Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Τα δεύτερα, δικά μου! [12.04.2014]


Στο  "Τake Five"  γράφει πια η..."μαργαρίτα"! Είναι το ίδιο ευθύβολα σχόλια,  πιο ροκ,  ταιριαστός τίτλος, στο ύφος του καλού φίλου Λεωνίδα Καστανά.


Εμείς, κρατάμε τον ίδιο τίτλο, μια κίνηση εγκάρδια, όταν από τύχη ή από επιλογή συναντήσεις κάποιον και το κέρασμα οδηγεί σε μια συνύπαρξη γοητευτική. 

Το "τετράδιο εξόδου" επιστρέφει στην γενέθλια πόλη και γράφει πια σε ρυθμούς τζαζ από το "Καφέ-Βιβλίο", ένα χώρο έκπληξη... Κάθε Σάββατο,  "Τα δεύτερα, δικά μου!".  Όσα συζητούν φίλοι σε μια παρέα...
  Α.ΣΤΕΓΟΣ [ 12. 04.2014 ]





1. Κοστουμάκια παραλλαγής για χρήσεις διαφορετικές. Γνωστό από δεκαετίες. Τα συνδικάτα, τα όργανα οι Ενώσεις είναι ο ιμάντας της γραμμής. Του Κόμματος, βεβαίως βεβαίως... Μόνο που για να είμαστε κατά το δέον πιστευτοί, έχομε πάντα και έναν συνεργαζόμενο. Βγαίνει η " Ένωση Γονέων " Ηρακλείου και κατακεραυνώνει την αξιολόγηση. Μύδρους εξαπολύει κατά της αναπλήρωσης των ωρών που χάθηκαν από τις καταλήψεις [που αποφάσισε επιτέλους να διατάξει το υπουργείο Παιδείας].

Αναφύονται πολλά ερωτήματα... Ποιούς γονείς εκφράζει αυτή η Ένωση; Πως λαμβάνονται οι αποφάσεις; Έχουν μιαν έστω υποτυπώδη επαφή με την κοινωνία οι κ.κ. εκπρόσωποί της ή απρόσωποι και κομματικοί διοχετεύουν την "Αλήθεια", το Θέσφατο στο φθίνον σώμα της εκπαίδευσης;

Περισσεύει το θράσος στον Περισσό! Πρόεδρος της Ένωσης ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ, παραστάτιδά του μητέρα η δημοτική σύμβουλος του Κόμματος... Τρίτος, συμπληρώνει την εικόνα των δύσμοιρων μπαμπάδων, ένας άγνωστός μου κύριος... Να με συχγωρήσετε, μα δεν γνωρίζω την μικρή ανθρωπογεωγραφία των... κομμένων κεφαλών.

Βάζω όμως κι εγώ ένα μικρό στοίχημα, και εκείνος ΚΚΕ είναι... Αν χάσω πληρώνω τα έξοδα του... καθαριστηρίου. Πολλές οι υποχρεώσεις, ίδια τα πρόσωπα, νέα κουστούμια παραλλαγής και παραπλάνησης χρειάζονται... 



2. Στο...πανί η ζωή του. Μα χωράει; Στενό το όριο, το πλαίσιο. Ξεχωριστός, μοναδικός άνθρωπος. Πολίτης αυτού και του όλου κόσμου. Δημιουργικός και καινοτόμος, ήδη πολλά χρόνια τώρα, όταν η ρήξη ήταν επανάσταση και η μεταρρύθμιση τρόπος καθημερινής διαχείρησης.

"Γιώργος Ι. Κλάδος Ένας δημιουργικός καινοτόμος πολίτης" είναι ο τίτλος της ταινίας για τη ζωή και το έργο του πρύτανη της αυτοδιοίκησης. Η ζωή και το έργο ενενήντα χρόνων. Η ταινία  παρουσιάζεται σε πρώτη προβολή στους φορείς και στους πολίτες της Κρήτης την Δευτέρα 14 Απριλίου στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο "Αστόρια" του Ηρακλείου. Το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας έγιναν από το γνωστό σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρωνίτη, ενώ την εκδήλωση προβολής οργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και το Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Σεισάρχων, της γενέτειρας του Γιώργη.

Το κινηματογραφικό αυτό πορτραίτο έχει διάρκεια 115 λεπτά και συντελεστές στην παραγωγή της ταινίας, την Περιφέρεια Κρήτης, ΚΕΚ Κρήτης Ανάπτυξη, ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, οικογένεια Κλάδων, Αναπτυξιακό Οργανισμό Σητείας, Αναπτυξιακή Ηρακλείου, Δήμο Ρεθύμνου, Δήμο Μυλοποτάμου. Το συντονισμό παραγωγής είχε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σεισάρχων, την εκτέλεση παραγωγής ο Κώστας Παπαναστασάτος, την ηχοληψία ο Θοδωρής Ζαχαρόπουλος, το μοντάζ ο Μιχάλης Γαλανάκης, τη μουσική ο Ρος Ντέιλυ, τη φωτογραφία ο Κώστας Παπαναστασάτος και το σενάριο -σκηνοθεσία ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης.

Η επαφή με ανθρώπους σαν τον Γιώργη προκαλεί δυνατές συγκινήσεις. Δεν είναι μόνο το παρελθόν του, το έργο του, οι μεγάλες ιδέες για την αυτοδιοίκηση, για τον τόπο, για την αριστερά. Είναι κύρια η βιωματική σχέση με ότι υπηρέτησε. Είναι το πάθος του να το υπηρετεί ακόμα και σήμερα, να το υπηρετεί την κάθε μέρα. Αυτό είναι και το... μεγάλο μειονέκτημα της ταινίας. Το βιογραφικό του Γιώργη δεν χωράει στο χαρτί, δεν προβάλεται στην μεγάλη οθόνη. Συμπληρώνεται μέρα με τη μέρα, στιγμή τη στιγμή... Προχθές στο πλευρό του υποψήφιου για το δήμο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινού, εχθές στην εκδήλωση της Δημοκρατικής Αριστεράς, αύριο στη μάχη των ευρωεκλογών... 



3. Κρύβουν το πρόσωπό τους απ` το φως. Ντρέπονται και φοβούνται. Από τη μια μέρια θρασύδειλοι χρυσαυγίτες -αγέλη των 30, των 50 ανθρωπόμορφων- κτυπούν, δέρνουν, σκοτώνουν. Από την άλλη μια θράκα δολοφόνων -με 50, με 75 κιλά εκρηκτικών- κτυπούν και σκοτώνουν.

Περισσότερο φως παντού. Στην δημοκρατία, στις κοινωνικές σχέσεις, στην εργασία, στην επαφή με τον Ξένο...  Έστω και... ανορθόγραφο κατά την προτροπή του ποιητή:



"Αφαιρέσατε το –βο από τη λέξη φόβος για να είναι πάντα φως".
[Η απάντηση του Μιχάλη Κατσαρού στην ερώτηση του περιοδικού “01” το 1994: Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;]



4. Αρχηγός Κράτους: "Το Άγιο φως". Καθώς πλησιάζει η εορτή του χριστιανικού Πάσχα, αναρωτιόμαστε για πόσο ακόμη θα εξακολουθήσει η εξωφρενική σπατάλη χρημάτων που συνίσταται στη μεταφορά του αρχηγού κράτους "Το Άγιο φως" με κρατικά έξοδα. Η περιττή αλλά και μεροληπτική αυτή πολυτέλεια έχει στηλιτευτεί επανειλημμένα από τα ΜΜΕ, από πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς, χωρίς το κράτος να έχει δείξει την παραμικρή ανταπόκριση.


Η Ένωση Αθέων τον Μάρτιο του 2013 με επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία [ Εξωτερικών,  Παιδείας,  Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών] καθώς και προς τη Βουλή ζήτησε να ενημερωθεί για το συνολικό κόστος μεταφοράς του υψηλού επισκέπτη στην Ελλάδα και διανομής του στις ανά τη χώρα Μητροπόλεις από το 1988 μέχρι σήμερα.

Μέχρις στιγμής δεν έχουμε λάβει απάντηση στο ερώτημά μας. Ζητάμε και πάλι να πληροφορηθούμε πόσο έχει στοιχίζει αυτή η υπερβολή στον έλληνα φορολογούμενο και να καταργηθεί η μεταφορά και διανομή του «αγίου φωτός» με έξοδα του Ελληνικού Κράτους.



5. Ούτε πανηγυρισμοί ούτε μιζεριά. Δεν ξεφύγαμε από την πεπατημένη. Κάποιοι και από τις μεριές -αυτές τις χαίνουσες πληγές της ελληνικής κοινωνίας- δεν μπόρεσαν, δεν θέλησαν να συγκρατηθούν. Η έξοδος στις αγορές είναι ένα μοκρό, θετικό πρώτο βήμα. Οι χρόνιες καθυστερήσεις του φοβικού πολιτικού συστήματος ο δικός μας, πραγματικός Γολγοθάς. Εκεί βρίσκεται το κουμπί της συνέχειας. Εκεί και η απουσία ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού χώρου. Λάθη,αδυναμίες, παραλείψεις, πλείστες διαθέσεις αυτοκτονικές. Οι ευρωεκλογές, με τον χώρο κατακερματισμένο και ηττημένο πριν το αποτέλεσμά τους, θα περάσουν. Το τελευταίο επισόδειο οι επόμενες εθνικές εκλογές... Θα έχομε μάθει τα λόγια μας... Ή ως κομπάρσοι θα βλέπουμε τους κακούς...πρωταγωνιστές να κοκορεύονται. Εκείνη δε η φράση του...αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως περί επιστροφής στο 2009... tweet της κακοδαιμονίας μας...





ΥΓ.  ...Zήσαμε έξω από τη θλίψη μας για να μη μας βρίσκουν Τάσος Λειβαδίτης



σημείωση: μια μικρή αλλαγή... Από σήμερα  Τα δεύτερα, δικά μου! κάθε Σάββατο και Ποιητικό ανθολόγιο κάθε Πέμπτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου