγινε με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και με μια σειρά άλλες δράσεις, όπως είναι:

• η στήριξη της παραγωγής προϊόντων λαϊκής τέχνης

• η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και παραδοσιακών κτισμάτων.

• η οργάνωση ειδικών ξεναγήσεων.

• η κατάρτιση, η προβολή, κ.α

- Η ίδρυση του Ακαδημαϊκού χωριού

Διοργάνωση θερινών μαθημάτων σε συνεργασία με Ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα. Δρομολογήθηκε επί των ημερών του και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του.

- Η στήριξη της Υφαντουργίας – Χειροτεχνίας. Μέσω Ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων, δράσεων προβολής , προώθησης κ.α.

- Η δημιουργία του κέντρου ζωονόσων. Μεγάλης σημασίας φορέας για την στήριξη της κτηνοτροφίας, του ζωτικότερου τομέα παραγωγής της περιοχής και την προστασία της υγείας των κτηνοτρόφων.

- Η καταπολέμηση της ζωοκλοπής

- Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων:

• Με το ΥΠ.ΠΟ για τη δημιουργία Αρχαιολογικού Πάρκου στο Ψηλορείτη, τις ανασκαφές στο Ιδάιο Άντρον, και τη Ζώμυνθο με τον Γ. Σακελλαράκη, την αποκατάσταση και συντήρηση των Μητάτων του Ψηλορείτη κ.α.

• Με τον Ε.Ο.Τ για διάφορα τουριστικά έργα

• Με τη Γ.Γ.Νεας Γενιάς για τη δημιουργία του Πολύκεντρου Ανωγείων και τις δραστηριότητες του.

- Η ίδρυση του πρώτου ΚΑΠΗ στην Κρήτη έδρασε πιλοτικά.

- Το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας

Δημιουργήθηκε αναπτυξιακή δομή - Πρόδρομος του ΑΚΟΜΜ. Αντί να μοιράσει τα χρήματα και τις υπηρεσίες του προγράμματος σε λίγες πληθυσμιακές ομάδες εφ’ άπαξ , έβαλε τις βάσεις μιας μόνιμης αναπτυξιακής δομής του ΑΚΟΜΜ. Εφάρμοσε δηλ. την παροιμία: "Αντί να δώσεις σ’ ένα πεινασμένο ένα ψάρι , να φάει μια φορά, μάθε του να ψαρεύει…"

- Η κατάρτιση του Τοπικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΤΑΠ) ΠΑΝΩ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

- Ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Ορεινού Μυλοποτάμου

Θεσμός διακοινοτικής συνεργασίας. Περιελάμβανε το Δήμο Ανωγείων και τις γύρω Κοινότητες…

Προώθησε πολλά έργα και δράσεις κοινού ενδιαφέροντος και συνέβαλε στην επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη της περιοχής.

Μετεξελίχτηκε σε συμβούλιο περιοχής Πάνω Μυλοποτάμου.

Ο Πάνος Μαίστρος στο βιβλίο του " ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΘΕΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ" βιβλίο αναφοράς για τα θέματα αυτά γράφει: "Μόνη εφικτή λύση σης εποχής εκείνης η διακοινοτική συνεργασία. Η εμπειρία του Γιώργου Κλάδου τον οδήγησε στο να μας προτείνει με επιμονή τη θεσμοθέτηση της. Η επιμονή του απέδωσε . Συμφώνησε τελικά ο Γιώργος Γεννηματάς και μας έδωσε το όνομα του νέου θεσμού διακοινοτικής συνεργασίας που περιείχε και το βασικό στόχο του: "Αναπτυξιακός Σύνδεσμος" .

Δημιουργήθηκαν 500 Α.Σ στην Ελλάδα με σημαντικό έργο.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τρεις θεσμοί διαδημοτικής συνεργασίας και ανάπτυξης στην ίδρυση και εδραίωση των οποίων ο Γιώργης Κλάδος έπαιξε βασικό καθοριστικό ρόλο.

Οι θεσμοί αυτοί είναι:

Ο σύνδεσμος των ΤΕΔΚ Κρήτης

Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης του και ο πρώτος Πρόεδρος του Συνδέσμου από το 1979 μέχρι το 1994.

Ο Σύνδεσμος των ΤΕΔΚ Κρήτης είναι ο πρώτος θεσμός διαδημοτικής συνεργασίας σε επίπεδο Περιφέρειας στην Ελλάδα, και αποτέλεσε πρότυπο για την ίδρυση και άλλων. Καλλιέργησε τη συνεργασία και τον συγκρητισμό μεταξύ των ΟΤΑ της Κρήτης, πήρε θέσεις, ανέπτυξε πρωτοβουλίες και αξιοποίησε Ευρωπαϊκά προγράμματα για τα μεγάλα θέματα και προβλήματα της Κρήτης , όπως η προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η Αστική Ανάπτυξη και η Πολεοδομία, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η επαγγελματική κατάρτιση, η Ανταλλαγή Εμπειριών, οι ΜΜΕ, τα Κρητικά προϊόντα κ.α, ενώ ο Σύνδεσμος ΤΕΔΚ σε συνεργασία με τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου εξέδωσε το μνημειώδες έργο ΚΡΗΤΗ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σύνδεσμος επίσης έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων της Τ.Α της Ελλάδας, έγινε μέλος – το πρώτο από την Ελλάδα – της Διάσκεψης των παράκτιων Περιφερειακών περιοχών της Ευρώπης (CPMR) και ιδρυτικό μέλος της «Διαμεσογειακής επιτροπής» των περιφερειών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέλος της «Συνέλευσης των Περιφερειών της Ευρώπης», του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιφερειακής Ανάπτυξης» και του «Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Ασφάλεια στις πόλεις».

Αξίζει να αναφέρομε ότι η πρώτη συνάντηση των ΤΕΔΚ Κρήτης για την εγκαθίδρυση συνεργασίας και τη δημιουργία Συνδέσμου των ΟΤΑ Κρήτης έγινε με πρωτοβουλία της ΤΕΔΚ Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο τον Μάρτιο του 1976 και η δεύτερη έγινε εδώ στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης τον Μάϊο του 1979 ύστερα από συνεννόηση του Γενικού Διευθυντή της ΟΑΚ κ. Αλ. Παπαδερού με τον τότε Δήμαρχο Χανίων Γιάννη Κλωνιζάκη και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Αξιοποιήθηκε η εμπειρία της Εταιρείας Θεάτρου Κρήτης (Ε.ΘΕ.Κ), του πρώτου Παγκρήτιου Οργανισμού που είχε ιδρυθεί με πρωτοβουλία της Ο.Α.Κ και με πρώτο πρόεδρο τον Αλ. Παπαδερό. Ο Γιώργης Κλάδος υπήρξε Αντιπρόεδρος της Ε.ΘΕ.Κ( 1980-82) και του διαδόχου σχήματος ΔΙΠΕΘΕΚ.

Συνεργασία του Συνδέσμου με την ΟΑΚ υπήρξε επίσης στη διοργάνωση του συνεδρίου στη Γαύδο (τον Ιούλιο του 1982) το οποίο έγινε με πρόταση και σύμπραξη του Αλ. Παπαδερού.

Ο Γιώργης Κλάδος έλαβε επίσης μέρος σε πολλά συνέδρια και εκδηλώσεις της ΟΑΚ και συνόδευσε πάντα με ενεργό ενδιαφέρον το έργο της.

Στους πρωτεργάτες της Ίδρυσης του Συνδέσμου ανήκουν επίσης ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου Μανόλης Καρέλλης , Νεάπολης Αντ. Χουρδάκης, Κισσάμου Αντ. Σχετάκης και ο τότε δήμαρχος Αγ. Νικολάου αείμνηστος Ρούσος Καπετανάκης και ακόμη στην ίδρυση του Συνδέσμου και την ανάπτυξη διεθνών σχέσεων είχαμε την προτροπή και συμβουλευτική υποστήριξη του φωτισμένου τότε δημάρχου Αθηναίων Γιάννη Παπαθεοδώρου.

ΤΟ ΑΚΟΜΜ ΑΕ

Το ΑΚΟΜΜ Α.Ε. είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός, μια από τις 3 πρώτες αναπτυξιακές εταιρίες της Ελλάδας και η σημασία του για την Τοπική ανάπτυξη είναι θεμελιώδης.

Ιδρύθηκε το 1988 με πρωτοβουλία του Γιώργη Κλάδου που υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος του μέχρι το 1998 .

Μελετά τα προβλήματα και τις δυνατότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης της περιοχής στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους συνεταιρισμούς και τον ιδιωτικό τομέα στα έργα και τις αναπτυξιακές τους δράσεις σε όλους τους τομείς και για το σκοπό αυτό αξιοποιεί και διαχειρίζεται περιφερειακά, εθνικά και κυρίως Ευρωπαϊκά Προγράμματα . Πλήθος έργων, δράσεων και προγραμμάτων κόστους πολλών δις δρχ. έχουν υλοποιηθεί και υλοποιούνται στα Ανώγεια και την ευρύτερη περιοχή και συμβάλλουν αποφασιστικά στην τοπική ανάπτυξη. Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή.

ΤΟ ΚΕΚ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΡΗΤΗΣ"

Πρόκειται επίσης για πρωτοποριακό θεσμό στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας. Έργο του είναι η παροχή επαγγελματικής κατάρτισης και υπηρεσιών για την εξεύρεση εργασίας. Ο Γιώργης Κλάδος πρωτοστάτησε στην ίδρυση του το 1995 και υπήρξε πρώτος πρόεδρος του μέχρι το 2002.

Εταίροι είναι αναπτυξιακές εταιρίες της Κρήτης και πρόκειται για το μεγαλύτερο και καλύτερο περιφερειακό ΚΕΚ της χώρας με μεγάλο έργο .

Έχει επιμορφώσει 4500 άτομα σε όλη τη Κρήτη και έχει συνεργαστεί με 1000 και άνω εκπαιδευτές του πιο υψηλού επιπέδου.

Ίδρυσε Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού σκοπού και παρέχει την εμπειρία και την τεχνική του υποστήριξη στη Κύπρο για την αξιοποίηση προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης τώρα που έγινε μέλος.

Εκτός από τα παραπάνω ο Γιώργης Κλάδος πρόσφερε τις ιδέες και τις υπηρεσίες του από μια σειρά άλλες θέσεις , όπως ως μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανωγείων, της Διοικούσας επιτροπής της ΤΕΔΚ και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ρεθύμνης, ως σύμβουλος του Δήμου Γαζίου και του Συνδέσμου των Ορεινών Δήμων Κρήτης, ως μέλος της Γενικής Συνέλευσης και του πολιτικού γραφείου της CPMR κ.α. , ενώ μετέφερε την εμπειρία τις γνώσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις του σε σεμινάρια , συνέδρια, διασκέψεις και άλλες εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο Γιώργης Κλάδος στήριξε με όλες του τις δυνάμεις όχι μόνο τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους και τα Συμβούλια περιοχής αλλά και τις εθελοντικές συνενώσεις των Δήμων, το σχέδιο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ και κάθε προσπάθεια και πολική συνεργασίας, συνένωσης, ισχυροποίησης και ανάπτυξης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και τις μεγάλες διεκδικήσεις και τους αγώνες της για:

• Διοικητική αυτοτέλεια

• Οικονομική αυτοδυναμία

• Αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων

• Εκσυγχρονισμό, οργάνωση και στελέχωση με επιστημονικό ,τεχνικό και άλλο προσωπικό κ.α.

Ο Γιώργης Κλάδος είναι μια κορυφαία προσωπικότητα της αυτοδιοίκησης της Ελλάδας, ο πρύτανις, όπως τον αποκαλούν, είναι οραματιστής και πραγματοποιός, πρωτοπόρος , καινοτόμος, ρηξικέλευθος δήμαρχος- ηγέτης που άνοιξε νέους δρόμους, δίδαξε, ενέπνευσε, έδωσε πρότυπα. Οι πρωτοποριακές του δραστηριότητες έχουν περάσει στη βιβλιογραφία της αυτοδιοίκησης, έχουν γίνει αντικείμενα διδασκαλίας σε σεμινάρια και έχουν προκαλέσει πολλές επισκέψεις ενδιαφερομένων στα Ανώγεια.

Για την προσφορά του στην Τοπική αυτοδιοίκηση και ανάπτυξη έχουν τιμήσει το Γιώργη Κλάδο ο Δήμος "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ" του Ηρακλείου και το ΔΙΚΤΥΟ LEADER της Ελλάδας η εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ και θα τον τιμήσει προσεχώς το ΚΕΚ "Ανάπτυξη Κρήτης".

Για το έργο του έχουν εκφραστεί με πολύ θετικά λόγια πολλές προσωπικότητες της δημόσιας ζωής, της πολιτικής και του πολιτισμού. Αναφέρομε μόνο μιά γνώμη, εκείνη του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι: "Τ ’Ανώγεια έχουν ένα δήμαρχο που δεν το περιμένεις. Ένα δήμαρχο που δεν φιλοδοξεί να γίνει Υπουργός Πολιτισμού. Αλλά που έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Πολιτισμό απόση έχει ολόκληρο το Υπουργείο που ανέφερα. Δικό του τ’ όνειρο για τους Αγώνες της Λύρας – και να που φέτος γίνονται οι δεύτεροι…" [Κυριακή ,13 Αυγούστου 1978 ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ]

Ας δούμε τώρα κάποιες άλλες διαστάσεις και παραμέτρους του έργου και της προσωπικότητας του Γιώργου Κλάδου.Το έργο του Γιώργη Κλάδου δεν οφείλεται κατά τη γνώμη μας μόνο στο ρηξικέλεθο, ανωγειανό του πνεύμα. Οφείλεται και σε άλλα πολύτιμα στοιχεία της προσωπικότητας του: Την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα, την επιμονή, την τόλμη, τη διορατικότητα την ευρύτητα αντίληψης. Οφείλεται ακόμη κατά μεγάλο μέρος στο ήθος, στην ακεραιότητα, τη σοβαρότητα, τη σύνεση, τη μετριοπάθεια, και επομένως το κύρος του, την εμπιστοσύνη και το σεβασμό που ενέπνεε και εμπνέει. Ο Γιώργης Κλάδος είναι ένας άνθρωπος "της ειρήνης και της καταλλαγής" για να χρησιμοποιήσω ένα ωραίο όρο, ένα ωραίο ιδανικό που προβάλλει και καλλιεργεί αδιάλειπτα η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Είναι ένας άνθρωπος της σύνθεσης και της υπέρβασης – της δημιουργικής υπέρβασης.

Είναι άνθρωπος κοινής αποδοχής και κοινής εμπιστοσύνης, άνθρωπος – κλειδί, άνθρωπος – καταλύτης, σε δύσκολες εποχές όπως ήταν οι εποχές των κομματικών φανατισμών και σε δύσκολους χώρους , όπως η Κρήτη με τους τοπικισμούς και τις ακρότητες της μερικές φορές. Ίσως ακόμη το έργο του Γιώργη Κλάδου να οφείλεται και σε έναν τουλάχιστον εσωτερικό και έναν εξωτερικό παράγοντα. Και οι δύο έχουν ονοματεπώνυμο. Ο εσωτερικός ονομάζεται Βαγγελιώ Κλάδου- Νενεδάκη_ και ο εξωτερικός Γιώργος Γεννηματάς δηλ. η μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης πριν από 20 και πλέον χρόνια.

Η παρουσία μας στην ΟΑΚ ένα χώρο ειρήνης και καταλλαγής, περισυλλογής και πνευματικότητας μας δίδει την ευκαιρία να τονίσομε την σημασία του πνεύματος της συνεργασίας και του συγκρητισμού που πρυτάνευσε στο νησί μας μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας και στο οποίο συνέβαλαν ιδιαίτερα και με συγκεκριμένες πράξεις και πρωτοβουλίες η ΟΑΚ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Τεχνικά Επιμελητήρια κ.α. φορείς.

Ο ρόλος του Γιώργη Κλάδου υπήρξε καταλυτικός.

Το πνεύμα αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση και ιδιαίτερα ευνοϊκός παράγων για την ευδοκίμηση παρόμοιων συνεργασιών, παγκρήτιων ή ακόμη και τοπικών και πρέπει όλοι να συμβάλλομε με κάθε τρόπο στην πλήρη εδραίωση και ανάπτυξη του.

Ο Γιώργης Κλάδος είναι ένας άνθρωπος με βαθιά βιώματα και ευαισθησίες με πάθος και όραμα.

Με βιώματα και ευαισθησίες κοινωνικές, πολιτικές, ανθρώπινες.

Με το πάθος της δημιουργίας και το όραμα ενός καλύτερου κόσμου, μιας καλύτερης κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας με ελευθερία, δικαιοσύνη, ανθρωπιά, πολιτισμό.

Στο όραμα αυτό αφιέρωσε τη ζωή του. Με βαρύ κόστος, όπως συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους αρχών, ιδίως όσους αναμιγνύονται στα κοινά. Με κόστος αλλά χωρίς γογγυσμούς. Με αξιοπρέπεια και ανωτερότητα_ και αισιοδοξία για το μέλλον.

Συγχαίρω την ΟΑΚ για την τιμή που του αποδίδει.

Την συγχαίρω επίσης, με την ευκαιρία αυτή, για το πολύτιμο, για το σπουδαίο έργο της.

Συναντώνται άλλωστε η ΟΑΚ με τον Γιώργη Κλάδο και με τους συνοδοιπόρους του στον κοινό τόπο, στο κοινό όραμα ενός καλύτερου κόσμου.

Ο Γιώργης Κλάδος είναι ένας πολίτης του κόσμου.

Στην εποχή ωστόσο του άκριτου μιμητισμού και της ομογενοποίησης των πάντων, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης επιτρέψετε μου να εξάρω, κλείνοντας, την κρητική διάσταση του Γιώργη Κλάδου. Κριτική με ήτα και με γιώτα.

Ο Γιώργης Κλάδος έρχεται από την ιστορία και τον πολιτισμό της Κρήτης και κρίνει, επιλέγει, αφομοιώνει δημιουργικά τα σύγχρονα επιτεύγματα_ και αγωνίζεται για την οικοδόμηση της Κρήτης του μέλλοντος .

Για την Κρήτη της παράδοσης και της σύγχρονης δημιουργίας.

Την Κρήτη της δικής της ταυτότητας και της σύγχρονης ανάπτυξης.

Την Κρήτη υπόδειγμα αναπτυγμένης τοπικής κοινωνίας

Υπόδειγμα Περιφέρειας στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Γιώργης Κλάδος άλλωστε είναι εκείνο που έχει λεχθεί για τον μεγάλο της Κρήτης:

« Γνήσιος εκπρόσωπος της Κρητικής λεβεντιάς», και στη θωριά και στην ψυχή.

Και Κρητική λεβεντιά σήμερα είναι να φτιάξομε την Κρήτη της παράδοσης και της δημιουργίας.

Ο Γιώργης Κλάδος μας δίδει το πρότυπο.

Άξιος!

σημείωση: Το παραπάνω κείμενο βασίζεται στην ομιλία του κ. Νίκου Πετράκη, πρώην δημάρχου Σητείας στην εκδήλωση κατά την οποία η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε τον κ. Γιώργη Κλάδο στις 26 Φεβρουαρίου 2005 στο Κολυμπάρι Χανίων. 

πηγή: εφημερίδα Η ΠΑΤΡΙΣ 


ΥΓ.  Το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς με την ευγενή φιλοξενία του Δήμου Ανωγείων οργάνωσε στα Ανώγεια, το Σάββατο και Κυριακή 9 & 10 Ιουλίου 2011 διημερίδα για την τοπική Αυτοδιοίκηση.
 
Η διοργάνωση του διημέρου διαλόγου για την Αυτοδιοίκηση είχε στόχους:

Μια πρώτη αποτίμηση του Καλλικράτη, 6 μήνες μετά την εφαρμογή του
Την ανίχνευση των τρόπων με τον οποίο η βαθιά κρίση του πολιτικού συστήματος εκδηλώνεται στην Αυτοδιοίκηση
Την αναζήτηση των δρόμων για μια προγραμματική και διοικητική τομή ώστε η Αυτοδιοίκηση να περάσει από την γραφειοκρατική διεκπεραίωση που την χαρακτηρίζει σε μια οραματική διαχείριση των πραγμάτων
Να τιμήσει δυο πρωτοπόρους της Αυτοδιοίκησης, τον Γιώργη Κλάδο και το Σταύρο Μπένο προβάλλοντας μαζί με το έργο τους, παραδείγματα καλών πρακτικών.
Να προσφέρει στους συμμετέχοντες μια περιήγηση - μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γύρω απ/ τον Ψηλορείτη. 

Κάποιοι βαδίζουν στα χνάρια του Κλάδου και έχουν τη φιλοδοξία να χαράξουν τον δρόμο ξανά. 
 
σημείωση 2η: Οι φωτογραφίες αλιεύθηκαν από το διαδίκτυο και η επιλογή τους βαρύνει το "τετράδιο εξόδου"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου